https://sadjevpisarni.si/
Por 1kos

Por 1kos

1.20

Por je nekje med česnom in čebulo, s svojo aromo pa lahko dopolni marsikatero jed.

 

Teža: 1kos (cca. 0,5kg)
Poreklo: Italija

(cena na kg z ddv: 2,41€)

  Por je vse prej kot dolgočasen

  Por je dandanes zelo priljubljen. Rastlina se zlahka prilagodi vsem podnebnim razmeram, zato jo pogosto gojijo po vsem svetu. V Evropi je por eno izmed najbolj priljubljenih živil. S svojim blagim okusom, ki spominja na čebulo, vendar slajšega okusa, je primeren za vse vrste jedi. 

  Nobena gospodinja brez njega ne more postopati v kuhinji. Ena stvar je namreč gotova: ta zelenjava je tako vsestranska, da bi bilo škoda, če je ne raziščeš in uporabiš čim večkrat. Samo pomisli, kako po celi bajti zadiši porova juha, še posebej na kakšen hladnejši dan, da si lahko hitro ogreješ trebušček. 

  Pogled v preteklost

  Že stari Rimljani so prepoznali prednosti uporabe tega živila. Slavni vojščak Nero je pojedel velike količine pora za pripravo na svoje slavnostne nastope. 

  Je pa tudi eden izmed nacionalnih simbolov Kraljevine Wales. Po lokalni legendi je škof in vzgojitelj David v 6. stoletju med bitko, ki se je odvijala na porovem polju, ukazal vojakom, naj na čelade pritrdijo por, da bi razlikovali svoje kolege od nasprotnikov. Dan svetega Davida v Walesu je državni praznik, ki se vsako leto praznuje 1. marca. V srednjem veku so na ta dan dekleta spala s porom pod blazino, da bi v sanjah videle svojega bodočega moža. 

  Še eno dejstvo govori o posebni ljubezni Britancev do pora. V državi obstaja “Društvo ljubiteljev pora”, katerega člani na svojih sestankih razpravljajo o gojenju te zelenjave in si izmenjujejo recepte za izvirne jedi. Ponekod v Angliji celo prirejajo tekmovanje v pridelavi pora. 

  Imeniten gost g. Por

  S sestro čebulo in bratom česnom, por vedno poskrbi za obogateno teksturo jedi. Razlog, da je por tako priljubljen je, da je lahko samostojna jed, lahko služi kot začimba ali dodatek v zelenjavnih pripravkih. 

  Por je zelo koristen tudi, ker ti ne vzame veliko časa za pripravo. Ni ti ga treba rezati na majhne koščke, ampak ga lahko celega položiš v lonec z vrelo vodo, če pa želiš, ga nareži na kolobarje in daj v vodo najprej liste, šele nato pa obeljeni del. Sporoči, kaj tebe navdušuje pri njem in če poznaš kakšen fin recept. 😉

  Ocene kupcev
  5,0 Na podlagi 1 mnenja
  5 ★
  100% 
  1
  4 ★
  0% 
  0
  3 ★
  0% 
  0
  2 ★
  0% 
  0
  1 ★
  0% 
  0
  NAPIŠI MNENJE Postavite vprašanje

  Thank you for submitting a review!

  Your input is very much appreciated. Share it with your friends so they can enjoy it too!

  Filter Reviews:
   AB
   19. 03. 2021
   ANDREJ B.
   https://sadjevpisarni.si/ SI

   .

   Ne