Cvetača, ne, karfjola!
Kdo je ne pozna, cvetače ali karfjole? 😀 Se je tudi tebi zdelo, da je bila še pred kratkim cvetača vsepovsod naokrog? Začinjena in pečena v pečici, nadomestek čipsu, cvetača v testu za brezglutensko pico, cvetača namesto riža ali kuskusa, cvetača kot pire … Kot da se nam je odprl povsem nov kulinarični svet! Morda se je navdušenje nad cvetačo nekoliko umirilo. A ne pri nas. Mi imamo vedno eno karfjolo v hladilniku, eno v zmrzovalniku, eno na pultu, eno pa ravno jemo … 😀
Beli oblački
Ali vijolični ali rumeni ali oranžni ali zeleni. Ja, tudi taka je lahko cvetača. Pravijo, da je tista oranžna nekoliko bolj sladka, zelena najlažje prebavljiva, vijolična najbolj hranilna. Mi pa imamo tukaj belo. Od kod je prišla, noče nihče natančno povedati. Eni trdijo, da je njen dom Ciper, drugi, da je najprej rasla v Aziji. Ne vemo, kako se bo to razrešilo … 😊 Mi smo samo navdušeni in veseli, da jo imamo na zalogi! Tako lahko iz nje delamo kremne juhice, pire, enolončnice in jo dodajamo v omake, ko si želimo nekaj več teksture.
Kakšen je ta vonj?
Če se je cvetača že kdaj kuhala na tvojem štedilniku, potem najbrž veš, da se takrat pojavi specifičen vonj. Tega lahko omiliš tako, da v lonec skupaj s cvetačo daš še nekaj listov zelene. Notri kapni še nekaj limoninega soka in tako bo cvetača med kuhanjem ostala snežno bela. Za začimbo uporabi koriander, mleto kumino ali česen, saj se tako tvoj želodec ne bo pritoževal, če je slučajno bolj občutljive vrste. 😊
Veš kaj pa resnično diši? Cvetačin steak! Zreži cvetačo na dober centimeter debele rezine, jih premaži z olivnim oljem in mešanico začimb ter speci v pečici. Postrezi z gobovo ali smetanovo omako. Krasno!