https://sadjevpisarni.si/
Rdeča pesa 1kg

Rdeča pesa 1kg

1.75

 

Teža: 1kg
Poreklo: Italija

  Rdeča pesa ni bila najboljša prijateljica Albert-a Einsteina, če želiš izvedeti zakaj si potem moraš prebrati tole. Glej, razumemo, da se večini ljudi, ko slišijo da nekdo pije sok iz rdeče pese, izrišejo grimase na obrazu. Ampak, kaj če ti priporočamo nekaj izi trikov, ki bodo tvoja prepričanja obrnila na glavo?

  Pred tem pa skok v davno preteklost

  Stari Grki so peso uporabljali kot zdravilo. Dejansko je bila pesa tako cenjena, da so jo pogosto uporabljali kot daritev bogu Apolonu. Medtem so jo stari Rimljani prvi gojili kot hrano. Starodavna asirska besedila pa razkrivajo, da je pesa rasla že v legendarnih visečih babilonskih vrtovih leta 800 pr.n.št. 

  Prednica gojene pese je bila divja morska pesa, ki je rasla v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Evropi. Njihove liste so jedli že v prazgodovini. Danes je pesa lahko velika približno kot bejzbolska žoga ali pa majhna kot frnikula. Lahko je okrogla, ovalna, podolgovata ali ploščata. Celotna pesa je užitna, od vrha zelenja do dna korena.

  Priljubljenemu soku, ki pač ni vsem po godu, primešaj kakšno slajše sadje in dobiš napitek izrazitih barv ter milejšega okusa. Zdaj pa povej če ni to win win situacija.  

  Rdeča pesa ni samo dušena, kuhana ali pečena priloga. Z njo lahko eksperimentiramo na sto in en način, npr. služi kot barvilo (za velikonočne pirhe, za sladice,..). Kolikokrat si sicer pripraviš obrok iz rdeče pese? Morda se vse to spremeni ko poskusiš kakšen preprost recept, npr. roza ameriške palačinke – v maso za te puhaste palačinke dodaj 50-100g naribane pese in že imaš gotov obrok. Za konec dodaj še prgišče borovnic ter nekaj cvetlic za dekoracijo. Tvoji bodo onemeli nad tvojo ustvarjalnostjo in te spraševali za recept. 

  Za drznejše pa velja, da jih dodaš v hamburger, kot to počnejo Avstralci. Ali pa za predjed ponudiš popečene kruhke z nadevom iz koščkov kuhane rdeče pese, rukole, albuminske skute in jabolk. Odločitev je tvoja, mi pa stiskamo pesti da ti z novimi jedmi uspe prepričati še tako zahtevne jezike. 

  Kako se pripravi rdeča pesa?

  Velikokrat slišimo, da nekdo uživa pesin sok. Kar je vse ok, če ti je rdeča pesa dejansko všeč. Če pa ti ta rdeča zelenjava ni tako pri srcu, si jo lahko pripraviš z borovnicami v smoothiju, kjer okus skoraj popolnoma bledi.