Kaj vse zmoreš limona?
Začimba, limonada, belilo. Če ne bi bilo limon, James Cook ne bi mogel izdelati zemljevidov celotnega Pacifika. Menda mu je kot prvemu na večletnih potovanjih okoli sveta uspelo preprečiti skorbut, saj je pomorščake prisilil, da so pogosto zagrizli v kisle citrusove plodove. Pravijo, da je na začetku težko, se pa po nekaj poizkusih jezik in dlesni navadijo na kislinski šok in nam okus začne prav ugajati. Samo ne reci, da te zvije že ob misli na to.
Nekdaj so bile limone tako redka dobrina, da so si jih kralji podarjali med seboj, ko so prišli na obisk. Viktorijanci pa so jih na svojih vrtovih gojili kot simbol prestiža, bogastva, moči. Danes imamo vsestranski plod citrusa v kuhinji na dosegu roke, kjer ga uporabljamo za pripravo napitkov, čiščenje, dezinfekcijo, aromaterapijo, v francoski in italijanski kuhinji pa je nepogrešljiv člen na krožniku. Verjetno si brez težav lahko predstavljaš, da brezskrbno pohajkuješ po ulicah Nice in pod limoninimi drevesi dobiš idejo, da vzameš delček tega raja domov. Okus večnega poletja si lahko poustvariš s krhko limonino pito.
Olupek limone le uporabi
Iz olupka limone lahko ustvarimo tudi eterično olje, ki je v svetu dišav cenjeno, ker ustvarja občutek čistosti. V aromaterapiji se uporablja pri infekcijah dihal, mišičnih vnetjih, deluje pa tudi antidepresivno in spodbuja kognitivne procese. Poleg vseh zdravilnih učinkov, je limona tudi naravno čistilno sredstvo, odstrani lahko rjo in vodni kamen. Z limono lahko poškropimo ostalo sadje, da ohrani svežino in ne porjavi. Kako priročno, mar ne?