Diši, diši, kako diši!
Praženi lešniki so tisto, zaradi česar je jesen še lepša. Karamelizirani lešniki pa napravijo najbolj omamno dišečo zimo. 😊 A da si jih lahko pripraviš, moraš najprej imeti lešnike, ki nimajo tanke rjave lupinice, ki so odlično hrustljavi in imajo neverjeten okus. Ja, ja, točno to so praženi lešniki! Praženje iz lešnikov odvzame vlago, jih obarva v nežno zlato barvo ter poudari njihovo odličnost in sladkost. Tanek ovoj, ki obdaja jedrce, je nekoliko grenko in ker lupinica med praženjem odpade, ni več prisotnega tega priokusa, ki nekatere moti.
Vsak dan nekaj
Sesekljani praženi lešniki so prava sestavina presenečenja, kjerkoli jih uporabiš. Jed popolno zaokrožijo s svojim polnim, toplim oreščkastim okusom. Poleg tega pa ji dodajo še odlično teksturo. Zato res ni nenavadno, da jih najdemo v solatah, rižotah, testeninah … Neverjetno so uporabni tudi pri serviranju ribe ali perutnine!
Mleti praženi lešniki so ena od stalnice vsake slaščičarne, cele ali strte pa lahko dodamo tudi v svoj jutranji jogurt ali domačo granolo. In seveda – veš, kdaj večina ljudi prvič okusi pražene lešnike? Tako je, v čokoladi! 😊 Le privošči si košček ali dva temne čokolade … Če jo ješ skupaj z lešniki, ti ni treba imeti slabe vesti. 😉
Razvajaj svoje telo. Iz hvaležnosti mu pripravi mu nekaj, da se bo sprostilo, si odpočilo in se ponovno napolnilo z vso potrebno energijo. Morda nekakšno lastno verzijo “študentske hrane”, ko lešnike zmešaš z rozinami, datlji, brusnicami, sušenim ananasom, mandlji …
Praženi lešniki razlog za veselje
Kako ponavadi preživljaš 14. december? Ali 4. januar? Kaj pa 1. junij? To so dnevi, ko se v različnih državah sveta spomnijo odličnosti in pomembnosti lešnikov ter priredijo slavje njim v čast. Saj se ve, brez lešnikov ni slavnega italijanskega lešnikovega namaza, kar vsekakor ni majhna stvar. 😊 A njihova pomembnost gre še globlje v zgodovino. Kakšnih 9000 let nazaj. Na Škotskem so arheologi odkrili tone praženih in strtih lešnikovih lupinic. To je neizpodbiten dokaz, kako ključno vlogo so imeli lešniki (in drugi oreščki) nekoč v vsakodnevni prehrani. Pa tudi v družbenih in kulturnih obredih. Prebivalci antičnega Rima so si pogosto podarjali lešnike ali vejice leske, saj naj bi to prinašalo veselje. Kakšna odlična zamisel! Kaj ni zavitek praženih ali nepraženih lešnikov čudovito darilo za nekoga posebnega?