Mladi krompir 1kg

6.15

Ta mladi krompir je neverjeten! Ima nežen, sladek okus in mehko kožo, kar ga naredi popolnega za kuhanje ali peko. So manjši od običajnega krompirja in enostavnejši za pripravo, saj nimajo kože, ki bi jo bilo treba olupiti.

  • Dodajte nekaj vznemirljivosti svojim jedem s tem okusnim mladim krompirjem!
  • Oživeli bodo katerokoli jed z svojim noro dobrim okusom in mehko teksturo. Ali jih pražite, pečete ali kuhate, zagotovo bode vaše jedi bolj okusne.

Neto količina: 1kg cca 6-8kos
Poreklo: Francija
Sorta: Mladi (kifeljčar)

mladi krompir
Mladi krompir 1kg 6.15

 

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

  • Odprema naročila v istem dnevu v kolikor je naročilo oddano do 12:00 ure.
  • 100% garancija na zadovoljstvu
  • Plačilo možno preko PayPal, kreditne kartice, Valu, GoCrypto ali po predračunu.

 

Image 2

Ocene kupcev
5,0 Na podlagi 1 mnenja
5 ★
100% 
1
4 ★
0% 
0
3 ★
0% 
0
2 ★
0% 
0
1 ★
0% 
0
NAPIŠI MNENJE Postavite vprašanje

Thank you for submitting a review!

Your input is very much appreciated. Share it with your friends so they can enjoy it too!

Filter Reviews:
A
04. 02. 2021
Anonymous
SI SI

Mladi krompir

Dober in kvaliteten.

Imeti (mladi) krompir = imeti srečo 

Če ima kdo srečo ali mu nekaj uspe, brez posebnega truda, znanja in spretnosti, pravimo, da “ima krompir”. Ta frazem prihaja iz časa Marije Terezije, ko so uvedli gojenje krompirja, s katerim se kmetje niso strinjali. Bilo je nekaj novega, neznanega. Ker so se odločili uničiti nasade, so morali vojaki stražiti krompir pred kmeti, namesto da bi opravljali nevarnejše delo, za katerega so bili usposobljeni. Iz zavidanja vojakom, naj bi nastalo to reklo. Izraz se je verjetno ohranil, ker so sadilci krompirja imeli manj prehrambenih tegob kot konzervativnejši kmetje. 

V vsakem primeru je “imeti krompir” dobra stvar. Še predvsem če ga imaš zvrhan koš – v zgodnjih poletnih mesecih še posebej nestrpno pričakujemo mladi krompir. Velja za pravo poletno specialiteto, kar pa je najboljše, je da z njim ni veliko dela, poda pa se k vsemu. Mladega krompirja ni potrebno olupiti, le opereš ga, pokrtačiš in odstraniš kak poškodovan del. Malo osoliš, ter v pekač dodaš nekaj vejic rožmarina.  

Mladi krompir ni siten, je pa nasiten. To vemo že iz zgodovine. 

Andsko zlato

Inki v Peruju so prvi gojili krompir okoli 8000 pr. n. št. do približno 5000 pr.n.št. Krompir pa je drastično spremenil Irsko, saj je bila prva evropska država, kjer je krompir postal glavna hrana takratnega prebivalstva. Leta 1800 je imel na Irskem takšno veljavo, da so v revnejših predelih jedli skorajda izključno krompir in od takrat se je začelo prebivalstvo bistveno večati. Žal pa se je zaradi Velike krompirjeve lakote kasneje ogromno število Ircev izselilo v Ameriko, veliko pa jih je tudi umrlo.  

Zdi se, da se krompir rad izpostavi, saj je njegov vpliv dosegel celo razkošno kraljevsko modo 18. stoletja. Francoska kraljica Marie Antoinette je vnesla krompir v modo, navdihnjena s prejetim šopkom krompirja. Cvet, ki je krasil njena oblačila, je takoj postal trend, ko se je z njim pojavila v javnosti.

Včasih so mladi krompir neposredno trgovali z zlatom. Že v 19. stoletju je imel aljaški Klondike zelo visoko vrednost. Čeprav mladi krompir izgleda kot trdno živilo, pa ga v 80% sestavlja voda. 

Slastni grižljaji za na pot

Dandanes mladi krompir uporabljamo na sto in en način.  Radi ga imamo predvsem, ker je bolj nežno sladkast in sočen. Pripravimo ga kot samostojno jed, kot prilogo, v solati, kot prigrizek, “finger food”, čips,.. Naslednjič si ga spakiraj kar za malico: v posodico daj lepo zapečen krompir, dodaj kislo smetano, slanino ter najljubša zelišča.. potem ti preostane le še, da se nasloniš nazaj in uživaš.  🤭