Kostanj 0,5kg

1.10

Debel, sočen kostanj je prava jesenska poslastica. Zato ne čakaj predolgo 🙂

Neto količina: 0,5kg
Poreklo: Italija
(Cena na kg z ddv: 10,95€)

 

 

Ni na zalogi

 

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

  • Odprema naročila v istem dnevu v kolikor je naročilo oddano do 12:00 ure.
  • 100% garancija na zadovoljstvu
  • Plačilo možno preko PayPal, kreditne kartice, Valu, GoCrypto ali po predračunu.

 

Image 2

Pravi kostanj – prava poslastica

Ej, kako lepo se je sprehajat skozi kostanjev drevored … Kostanji so ena prvih dreves, ki začnejo spreminjati barvo in nas opomnijo, da prihaja bogata teta jesen.😍 Ampak, pazi! Ne, ne, ne … Ne nabiraj tistih kostanjev, ki padajo k tvojim stopalom, ko na klopci drevoreda uživaš jesenski sonček! Saj to se ve, kajne? 

Za tiste ta dobre kostanje (tiste z repkom😊) bo treba v gozd. Ali pa kar nam naroči, da ti jih pripeljemo. Brez klopov in bodic in užaljenih veveric, ker jim kradeš ozimnico.

Kostanj v pečici

Ja, tak je za nas najboljši! Pečen v pečici ali na žerjavici … Oh, kakšni lepi večeri so to! Najlepši jesenski večeri dišijo po pečenem kostanju – to je dejstvo. Se kdo ne strinja z mano? Naj mi kar pove, mu pošljem eno kilo kostanja … pa se bo hitro videlo, kdo ima prav! 😁

Včasih je bil kostanj osnovna hrana … predvsem v času pomanjkanja je veljal za ključen del prehrane. V obliki moke, pireja, zdroba, kuhan ali pečen … Velikokrat je nadomeščal krompir! Še dobro, da so ta mogočna drevesa tako učinkovito poskrbela za naše prednike. In to že od časov starih Grkov! Takrat so kostanju rekli kar Zevsov želod. Hehe, kakšno prikladno ime! Ta povezava z Zevsom je še posebej pomenljiva za dva največja kostanja. Za tistega pri nas, ki je star kakšnih 700 let, visok 20 m in v premeru meri kar slabe 3 m! In za tistega, ki raste na Siciliji. Imenujejo ga Kostanj stoterih konjev, saj naj bi pod njegovo krošnjo našlo senco kar 100 konj hkrati. 

Zato ni čudno, da na Japonskem to drevo simbolizira moč in mojstrstvo. Ob pogledu na take starodavne velikane in ob misli na njihovo vsestransko korist nas res prevzame spoštovanje.

Kaj narediti s kostanjem?

Lahko se lotiš različnih kuharskih mojstrovin. Jih glaziraš, tako kot to delajo v Franciji in se z njimi mastijo za božične praznike. Lahko uporabiš za nadev, ko naslednjič pečeš raco, gos ali piščanca. Lahko narediš džem, ki ga nekateri obožujejo. Ali pa se loti izdelave piva.

Pazi le, da ga porabiš čimprej – na hladnem lahko počaka nekako do 10 dni. Ne shranjuj ga vlažnega ali v plastični vrečki, ker bo hitro začel plesneti. Mi ga najraje spečemo kar takoj, ko ga dobimo v roke (cca 20 min na 200 ℃). Tako sta naše telo in naš gušt najbolj zadovoljna😊. Če spadaš med aktivne športnike, med starejše ali si starš malemu otročičku, pa le poskrbi, da bo kostanj sedaj redno na tvojem jedilniku!

Kostanj v sanjah

Ali kdaj sanjaš o kostanju? Pa ne to, da razmišljaš o tem, kako lepo bi ga bilo vsega toplega držat v dlaneh, lupit in jest … Resno te sprašujem! Se spomniš kakšnih sanj o tem orešku? Ker to lahko pomeni marsikaj. Če ga v sanjah pobiraš s tal, naj bi to pomenilo, da je v tvojem ljubezenskem življenju prisotno obojestransko zaupanje. A če ga pobiraš z drevesa, je to znak nezvestobe! Če v sanjah opazuješ kup kostanjev, kaže to na odlične poslovne obete in priložnosti … Ko pa sediš v senci mogočnega kostanja, ti sanje govorijo, da te čakajo lepi časi.

Kaj sedaj? Nič! Naroči kostanj in pojdi hitro spat!