Umetnikova muza
Mandlji in njihova neizmerna priljubljenost. O tej naši ljubezni do mandljev bi lahko pisali knjige ali pesmi. Kolikokrat so mandlji uporabljeni kot prispodoba za lepe oči … In kako zelo jih zgodovina povezujejo z lepoto in kozmetičnimi pripravki!
Iz vse te ustvarjalnosti pa zagotovo najbolj izstopa Vincent van Gogh. Nežno belo cvetje na ozadju modrega neba je bilo najbrž njegov najljubši motiv. Van Goghove slike cvetočih mandljev so pravi poklon drevesu in vsemu kar simbolizira. Ker cveti zelo zgodaj spomladi, je mandelj postal znamenje novega življenja, obljube in upanja. Da je mandljeva vejica dragocen opomnik v času preizkušenj ali obupa, so verjeli tudi Rimljani, ki so mandlje podarjali mladoporočencem. Za srečo, rodovitnost in lepo življenje.
Mandlji – Ključna sestavina
Mandelj spada v posebno, starodavno skupino rastlin. Je namreč eno izmed prvih udomačenih dreves. To je najbrž razlog za njegovo močno povezanost s tradicionalno, nacionalno kulinariko mnogih držav sveta.
Ali kdo še ni slišal za baklavo? Balkansko omamno bogato sladico, ki jo ponekod po Orientu pripravljajo iz mandljev in ne iz orehov. Kaj pa marcipan? Brez mandljev ne bi bilo te ključne sestavine mnogih slavnih pregreh … Enako velja za mandolat! Lepi se na zobe in ustno nebo, a je tako nebeško dober, da ga je težko prenehati jesti. Pa slavni Italijanski liker! Amaretto je lahko izdelan iz koščic marelic, breskev ali iz mandljev. In seveda drobni, prefinjeni makroni … Trenutno najbolj priljubljena dobrota iz rahle mandljeve moke.
Pa da ne bo pomote. Mandlji nikakor ne potrebujejo spremstva sladkorja in drugih sestavin, da bi bili okusni. O, nikakor!
Mandlji – Vedno in povsod
Že res, da so odličen dodatek raznim pecivom in se krasno obnesejo pri posipavanju, garniranju, praženju, oblaganju … A moramo potrditi, da sesekljani mandlji dodajo popolno teksturo tudi raznim kašam, solatam, juham, zelenjavnim prilogam, perutnini in ribam. Ja, ribam! Poskusi ribji file panirati s kombinacijo kruhovih in mandljevih drobtin – temu se reče mojstrstvo! Ko si že v elementu, si pripravi še energijske tablice, mandljevo mleko in mandljevo maslo, ki ga namažeš na rezine jabolk. Tako, pa je! Odlična zaloga prigrizkov pripravljena – za doma ali za na pot!
Ko tako pridno prežvekuješ svojo dnevno pest mandljev, naj te ne motijo kakšne pikre pripombe ljudi okrog tebe. Češ, za malico si privošči še kaj drugega. Kar lepo jim razloži, da so mandlji odlična izbira. Ponudi jim nekaj oreščkov in povej, da je dobro posnemati antične učenjake. Inteligenca in produktivnost sta izvrstni vrlini … In Rimljani so trdili, da imajo mandlji pri tem prste zraven. 😀