Sadje? To že ni sadje …
O, ja, pa je! Strogo teoretično bučke uvrščamo med sadje, strogo kulinarično med zelenjavo. 🙂 Morda je to razlog, da jih lahko uporabimo v receptih za slane in sladke jedi. V mnnožici receptov, v pravi poplavi … Kateri je tvoj najljubši?
In če bi bučke znale govoriti, kaj vse bi nam lahko povedale! Najprej bi nam zaupale še eno zanimivost, pravo skrivnost. Ne samo, da jih botaniki uvrščajo med sadje. Gre za nedozorelo sadje! Kako, prosim? Mhm. Tudi to še ni vse. Če smo malo bolj natančni, lahko bučke opišemo kot otekle jajčnike bučkinega oziroma bučnega cveta. No, to pa je nekaj novega …
Bučke, povejte še kaj!
Ko smo se nazadnje pogovarjali z njimi, so nam zaupale, da najbolj uživajo poleti, ko se jih ljudje razveselijo in za njihovo pripravo uporabijo domišljijo. Rade poslušajo smeh in klepet na piknikih, mljaskanje ob kosilu. Uživajo, če se znajdejo v torti, kruhu ali mafinih. Pri resnično hudi vročini jim najbolj paša, če se ohladijo v osvežilni solati. Najbolj pa si štejejo v čast, ko postanejo prva hrana dojenčkom. S ponosom povedo, da mnogi mali jedci veselo pojedo koščke kuhane bučke ali bučkin pire in tako zadovoljni vstopijo v svet t.i. prave hrane.
Lahkotnost in svežina
Tako lahko opišemo bučke. Ali pa: vsestransko in enostavno. Ali: nežno in okusno. Pravo veselje je kuhati z bučkami, saj jih ni potrebno niti olupiti, poleg tega pa se zaradi svojega delikatnega okusa in teksture podajo praktično vsepovsod! Kar je še dodaten plus – z njimi lahko slasten in hranljiv obrok ustvarimo zelo hitro.
Ko dobiš svoj paketek bučk, te čaka težka odločitev. Kako jih pripraviti? Morda ti bo v pomoč nekaj namigov, zbranih s celega sveta.
Okrog sveta
Iz Srednje Amerike, od koder izhajajo njihove predhodnice, so prišle v Italijo, se tam razcvetele in kot bučke postale znane povsod naokrog.
Najenostavneje jih je zrezati, soliti, dodati nekaj rožmarina, kopra ali origana, nato popražiti na nekaj kapljicah olja. Voíla! Tu je priloga! Če pred praženjem bučk ne začiniš, jim lahko na krožniku privoščiš nekaj lističev sveže bazilike ali mete, ki te tudi čakajo pri nas. 🙂
V Egiptu bučke kuhajo v paradižnikovi omaki, skupaj s česnom in čebulo. V ZDA so nori na bučkine špagete. V Bolgariji bučke ocvrejo in jih postrežejo skupaj z jogurtovo začinjeno pomako. Ali pa jih, prelite z mešanico iz jajc, moke, začimb in jogurta, spečejo v pečici. Ne pozabimo na Francijo in njihov božanski ratatouille! Rusija pozna bučkin kaviar. V Grčiji in Turčiji bučke nadevajo z rižem, mesom, sirom in začimbami ter nato ocvrejo ali dajo v pečico. Pa ne samo bučke, tudi cvetove lahko pojemo! To pogosto počnejo v Mehiki, ko tako plod kot cvet, skuhajo v nežno, kremasto juho ali uporabijo kot nadev za quesadillo. Jaz mislim, da je mogoče celo poletje jesti bučke in se jih ne naveličati! Smo že omenili, da lahko narediš tudi polpete? Saj pravim … Neskončno možnosti.
Kje ste, bučke?
Najraje je pri tebi doma! 🙂 Ne glede na njeno priljubljenost in zgovornost, pa jo ponavadi najdeš nekje na hladnem in na samem – stran od druge zelenjave. Če se preveč druži z drugimi, postane hitro nagubana in zmehčana, kar ji ni preveč pogodu. Zelo je vesela, če jo porabiš v manj kot enem tednu, saj ne zdrži dolgo pri miru. Takoj, ko jo daš v roke dojenčku ali notri v lonec, ponev in pečico pa zacvrči od zadovoljstva! 😀