Česen 250g

1.90

Dodajte okus katerikoli jedi s to močno in okusno začimbo. Česen je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega intenzivnega okusa in se lahko nareže in doda jedem ali pa se uporablja v prahu kot enostaven način za začinjanje hrane.

  • Vsestranski in okusen, česen se lahko uporablja v juhah, omakah, jedeh iz testenin in jedeh iz mesa.

Neto količina: 250g
Poreklo: Španija
(cena na kg z ddv: 7,66€)

Česen sveži
Česen 250g 1.90

 

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

  • Odprema naročila v istem dnevu v kolikor je naročilo oddano do 12:00 ure.
  • 100% garancija na zadovoljstvu
  • Plačilo možno preko PayPal, kreditne kartice, Valu, GoCrypto ali po predračunu.

 

Image 2

Drag kot česen

Tega izreka nismo navajeni, kajne? A tako je veljalo kakšnih 5000 let nazaj … Egipčani so bili tisti, ki so česen izredno cenili. Ne samo za vsakodnevno uporabo, služil jim je celo kot valuta. S česnom so kupovali sužnje in jih z njim tudi hranili. Verjeli so, da bodo tako delali bolje in bili bolj vzdržljivi. Za 5 kg česna si je tako Egipčan lahko privoščil delavca; če mu je dragocenega pridelka ostajalo, ga je položil v grobnice svojih dragih. Gomolje česna so odkrili tudi v Tutankamonovi grobnici.

Zmagoslavje in zadah

Grki, Galci, Rimljani in Germani so imeli ogromne količine česna vedno pri roki. Ne proti vampirjem ali zlobnim duhovom! 😏 Mornarji in delavci so verjeli, da si tako krepijo duha in telo in so lažje prestajali vsakodnevne napore. A glavni porabniki česna so bili spretni in pogumni vojščaki vseh ljudstev, skozi celotno zgodovino človeštva. Tudi vojaki prve in druge svetovne vojne. 

Grški bojevniki so bili še posebej navezani nanj. Nekaj česna so ponavadi zaužili tik pred bojem, da bi s smradom prestrašili sovražnika. Jedli pa so ga tudi pred nastopom na olimpijskih igrah, saj so si tako zagotovili dovolj moči za zmago ter večno slavo. K priljubljenosti česna je zagotovo pripomogel tudi Homer s svojim znanim epom. Odisej je jedel česen, da ga zlobna Kirka ne bi spremenila v prašiča, tako kot njegove tovariše … Ne vem, ali je Kirko od hudobne namere res odvrnil smrad ali pa je Odiseja samo želela imeti zase. 😊

Malo tu, malo tam

Zaradi značilnega sladkastega in pekočega okusa je česen postal nepogrešljiv v kuhinjah vsega sveta. Ne sicer kot glavna sestavina, to se zgodi redko, recimo pri česnovi juhi. Nepogrešljiv je predvsem kot čudovita začimba, ki prefinjeno dopolni paleto okusov in obroku doda karakter. Si lahko prikličeš v spomin, kako lepo zadiši, če namesto navadnega olivnega olja, uporabiš tistega z aromo česna? Mmmmmm … Česen ne spada zaman med nekakšno kulinarično plemstvo, kot smo se pošalili že pri njegovi sorodnici čebuli. 😊

Obstaja več sort česna in med seboj se razlikujejo po barvi, okusu, velikosti, številu strokov, načinu shranjevanja … Vsem pa so skupne tiste slavne žveplove spojine, ki dajo česnu okus, po katerem ga takoj spoznamo. Aroma in intenzivnost okusa vedno variirata glede na način kuhanja, a eno drži kot pribito. Če je česen dobro sesekljan ali strt, se ga bo v jedi mnogo bolj občutilo. Zato: naj ne mine teden brez pečenke, omake, marinade, solate, juhe ali pražene zelenjavne priloge, kjer se bohoti plemenit pridih česna!

Čarobni uroki?

Aioli! Scordalia! Ajoblanco! …  Kdo tu čara?😧 Ne, nič bat, ne gre za nikakršno čarovnijo. Poznaš humus in tzatziki? No, poglejmo, za kakšne dobrote gre.

Humus je čičerikin namaz, odličen za hranljiv prigrizek, predvsem če vanj pomakaš koščke zelenjave ali si z njim namažeš popečene kose kruha. Tzatziki je osvežujoča poletna solata ali omaka s kumarami. V obeh jedeh česen nikakor ne sme manjkati, pravijo Grki in kuharji Bližnjega Vzhoda. V Grčiji poznajo še eno priljubljeno belo omako. Imenuje se scordalia. Iz pretlačenega krompirja, olivnega olja, limoninega soka in seveda česna – oh, prekrasna pomaka ali namaz za zbrano druščino! Ajoblanco je španska specialiteta iz česna, olja, mandljev in namočenega kruha. In aioli? Omaka iz Provanse, kjer tudi kraljuje česen in se jo navadno postreže poleg rib in hladnega mesa.

Za superjunake

Imaš še kakšen pomislek preden uživaš v vseh teh jedeh, začinjenih s česnom? Hm. Najbrž te še vedno skrbi smrad, kajne? Nič ne skrbi. Poznamo nekaj dobrih rešitev. Moč česna se občutno ublaži, če ga zaužijemo skupaj z maščobami. Zato je pogosto serviran skupaj z olivnim oljem, maslom, lahko tudi avokadom! Po tem, ko poješ nekaj surovega česna, si v usta nesi še nekaj svežega peteršilja ali mete – star, a učinkovit trik! Seveda pa ti bo najbrž najlažje, če po česnovem obroku popiješ eno toplo, slastno skodelico kave. Tudi ona ima to posebno moč, da “odčara” vonj po česnu. 😀

Sedaj pa resnično nimaš več izgovorov, da česen ne bi postal tvoj spremljevalec, tako kot pri bojevnikih antične Grčije. Ravno prave velikosti je, da ga lahko vedno nosiš s seboj v kakšnem skrivnem žepku … In ko bo pred tabo težak izziv, pohrustaj strok ali dva in počakaj … Katera izmed tvojih supermoči bo prišla na plano? 😊