Mavrična druščina
Pisana druščina se zbere, da ti moči nabere. Paprika je najbolj vsestranska in barvita zelenjava. Tehnično gledano je plod istoimenske rastline sadež, ampak pustimo tehnikalije ob strani. Najdemo jo v mavričnih odtenkih, vključno z rdečo, oranžno, rumeno, zeleno, rjavo in vijolično. Lahko so okrogle kot češnje, debelejše ali dolge in tanke. Katera pa je tvoja najljubša?
Rdeča paprika
Če v tem trenutku ne potuješ po svetu, pa svojim brbončicam privošči potovanje po okusih dežel, ki jih želiš obiskati. Dodaj jedem na koščke narezano sladko papriko ali ščepec mlete rdeče paprike, ki se uporablja v španski, madžarski, indijski in maroški kuhinji. Le-ta je nadomestek za zgoščevanje omake in služi kot naravno barvilo za enolončnice in juhe. Mmm, vrhunsko!
Rdeča paprika izvira iz Srednje Amerike, kjer so jo Indijanci uporabljali kot začimbe in za zdravljenje. Krištof Kolumb se je vrnil v Evropo z neznanimi začimbami in še nikoli videnimi rastlinami paprike, nakar se je razširila na vse konce sveta.
Rdeča in rumena paprika sta v bistvu zelena paprika, ki jima je dovoljeno dozoreti. Rdeča paprika je popolnoma dozorela in za rast potrebuje več časa, kar ima za posledico bolj sladek, saden okus.
Najprej so rastline uporabljali za okrasitev baročnih vrtov plemstva v Evropi. V Turčijo je rastlina prispela po trgovskih poteh. Na Madžarsko je prišla z Balkana, šele kasneje so jo začeli uporabljati kot začimbo, sedaj pa so znani prav po tem, da dodajo mleto rdečo papriko v skoraj vsako jed. Madžari jo imajo celo za simbol svoje kuhinje.
V Italiji pravijo, da ima čar preprečevati škodljive trače zavidljivih jezikov, hkrati pa lastniku pritegne srečo.