https://sadjevpisarni.si/
loader image
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

Peteršilj – šopek

Količina: 1 šopek
Poreklo: Slovenija
 

(cena na kg 20€)

2.19

  Pregled

  Stari zakladi

  To zeleno zelišče izvira iz Sredozemlja in njegovo izvorno ime je “skalna zelena”, ker so ga prvič našli rasti na skalnatih pobočjih v Grčiji. Po legendi je peteršilj vzniknil tam, kjer se je razlila kri grškega junaka Arhemorja. 

  Peteršilj je eno najbolj priljubljenih zelišč na svetu in se pogosto uporablja v evropski, bližnjevzhodni in ameriški kuhinji. Poglej, kakšno moč ima peteršilj, ki je bil včasih zapostavljeno zelišče in se spomni na trenutke, ko zavohaš domačo juhico na daleč. Tako preprosto in hkrati tako fantastično zelišče. 😊

  Potrpljenje je božja mast

  V antični Grčiji so zmagovalci na Istmijskih igrah dobili venec izdelan iz peteršilja, ki so ga ob zmagi nosili na glavi. Na nekaterih območjih Velike Britanije so v preteklosti krožile govorice, da lahko peteršilj vzgoji izključno čarovnica. Morda je temu tako, ker mora gojitelj imeti “zeleni prst”, saj za njegovo vzgojo potrebuje ogromno potrpljenja.

  V starem Rimu so peteršilj uporabljali v solatah, v naglavnih vencih in za blaženje mačka. Dali so ga tudi gladiatorjem pred bojem, saj so verjeli, da podvoji pogum in njihove bicepse. Šele v srednjem veku je postal del običajne prehrane.

  Verjetno je v 9. stoletju k njegovi priljubljenosti pripomogel Karel Veliki, saj je odtlej krasil marsikateri samostanski vrt. V 16. stoletju pa so za popularizacijo peteršilja poskrbeli Medičejci, Katarina Medici ga je namreč iz rodne Italije prinesla v Francijo. Sprva je bil uporabljen bolj kot zdravilo, od 16. stoletja naprej pa vse bolj kot kuhinjska zel. Peteršilj naj bi odstranjeval grenkobo in čeprav so ga srednjeveški zeliščarji priporočali za želodec, pa naj bi odstranjeval tudi grenka čustva. 

  Peteršilj se v hebrejskem praznovanju Pashe uporablja kot simbol pomladi in ponovnega rojstva. 

  Pika na i 

  Peteršilj je brez dvoma ena najbolj priljubljenih začimb na svetu. Poleg tega se peteršilj uporablja v kozmetični, farmacevtski in medicinski industriji. Primeren je za razne kure, za dekoracijo, gurmanske poslastice ali kozmetične pripravke. Ima rahlo pikantno aromo in nekateri si ga najraje privoščijo kar tako, svežega.  

  V kulinariki se temno zeleni nežni listi pogosto uporabljajo kot okras na krompirjevih jedeh, na kuhanem ali pire krompirju, na riževih jedeh, npr. v rižoti, juhah, omakah, ribah, ocvrtem piščancu, jagnjetini, pa tudi v mesnih ali zelenjavnih enolončnicah in solatah. Sesekljanega dodaj v zadnjem trenutku pred serviranjem, kar bo naredilo piko na i. 

  Peteršilj dobiš v šopkih in ga lahko shraniš v hladilniku do 7 dni, če ti ga pa slučajno ne uspe uporabiti v tem času, pa ga sesekljanega zamrzni v ledene kocke in si olajšaj delo za prihodnjič. 🙌

  Ocene kupcev
  5,0 Na podlagi 2 mnenja
  5 ?
  100% 
  2
  4 ?
  0% 
  0
  3 ?
  0% 
  0
  2 ?
  0% 
  0
  1 ?
  0% 
  0
  NAPIŠI MNENJE Postavite vprašanje

  Thank you for submitting a review!

  Your input is very much appreciated. Share it with your friends so they can enjoy it too!

  Filter Reviews:
  A
  15. 02. 2021
  Anonymous
  https://sadjevpisarni.si/ SI
  Peteršilj

  V imenu je napaka - to ni "šopek", ampak ogromen šop. Dovolj za bližnje in daljno sorodstvo.

  MK
  14. 02. 2021
  Maruška K.
  https://sadjevpisarni.si/ SI
  Sveže

  Velik šopek arome.

  0
   0
   Tvoj zabojček
   Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
    Preračunaj poštnino

    Peteršilj – šopek 16800

    paypal-iconCreated with Sketch.
    visa-iconCreated with Sketch.
    INFORMACIJE