Na čigavi strani si?
Si na strani tistih, ki koriander obožujejo? Ali spadaš med tiste, ki ne marajo njegovega vonja? Koriander je namreč začimba, ki zaradi svoje specifične arome, ne ustreza vsakemu. A verjamemo, da si bo marsikdo iz nasprotujočega tabora premislil in ga vzljubil. Ti, ki ga ne maraš! Ja, ti. Samo preberi teh nekaj besed, pokliči nas in uporabi koriander pri naslednjem kosilu. Ti povem, vse se bo spremenilo. 😊
Kje naj začnem …
Pred mano ni enostavna naloga. Prepričati vse, ki ne marajo koriandra … Zadeve se moram zato lotiti na pravem koncu. Torej, prvič. Francozi posežejo po koriandru pri izdelavi slavnega zeliščnega likerja Bénédictine. Drugič, koriander je zelo znan kot afrodiziak, o čemer pišejo tudi pripovedke Tisoč in ena noč.
Ok, dve najbolj vroči temi smo obdelali, tebe pa še kar ni prepričalo? Nič hudega, gremo naprej.
Čeprav je cela rastlina užitna in izjemno uporabna, pozabimo zdaj na njeno aromatično korenino in dragocena koriandrova semena. Ta so izjemna. Imajo nekoliko bolj slan in oreškast okus, kar se krasno poda h glavnim jedem in sladicam. Odlično se obnesejo v kombinaciji z drugimi začimbami, predvsem s kumino. A kot pravim, pustimo semena ob strani. Zaneslo me je. 😊
Koriander in njegovi zeleni listki
Na vrsti so koriandrovi listi. Zelo so podobni listom peteršilja, a ju ne gre zamenjevati. S peteršiljem sta si nekoliko podobna tudi po okusu, a ima koriander značilen pridih ali citrusov ali mošusa – odvisno od vrste. Dodajamo ga na koncu kuharskega ustvarjanja. V juhe, v mesne in ribje jedi, v rižote, omake, solate, čatnije, karije, čilije in še vse pikantne jedi Mehike. Uf, od vsega naštevanja človek postane zadihan.😅 Zajamem zrak in gremo naprej! Oziroma nazaj … v zgodovino.
Izklesano v kamnu, zapisano na papirus
S temi argumenti se res ne da kosati. Le kaj lahko poveš v svoj zagovor, če pa ti 10.000 let zgodovine govori drugače? Koriander velja za najstarejšo začimbo na svetu. Najstarejšo! Naslikana je na steni jame Alhambre … Recept za juho s koriandrom so našli zapisanega na sumerski glineni tablici. Ja, sumerski. Govorimo o klinopisu. Neverjetne reči. Egipčani so koriander upodabljali na papirusu, Babilonci so ga gojili v svojih prekrasnih vrtovih.
Zelišče se je razširilo po celem svetu in trenutno so eni njegovih največjih ljubiteljev Američani. Ti ga kar naprej sekljajo in dodajajo h avokadu, najpogosteje v svoj oboževani gvakamole. Pusti listkom koriandra, da se podružijo s česnom, meto, drobnjakom, ingverjem, čilijem ali baziliko … Pripravili ti bodo prijetno presenečenje.
Ni ti pomoči!
Tako, pa smo pri koncu … Uspelo mi je dati vse od sebe! Če te nič od napisanega ni niti malo prepričalo, ti preprosto ni pomoči. Najbrž si del tistih, ki enostavno ne morejo prenašati koriandra. A ne po svoji krivdi ali po krivdi nedolžnega zelenja! Nič si ne očitaj, to imaš pač v genih. Dobesedno.
Če absolutno ne prenašaš koriandrove arome, je vzrok v enem od tvojih receptorjev. Kakšnih 14% ljudi ima to nesrečo, da ne zmorejo uživati v vonju in okusu koriandra, saj se jim zdi, da okušajo milo ali šampon. Ne zavidamo jim. In, kako je s tabo? Najbolje, da koriander kar naročiš in preveriš. 😊