Banane povsod naokrog
Ko govorimo o banani, moramo dati vsako šalo na stran, zasluži si namreč našo popolno pozornost. Zakaj? Na lestvici pomembnih kulturnih rastlin se banane nahajajo na 4. mestu! Prehitijo jih samo pšenica, riž in koruza.
Greš v džunglo ali na dvor?
Morda banano ješ elegantno kot angleška kraljica, z nožem in vilico. Morda jo čisto preprosto olupiš z enega ali drugega konca. Morda pa jo ješ tako, kot nas lahko poučijo strokovnjaki s tega področja – opice, in jo prelomiš na pol … Vendar nista važna ne količina, ne način. Pomembno je predvsem, kakšna je ta banana, ki se znajde pred tabo. Sadež, ki te prijazno motri z ekrana, te bo prijetno presenetil. Ko ga poskusiš, se moraš lopniti po čelu in vzklikniti: »Tak okus ima torej banana!« Ravno zato je nepogrešljiva pri raznovrstnih sladicah, ki bodo zamenjala tvoje manj primerne posladke. A se spomniš svojega zadnjega Banana Splita? Morda je čas, da ga pripraviš ta konec tedna in povabiš družino na nostalgično sladkanje.
Olupek mimo koša!
Ko bo banana pri tebi doma, jo lahko vmešaš v skuto za hranljivo proteinsko malico, lahko jo narežeš na kolutke in jih dodaš na vrh skodelice tople ovsene kaše. Če čas ne dopušča, jo pomljaskaj kar tako, za prigrizek. Ta ti bo pomagal dočakati naslednji obrok, saj te bo na enostaven način napolnil z idealnim ravnovesjem hranil. Če je lakota prehuda, pojej še olupek, kot to počnejo nekateri naši azijski sozemljani. ☺ Kako izredno uporaben je, znajo povedati tudi vrtnarji in vsi ljubitelji domačih kozmetičnih pripravkov.
In še nekaj zanimivega ti povem – banana pravzaprav spada med jagodičevje. Vendar je ne išči po naših gozdovih, med malinami in borovnicami, saj veš … ☺