Brokoli oz. Malo drevo
Brokoli je enostaven za pripravo in, če je kuhan pravilno, izjemno okusen! Nanj potresemo še nekaj naribanega parmezana in o-lala! Kdo pravi, da zelenjava ni neverjetno slastna?
S pridelavo brokolija so v 16. stoletju začeli naši sosedje Italijani, znani po velikih loncih, iz katerih božansko diši. V zadnjem obdobju, ki ga zaznamuje tekma s časom, je prišlo do izrazitega porasta zamrznjene zelenjave, zato je brokoli še bolj priljubljen. Ampak, saj se strinjamo – ni ga čez sveže! Kako pa vemo, kdaj je to malo drevo najbolj sveže?
Zeleno, ki te hočem zeleno …
Glavo brokolija, ki je sestavljena iz stotin drobnih cvetov in ki spominja na drevesno krošnjo, obkrožajo manjši listi. A ti ne prekrivajo glave in je ne ščitijo, kot to lahko vidimo pri cvetači, zato se socvetje obarva zeleno.
Kakšnega izberemo za slastno kosilo? Brokoli naj bo intenzivne zelene barve, socvetje naj bo gosto in steblo čvrsto. Najbolje, da ga porabimo čim prej. Če glava začne rumeneti, kaže na to, da je brokoli začeli cveteti. Ko pojemo svežega, lahko uživamo v najbolj polnem okusu in tudi telo nam je takrat najbolj hvaležno. Če misliš, da ti ne bo uspelo celega drevesa kmalu pojesti, ga očisti, zreži in zamrzni. Čeprav odmrznjen ne bo popolnoma enak, je lahko odlična sestavina in popestritev za množico obrokov.
Vsega te pojem!
A ni nekaj najlepšega, kadar imaš pred seboj ogromen kos zelenjave, ki ga lahko celega poješ, praktično brez odpadkov in olupkov? In ki ga lahko pripraviš na toliko različnih načinov? Kuhan, pečen ali surov. Solata, priloga, juha, narastek … Ooo, se mi cedijo sline! Z brokolijem se tvoj dan hitro približa tisti zaželjeni količini sadja in zelenjave, ki bi morala dnevno pristati v naših želodčkih.