Indijski oreščki 200g

4.16

Te indijski oreščki so nekaj posebnega, z edinstvenim okusom in teksturo. Njihova mehkoba in sladek okus jih naredijo za okusen prigrizek, ki ga lahko jemo kadarkoli.

  • So tudi neverjetno enostavni za jesti – samo vržite jih  v usta in uživajte!

Neto količina: 200g
Poreklo: Vietnam
(cena na kg z ddv: 20,81€)

indijski orescki
Indijski oreščki 200g 4.16

 

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

  • Odprema naročila v istem dnevu v kolikor je naročilo oddano do 12:00 ure.
  • 100% garancija na zadovoljstvu
  • Plačilo možno preko PayPal, kreditne kartice, Valu, GoCrypto ali po predračunu.

 

Image 2

Indijski oreščki, od kod ste?

Indijski oreščki so v resnici iz Brazilije? Ja, kako je zdaj to?😮 Naša geografija ni blesteča, vemo pa, da je med eno in drugo državo velika razdalja. Tako, recimo, pol sveta. 😊 Za to nenavadnost obstaja precej preprosta razlaga. V 16. stoletju so portugalski pomorščaki oreščke ponesli v svet. Vse tja do vzhodne Afrike in Indije. Tam so dosegli nesluteno slavo in vse ostalo je zgodovina …

Boksarska vreča

Če veš, na kakšen zanimiv način nastane ta slasten orešček, potem že razumeš, zakaj govorimo o boksarski vreči. 😊 Če ne, pa kar beri naprej, da se skupaj čudimo kreativnosti Narave. 

Indijski oreščki so semena akažujevega drevesa. Kot mala boksarska vreča so pritrjeni na dnu akažujevega jabolka in skupaj z njim predstavljajo plod tega zimzelenega drevesa. Ko tako visijo s tega jabolka, so videti kot nekakšen siv ukrivljen prirastek in na prvi pogled si zagotovo ne bi upali trditi, da so tako neverjetno okusni. Užitno pa je tudi akažujevo jabolko, ki postane rumene barve, ko je zrelo. Takrat odpade, kar pomeni, da je zrel tudi orešček. 

Kaj pa se zgodi z akažujevim jabolkom, ko pade na tla in nato izgubi še svojega malega prijatelja? Zopet nekaj nenavadnega. Pojesti ga je treba v roku 24h, saj izredno hitro propade. V trenutku, ko odpade ali je utrgan, se začne proces fermentacije, zaradi katerega jabolko kmalu postane neuporabno. Če nismo prepozni, pa ga lahko pojemo, iz njega skuhamo marmelade ali napravimo razne pijače. A ta privilegij uživajo le tisti, ki živijo blizu nasadov, torej ljudje Vietnama, Brazilije, Nigerije, Indije in Indonezije. Za vse druge ljudi sveta pa so tu mamljivi oreščki! 😊

Indijski oreščki so strupeni!

Ha! Smo te presenetili, kaj? Vendar je res, indijski oreščki so strupeni. Pod enim pogojem. Pomisli: ali jih kdaj vidiš v lupini? Nikoli. Ker je strupena. Oreščki so prekriti z dvema plastema lupine in med njima se nahaja strupena tekočina. Ta močno vname našo kožo. Vse oreščke je potrebno tako najprej toplotno obdelati, da strup razpade. Pokuhajo jih, olupijo in nato še popečejo. Oreščki postanejo užitni, hkrati pridobijo tudi intenzivnejši okus.

Zato so indijski oreščki edini oreščki, ki jih nikoli ne moreš v miru lupiti in luščiti doma. Vedno bodo že pripravljeni za grizljanje, saj bi te v nasprotnem primeru vse srbelo in peklo. 

Pa ne vseh naenkrat …

Vse je torej pripravljeno, da se zakoplješ vanje in jih takoj pol poješ. Khm, to ni ravno dobra odločitev, kar počasi. 😊 Nekaj jih prihrani, da jih sesekljaš in potreseš po svojem azijsko navdahnjenem kosilu – popečen piščancem s porom, korenjem, šalotko, papriko, bučko in česnom. Nebesa. 

Nekaj jih zagotovo rabiš za jutranjo granolo, potem za kremaste smoothije ali juhe … Nekaj jih daj na stran, da iz njih pripraviš priljubljeno mleko ter maslo oziroma namaz …

Hm, glede na njihovo uporabnost zgleda, da moramo še povečati svoje zaloge … Nič, kar takoj pokličem v Vietnam! 😊