Kraljevi poklon ali beg pred pošastjo?
Bazilika si najprej zasluži kraljevski priklon. Konec koncev ponekod po svetu velja za rastlino kraljev! Od tod najbrž izhaja tudi njeno ime. Grški beseda basileus namreč pomeni kralj. Res je tudi, da isti izraz prav tako označuje mitološko bitje, ogromnega kuščarja, kralja kač … Bazilisk, ki naj bi na glavi nosil majhno krono, je lahko človeka ubil z enim samim pogledom. A na srečo so ljudje takrat že poznali baziliko – protistrup za vse baziliskove nakane.
Iskreno rečeno, na področju simbolike vlada pri baziliki prava zmešnjava. Kar je pristen dokaz njene dolge, pestre zgodovine. Skozi čas so ljudje razvili številne razlage in pomene za njeno ime, obstoj in uporabo. Tako bogata, kot je preteklost bazilike, sta tudi njen prekrasen okus in vonj.
Bazilika oz. nežna diva
Drži, njen vonj deluje pomirjujoče. Šopek sveže bazilike lahko omamno odišavi prostor. Zato je bila pogosta sestavina kraljevskih parfumov. In zato se bazilika obnaša kot kakšna diva. 😏
Ne sme ji biti ne premrzlo, ne pretoplo, čeprav obožuje sonce! Njene liste morajo greti poletni sončni žarki in voda za zalivanje mora biti ravno prave temperature. Nabirati jo je potrebno s prsti, ne rezati z nožem! Osmukati je treba listke ravno pravšnje velikosti. V jed jo dodajamo na koncu kuhanja ali tik pred serviranjem … In to ne sesekljanih lističev, temveč cele ali natrgane na roke! Diva, kajne?😊
A brez skrbi! Nekaj pozornosti in skrbi, ki ji jo nameniš, ti bo mnogokrat povrnila. Predvsem takrat, ko bo čas za uživanje jedi, začinjenih z njeno čudovito, toplo nežnostjo.
Katera bo tvoja?
Okus po klinčkih in janežu se najbolj čuti v priljubljeni navadni, sladki baziliki ali baziliki genovese. A obstaja več kot 60 vrst bazilike in te se med seboj razlikujejo ne samo po videzu, temveč tudi po okusu. Njihov razpon sega od svežih, citronskih priokusov do pridihov cimeta in sladkega korena. Vse te nianse so najbolj opazne, ko uporabljamo svežo baziliko. Za kuhanje lahko posežeš tudi po sušenem zelišču, a le sveža bazilika bo resnično dopolnila in izpopolnila tvoje kuharsko delo.
Ne samo slavna italijanska kuhinja, tudi preostali Mediteran in ves Orient ne pozabljata na nežno divo. Poskusi različne jedi sveta in presodi, kdo zna bolje. 😀
Ena začimba – celoten mení
Začni kar s solato. Morda solata caprese? S paradižnikom, mocarelo, baziliko in olivnim oljem. Preprosto, a božansko. Z baziliko pripravi marinado za tvojo glavno jed – goveja pečenka ali riba sta vredni vse hvale! Baziliko dodaj še v zelenjavno prilogo. Seznam se zlepa ne konča … Bučke, koruza, gobe, stročnice, kumare, paradižnik, jajčevci … Nato so tu še rižote, juhe in različni kariji … Senzacionalno! Je sploh potrebno omenjati pico in testenine?! Ah, to je preveč … preveč dobrega na kupu … 😊
Mislim, da nimaš druge izbire, kot da naročiš nekaj šopkov bazilike, ker vse to se res splača poskusiti. Če ti jo bo kaj ostalo, lahko vedno narediš pesto. 😁
Bazilika znamenje ljubezni
Bazilika je bila v svoji dolgi preteklosti ljubljena in osovražena. Včasih so se je celo bali. Bila je zdravilo in strup, znak za bogastvo in uboštvo. Bila je čarobna in prekleta. Bila je znamenje veselega in tolažba strtega srca. Bila je tudi znak sovraštva. A mi se strinjamo z Italijani in verjamemo, da je bazilika predvsem znamenje ljubezni. Njena aroma poveže jedi in ljudi. In kaj je lepšega, kot z družino in prijatelji sesti za obloženo mizo omamno dišečih in okusnih jedi?