Lov na zaklad
Suhe slive lahko najdeš kjerkoli po svetu že hodiš. No, na Antarktiki jih naj ne bi bilo, razen če ti na pomoč priskoči prazgodovinska veveričja podgana Scrat iz Ledene dobe in se skozi led dokopljeta do kakšnega, še do sedaj neznanega zaklada. 🤪
Šalo na stran, ta čudovit sadež je eden izmed najbolj priljubljenih na svetu, ne glede na to ali ga uživamo svežega ali posušenega. Najdemo ga v različnih preoblekah. Zunanjost variira vse od roza, škrlatne do temno vijolične in živo rumene. Plod je ovalen ali okrogel. Večina sort ima sočno meso, ki je ponavadi oranžne ali rumene barve, je sladko ali rahlo kiselkasto.
Fosile sliv so našli na arheoloških najdiščih iz neolitske dobe, skupaj z olivami, grozdjem in figami. Sicer pa poznamo nekje 2000 vrst sliv. Nekatere imajo podolgovate koničaste liste, druge pa ovalne liste, ki so na robovih nazobčani, cvetovi pa so angelsko bele barve.
Suhe slive oz. moder kamen
Suha sliva ima pomembno vlogo v kitajski mitologiji. Pogosto je bila vklesana na žad in je bila povezana z modrostjo. Slivov cvet simbolizira tudi vztrajnost in upanje ter lepoto, čistost in prehodnost življenja.
Kitajska, od koder tudi slive izvirajo, je vodilna svetovna proizvajalka sliv, ki predstavlja približno polovico svetovne proizvodnje. Drugi pomembni proizvajalci so Romunija, Srbija in Iran.
Kam pa kam?
Suhe slive vzamemo s sabo na pot, v službo, na izlet in jih zobamo kar tako. Za lahko sladico slive razpoloviš, potreseš s sladkorjem in pečeš na žaru, dokler se ne karamelizirajo. Postrezi z vaniljevim sladoledom.
Ampak nikar se ne rabiš omejevat na sladice – slive se čudovito obnesejo tudi v slanih poletnih solatah, ob nežni praženi raci ali piščancu ali na poletni sirni plošči. Če želiš ponuditi pravi hit za zabavo, ovij suhe slive v slanino in popeci.
Suhe slive so kot nalašč za kuhanje, praženje, peko, dušenje in še več. Iz njih delamo tudi kompote, marmelade, narastke. Suhe slive lahko shraniš v neprodušni posodi v hladilniku ali na hladnem in suhem mestu in sicer do šest mesecev. Lahko jih tudi zamrzneš. Eksperimentiraj na tak ali drugačen način, zlahka se jih namreč ne naveličaš.