Paradižnik daterino iz sončne ravnine
Neskončne ravnine sijajne Apulije, rahel vetrič in toplota sonca. Seveda, nekaj tako slastnega, kot je paradižnik daterino, mora izhajati iz mikavne pokrajine. In peta italijanskega škornja je resnično očarljiva! Ter prežeta z dovršenim okusom za kulinariko. Kdo bi si mislil … Na srečo smo odkrili eno od skrivnih sestavin njihove slastne ulične prehrane! 😊
Sladka prikupnost
Daterino je sorta paradižnika s slajšimi plodovi kot klasični češnjev paradižnik. Raste v grozdih, v rumeni ali rdeči barvi. Dišeč, sladek, bogatega okusa in sočen, kot pravi mali datlji. Tako se namreč glasi prevod imena datterino – mali datelj. Zaradi podolgovate oblike in zaradi visoke vsebnosti naravnega sladkorja so paradižniku nadeli takšno prikupno ime.
Mali paradižnik daterino je ravno pravšnje velikosti, zato ga včasih ni potrebno niti rezati! Tak bi moral biti “fast food”! Hitro, priročno, vsestransko, okusno in hranljivo. Vržeš jih v solato ali si jih razporediš po doooolgi štručki sendviča. 😊 In potem te že prvi ugriz kar ponese v Italijo, na ulice Apulije, kjer none ročno pripravljajo testenine ali pečejo fokače. Sanjsko.
Bližnjica do Italije
Če se ne lotiš priprave prave italijanske fokače, ker ti ta dela preglavice ali nimaš časa, poznamo še eno bližnjico do Italije. To je ena taka bližnjica, ki je topla, ki hrusta, ki božansko diši … Brusketa! Ali še bolje – bruskete. V množini. Ker tega se lahko poje še pa še. Ob gledanju tekme, ob filmu, v bralnem klubu, ob štrikanju, na balkonu, ko poslušaš čričke … Tudi ob načrtovanju naslednjega potovanja po Italiji. 😊
Torej, kako ubrati to bližnjico? Rezine kruha popeci v pečici, da dobijo zlatorjavo barvo. Natri jih s česnom in olivnim oljem. Dodaj prerezan daterino, začinjen s soljo in poprom. Na vrh teh dobrot položi še listič bazilike. Ja? Se cedijo sline? Še nekaj predlogov ti naštejem …
Daterini so tisti, s katerimi lahko pripraviš vrhunsko paradižnikovo omako za milijon različnih vrst testenin ali mesnih kroglic. Grizljaj ga poleg mehkih sirov in hladnega mesa, z njim lahko popestriš morske jedi in pice … Bo dovolj, kajne?😀