Meta oz. osvežilna teta
Meta in njena aroma… Preprosto je ni čez svežo meto. Priljubljeno osvežujoče zelišče, ki se bohoti kamorkoli že pogledaš, je prava omama za nos, oči in okušalne brbončice. Kako to, da je to dišeče zelišče tako priljubljeno?
Enostavno, meta je že tisočletja prepletena z življenjem ljudi in je postala simbol gostoljubja. V stari Grčiji so jo drgnili po mizah kot izraz dobrodošlice. Z njo so čistili zrak v templjih in domovih. Na Bližnjem Vzhodu je bil ob prihodu gostom na voljo metin čaj. Dandanes se uporablja tudi kot dekorativnem, kulinaričnem in kozmetičnem svetu. Vsestranskost na višku 🙂
Hladna senzacija
Ko se cvetovi začnejo odpirati, ljudje poberejo liste in cvetoče vršičke in jih odpeljejo na parno destilacijo, iz česar se pridobiva eterično olje, ki ga uporabljamo za osvežitev zraka v zaprtih prostorih. Mentol aktivira občutljive receptorje v koži in sluznicah in je glavni vir hladilnega občutka, ki sledi ob uporabi metinega olja.
Sveži ali posušeni listi poprove mete pa se prav tako pogosto uporabljajo v čaju v kombinaciji z drugimi zelišči. Poprova meta se uporablja tudi za aromatiziranje sladoleda, sladkarij, alkoholnih pijač, žvečilnih gumijev, zobne paste in nekaterih šamponov, mil in izdelkov za nego kože.
Meta je osrednji lik koktejlov
Kdo ob omembi mete takoj pomisli na popularen koktejl Mojito? Tudi mi, čeprav smo odkrili, da obstaja še na ducate drugih koktejlov, kjer kraljuje meta. Mi jo imamo radi tudi v vsakodnevnih napitkih, npr. v vodi, limonadi in ledenem čaju, kombuči. Temu pravimo popolna osvežitev!
Ne samo v napitkih, pojavlja se tudi v maroških in egiptovskih začimbnih mešanicah. Po svetu jo dodajajo tudi v omake, pravijo, da se prileže tudi v mesnih kroglicah in jagnjetini. Odlično se prilega tudi k mlademu krompirju, rdeči pesi in sadnim solatam.
Svežo meto pa le shranjuj v hladilniku. Ker meta obožuje vodo, jo preprosto zavij v vlažno papirnato brisačo. Posušeno pa daj v neprodušno posodo, daleč stran od svetlobe in vlage, da obdrži aromo. Tako si zagotoviš, da jo imaš vselej pri roki, ko je treba pripraviti nekaj slastnega ob nepričakovanem obisku. 😉