Ledeno kraljestvo
Solata ledenka je nedvomno ena najbolj priljubljenih solat na svetu. Prvotno je bila tako poimenovana zaradi svoje ledene barve in hrustljave teksture, kasneje pa po dejstvu, da so jo kalifornijski pridelovalci v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pošiljali pokrito s kopicami zdrobljenega ledu.
Solato so prvi gojili stari Egipčani, ki so jo iz semen plevela, katera so uporabljali za proizvodnjo olja, spremenili v prehransko rastlino, gojeno zaradi sočnih listov in z oljem bogatih semen. Po Herodotu naj bi bila solata na mizah perzijskih kraljev že v 6. stoletju pred našim štetjem. Obstajajo pa celo hieroglifski zapisi o solati, ki so jo gojili pred več kot 6000 leti.
Mnogi stari Grki so verjeli, da solata človeka naredi zaspanega, zato so jo postregli na koncu obroka. Vendar pa je zlobni rimski cesar Domicijan svoje goste mučil tako, da jim je postregel veliko solate in jih prisilil, da so ostali budni v njegovi prisotnosti.
Zvrhan lonec idej – Solata ledenka
Čvrsta glava je tesno napolnjena s širokimi, gostimi in ostrimi listi, ki so zgoščeni z visoko vsebnostjo vode. Listi se razlikujejo po barvi, odvisno od določene sorte, vendar so zunanji listi običajno svetlo zeleni, notranji pa od bledo rumene do prosojno bele. Ledenka je hrustljava in sočna z blagim, sladkim okusom.
Solata ledenka je najprimernejša tako surova v solati, kot dušena in ocvrta. Uporabiš jo lahko na več načinov, najbolj priljubljena je v raznih solatah s kremastim prelivom; kot “wrap”, saj je nalašč za držanje nadeva med listi; v tacos, saj ohrani hrustljavost tudi po drobljenju; v sendvič in hamburger.
Gordon Ramsay liste ledenke uporabi tudi kot skodelico za škampe na žaru s čilijevo omako, v zelenjavni piti in v kitajski praženi solati s česnom in pokapano sojino sezamovo omako. Kdo že komaj čaka, da pripravi “party buffet” za svoje najdražje? Roke gor!