Kaki Persimon ali zlato jabolko
Bogovi in božanstva so obsedeni s sadjem (ja, tudi s kaki persimon). To je zdaj uradno. Tako kot številne druge sadeže, so tudi kaki že od začetka zgodovine vzeli za svojega … In zato temu sadežu še danes rečemo “hrana bogov”. Ponekod pri poimenovanju upoštevajo živahno barvo kakija in ga zato imenujejo “Zevsov ogenj”. Ja, tale Zevs se res vmeša skoraj k vsakemu sadju. Gremo stavit, da bi bil naša stalna stranka, če bi bil danes še tukaj. 😀
Kaki za srečo in veselje
Poleg božanstev kaki še posebej cenijo v Aziji, predvsem na Kitajskem in Japonskem. Tu je postal resnično lep simbol, saj nosi pomen sreče in dobrih želja. Postal je znamenje za čas, ko se stvari lepo odvijajo in gre vse kot po maslu.
Če se znajdeš na obisku v kakšnem azijskem domu, lahko zagledaš različne dekoracije, ki upodabljajo kaki. Pogost je na slikah, kjer v kombinaciji z drugim sadje nosi različna sporočila. Upodobljen z breskvijo kaže na harmonijo … v družbi jabolk pa govori o dolgem in srečnem življenju.
Kakšen se pa tebi zdi?
Kaki ni samo poln simbolike, ampak je predvsem poln okusa! 😃 Mnogi le s težavo opišejo, kakšen je kaki. Lahko bi rekli, da je čisto drugačen kot vse drugo sadje. Njegova tekstura je svilnata in spolzka, zdi se, kot bi bil nekakšna mešanica med mangom in … hm? Pečeno sladko rdečo papriko? Ampak tu je še okus cimeta in … Ah, zmešnjava!😬 Najbolje, da o čudovitem, sladko-kislem okusu kakija sodi vsak sam.
Ker je res … Nekaterim je neskončno všeč, drugi ga ne morejo niti videti. Nekateri ga ne marajo svežega in lahko jedo samo posušenega. Drugi iz njega delajo vse mogoče: mafine, pite, torte in biskvite ali pa slavni ameriški kakijev kruh. Vmešajo si ga v ovseno kašo ali pripravijo kakijevo marmelado, strjenke ali sladoled. Vse možno!
Eden od receptov pa se nam zdi še posebno okusen. Jogurt s kakijem! Kaki pretlačimo in si ga vmešamo v navaden jogurt. Osvežujoče, sladko in hranljivo! Prav tako okusno je, če koščke kakija zamrzneš in ga dodaš svojemu jutranjemu smutiju … Uuu, še ene jedi smo se spomnili! Popeci kaki v pečici in ga nato pokapljaj z medom … No, to je pa res sladica za bogove! 👌
Doktor Kaki
Dolgo je veljalo, da moraš biti za kaki pravi strokovnjak … Potrebno ga je ubrati ob ravno pravem trenutku, prav tako pojesti. Le tako se je dalo v njem resnično uživati. Ampak za tale naš kaki persimon ne rabiš čisto nič skrbeti. K tebi bo prišel ravno pravšnji …
Na svetu trenutno obstaja kakšnih 2000 sort. In, kot že veš, pri nas se je znašla tista najboljša, itak.😊 Pred leti je le nekaj izbrancev zares uživalo v izbranem okusu kakija. Ker je bilo na voljo le nekaj sort, o katerih si moral biti kar dobro podučen … Poleg tega pa je bilo potrebno pazljivo opazovati sadeže na drevesu, njihovo lupino in mehkost. Če si kaki utrgal prehitro, je bil obupnega in trpkega okusa. Sadež je bil omamno sladek šele takrat, ko je zgledal že skoraj gnil! Poleg tega je bilo potrebno odstranjevati še koščice … A ti vanilijevi kakiji niso trpki. Niso ne premehki, niso čudna kaša in niso trdi ali nitkasti. So ravno prav čvrsti, ravno prav sladki, brez koščic … Lahko jih zrežeš in ješ kot jabolko. In ravno prav mehki, da se še vedno topijo v ustih.
Torej, je potrebno še kaj dodati? Sedaj je jasno, da gre za pravo dragocenost … Eno zadnjih daril narave, preden se odpravi počivat. Naroči jih nekaj, da bo lahko dr. Kaki poskrbel zate, preden k nam pride kakšen hud mraz.😊
Ma kaki!
Ko sem bil majhen, je moj sosed vedno rekel: »Ma kaki!« Vedno ta fraza … Kadar česa ni mogel verjet, kadar se mu je zdelo nekaj nemogoče. Dolgo je že tega, kar sem ga videl. Dolgo je že, odkar mi je popravil gumo na kolesu. Ampak vsako jesen se spomnim nanj. Vsakič, ko zagledam kaki, mi šine skozi glavo: »Ma kaki!« In ko probam tisti svoj prvi kaki v sezoni … Tist edinstven sladek okus: »Ma kaki!« Ker res, ne morem verjet, da je nekaj lahko tako dobro … In sem hvaležen … Ker nam narava, preden se zares odpravi spat, pokloni še eno tako čudovito darilo.