Avokado oz. Aligatorjeva hruška
Avokado je bil nekoč znan pod imenom aligatorjeva hruška. Ne vem, zakaj so mu spremenili ime v nekaj precej bolj dolgočasnega. Morda zato, ker omemba aligatorja zveni strašno. Mogoče so ljudje ob imenu pomislili, da gre za nekaj strupenega. Ali pa so se bali, da bo hruška pojedla njih namesto obratno.😊
Nam pa se zdi zelo primerno … Lahko si predstavljamo, kako so se počutili Evropejci, ko so ga prvič zagledali. Morda se je kakšen avokado skotalil v njihovo zaklonišče in se skril za enega od zabojev … Ko so zagledali, kako nekaj luskinasto zelenega čemi v temi, zagotovo niso ostali ravnodušni. 😀 Vzdušje se je sprostilo, ko so ugotovili, da gre za nekakšen plod. A ko so ga prerezali in zagledali njegovo notranjost … So zopet pomislili na krokodila ali aligatorja – zdelo se je, kot da njegovo oko zre naravnost v njih. Hm, le kdo iz odprave je bil sploh dovolj pogumen, da ga je prvi poskusil? 😊
Avokadu dogaja
Kakorkoli že … Iz kraljevskih slojev starodavne srednje Amerike je prišel ta hruškast, ovalen, zelen ali črn sadež (ja, sadež!). In sedaj že več kot 500 različnih vrst avokada pohaja naokrog po svetu. Vsi smo nori nanj. To je nekakšno pravilo. Vsaj tako se zdi, glede na to, da je bilo leta 2017 na Instagramu objavljenih kar 3 000 000 fotografij avokada. Brez heca! Avokado na balkonu, avokado pod senčnikom na plaži, avokado na klopci, avokado v ljubki posodici, pa na toastu in v solati, v blenderju in razmazan po pižami, če je bilo na vrsti kakšno živahno jutro. Avokadu se res dogaja.
Kaj bo avokado delal pri tebi?
Nežno kremast in oreškast okus je tisti, ki nas tako prevzame. A le, če je popolnoma in ravno prav zrel. Drugače mu lahko podtakneš kakšno banano ali jabolko za družbo in bo hitreje postal ravno pravi za pojest. Ne samo za začinjene namaze, testenine in omamne tortilje … Tudi tistim sladkosnedim je avokado dober prijatelj. Skupaj s kakavom ali temno čokolado se hitro zameša kakšna presna tortica za obliznit vseh 10 prstov.
Se ti zgodi, da prerežeš avokado, pa ne poješ obeh polovic? No, najbrž se to pripeti le redko.😊 V tem primeru res nočeš, da bi polovica avokada do vajinega naslednjega srečanja potemnela. Po njeni površini pokapljaj malo limoninega soka ali pa polovičko shrani v zaprto posodo skupaj s čebulo. A pazi! Ker se bo avokado navzel nekaj njenega vonja, ga ne uporabi pri pripravi sladice. 😁
Kako pripraviti avokado?
Naš all-time favourite guacamole recept – je hiter, enostaven, sestavine, ki jih pri pripravi guacamole uporabljamo pa so sveže, kar temu zelenemu namazu daje prav posebno aromo. Hitro steci po avokado in se nam pridruži pri pripravi!
Guacamole je tipična mehiška jed, ki jo običajno postrežejo kot dip-omako k različnim jedem, zelo pogosto pa jo lahko najdeš tudi v njihovih tradicionalnih takosih.
KAJ JE GUACAMOLE?
Guacamole je v osnovi “avokadov pire”, pomešan z drugimi sestavinami, ki mu dodajo značilen okus (seveda pa lahko z lastno domišlijo svoji guacamole omaki dodaš prav poseben – tvoj najljubši – okus ). Avokado daje guacamole namazu zeleno osnovo, druge sestavine, kot so na primer čebula, paprika in limetin sok, pa teksturo in aromo.
KAKO NAREDIŠ GUACAMOLE?
Avokado razkoščiči in ga olupi. Stisni sok limete. (Mi smo ugotovili, da na en avokado najbolje delujeta dve žlici limetinega soka). Avokado zmečkaj (to lahko storiš kar z žličko), nasekljaj čebulo in koriander. Vse sestavine dobro premešaj in hkrati ne pozabi na sol! Guacamole lahko nato namažeš na kruh, vanj pomakaš tortilje ali pa si ga privoščiš ob solati.
Guacamole te ne bo le nasitil. Ob njem ne bo manjkalo niti tistih odličnih občutkov. Guacamole lahko uporabiš na 100 in 1 način – lahko vanj pomakaš tortilje, ga pripraviš s solato ali kot prilogo. Izbira je tvoja. Gre za zdravo in zanimivo prilogo, ki te lahko reši tudi, ko se na vratih pojavi nepričakovan obisk.
KATERE SESTAVINE POTREBUJEŠ ZA GUACAMOLE?
Mi pri pripravi Guacamole uporabljamo: Avokado, Čebulo, Koriander, Čili, Limeto, Sol.. Seveda pa se lahko pri pripravi te avokadove dobrote poigraš tudi s svojimi idejami.
ALI LAHKO GUACAMOLE SHRANIM TUDI ZA KASNEJE?
Absolutno! Guacamole lahko spraviš v hladilnik za prihodnji dan. Vendar bo brez nekaj pomoči avokado potemnel, saj bo prišlo do procesa oksidacije. Zato ti predlagamo, da na vrh posodice, kjer bo guacamole shranjen, postaviš kos čebule, ki bo to preprečil.
.
TE ZANIMA ŠE #1 NASVET ?
Resnično je pomembno, da pri tem uporabiš sveže in aromatične sestavine, saj bo okus guacamole omake tako daleč najboljši.
AVOKADO V SOLATI Z MANGOM IN JAGODAMI
Slastna, sočna, sladka… solata iz avokada, manga in jagod…s še nekaj dobrotami, ki jedi dodajo piko na i. Kdo izmed nas ne bi bil ljubitelj poletja in visokih temperatur? Mango je kralj med tropskimi sadeži in njegov okus bo narisal poletje na tvoj obraz. Tudi jagode so znanilke toplih temperatur. Zadnji čas je torej, da si pripraviš to poletno solato.
SESTAVINE ZA SOLATO
Za pripravo te slastne solate potrebuješ:
- 1 avokado
- 2 žlici koriandra
- 1 jalapeno
- 1 limeto
- 1 skodelico manga
- 2 žlici nasekljane rdeče čebule
- 1 skodelico jagod
- sol
KAKO PRIPRAVIŠ SOLATO?
Avokado, mango in jagode nasekljaj na kocke. Pred tem jagode seveda dobro operi. Sadje vsuj v skledo in dodaj nasekljan jalapeno, čebulo ter limetin sok. Ne pozabi na koriander in sol. Vse sestavine dobro premešaj. Solata je tako pripravljena. Da bo jed zares vrhunska, lahko zraven postrežeš še hrustljav kruhek.
ALI LAHKO SOLATO SHRANIM ZA KASNEJE?
Seveda. Jed je primerna za to, da jo postaviš v hladilnik in zaužiješ takrat, ko si to želiš. Kljub temu pa je ne pusti stati predolgo.
ŠE NASVET
Resnično je pomembno, da pri tem uporabiš sveže in aromatične sestavine, saj bo okus solate daleč najboljši.
Ko se lotiš sekljanja manga in avokada lahko kar hitro ugotoviš, da sta sadeža precej spolzka. Zato ti priporočamo, da oba sadeža prerežeš po polovici, izdolbeš koščico ter ju narežeš v karo kar v olupu. Nato olup obrni in koščke enostavno postrgaj z njega.
KAKO PRIPRAVITI AVOKADO?
Po dolžini prereži na polovico. Na sredini se nahaja velika koščica, zato avokado ne bo razpadel. Obe polovici zavrti – vsako v nasprotno smer, tako da se le-ti ločita in odstrani koščico. Nato ga z žličko izdolbi, da ti bo v roki ostal le olupek.
Priporočamo ti tudi, da nekoliko „kompliciraš“ pri izbiri avokada. Avokado mora biti namreč ravno prav zrel. Se sprašuješ, kako izbrati pravšnji avokado? Zelo enostavno – avokado naj ima pecelj še zmeraj pritrjen, vendar mora le-ta brez pretiranega truda odstopiti, ko se ga dotaknemo. Če je avokado že brez peclja, obstaja velika verjetnost, da bo njegova notranjost po nekod že rjava. Če pa avokado naročiš pri nas, bomo za to, da bo avokado ravno prav zrel poskrbeli mi.
KAJ TI AVOKADO SPOROČA?
Sem popolnoma dozorel avokado. Nežno sem zavit v biološko razgradljivo embalažo, da se zaščitim pred poškodbami in zunanjimi vplivi. Kot ekskluzivni izdelek ponujam svoje visokokakovostne sestavine, privlačne velikosti obroka in hranilne vrednosti.
Uporabiti me je enostavno – samo poiščite izbrano točko, zarežite in trdno primite z obema rokama, zavrtite, da doživite popolno izkušnjo popolno dozorjenega avokado, ko se pečka loči od mesa.
P.S. Shranjuj ga v hladilniku 😉