“Hladn k kumara”
Ta angleški izraz, “as cool as a cucumber”, se je pretihotapil v naš jezik in v naše pogovore … A mi dolgo nismo razumeli, kakšen je njegov smisel. Dokler nismo začeli zate in za tvoje drage iskat najboljših kumar na svetu. Takrat nas je začelo zanimat vse, kar je kumarasto. 😊 Ugotovili smo, da so kumare izjemno podobne James Bondu. S svojo zeleno varovalno barvo so izjemne v kamuflaži in rojene za vohunstvo. Če se ti zdi, da na tvojem vrtu nekaj ne štima, imajo najbrž svoje ovijalke vmes kumare. Kaj še?
Vse kaže na to, da kumare znajo delat pod pritiskom … vročina, suha zemlja, insekti. Njihovo delovno okolje ni idealno. Vendar kumare ne čutijo stresa, one so hladne kot špricar. Temperatura njihove notranjosti je vedno približno 10°C nižja od zunanje. In ne samo to – še drugim znajo pomagati, da se ohladijo, umirijo. Če si košček kumare položiš na oteklo mesto, ti bo ta hitro umiril nabreklost, morebitno srbečico in te ohladil. Saj veš, kako si kakšne dame pripravijo obrazno masko iz kumar, kajne?
Spa tretma doma ali v pisarni
Še nekaj prednosti smo odkrili v navdušenem brskanju za kumarami. Njihov učinek ni prijeten samo za telo, ampak tudi za duha. Že njihov vonj deluje pomirjujoče in osvežujoče. In če jo poješ! O ho ho … stran, energijske pijače! Ko te zagrabi popoldanska utrujenost, ti zagrabi kumaro! Tako lahko tudi premagaš lakoto, ki pride krulit, ko še ni čas za kosilo. In če ti pitje zadostne količine vode povzroča preglavice, je tudi v tem primeru kumara pravilen odgovor. Sestavljena je iz približno 95% čudovite, čiste vode in te bo prijetno poživila. Zdelo se ti bo, da si naravnost izpod tuša! 😃 Ali pa si, tako kot James Bond, pripravi koktajl … Z rezino kumare, seveda.
Klin se s klinom zbija
Vsi zgoraj našteti nasveti pridejo prav tudi takrat, ko te kdo obtoži, da si danes “kot kisla kumara”. No, naj najprej razjasnimo, da kumare same po sebi niso kisle … Če nas že kaj moti pri njih, potem je to njihova grenkoba. A ti kar povem, če naletiš na grenko kumaro, ta že ne more biti naša! 😉 Če te torej kdo obtoži kislosti, ti zopet preostane samo eno – zagrizi v kumaro! Celo, neolupljeno, temno zeleno, čvrsto in veliko kakšnih 20 cm. Take so najboljše in najbolj sveže in ti pomagajo razjasniti pogled na svet. 😊
Pripravi si jih v solati, z jogurtovim prelivom – ah, kakšna poletna razvada! Dodaj jih na pladenj poleg humusa in raznih drugih pomak. Skupaj spravi tzatziki ali pa kumare samo zreži in jih prelij s kvalitetnim oljčnim oljem. Vtakni kakšno rezino v okusen sendvič. Tako zmanjšaš možnosti, da se ti suha drobtina zatakne v grlu in da s kašljanjem motiš vse v pisarni.
V hladnejših dneh si iz njih skuhaj juho, za pravo zimo pa se pripravi tako, da male, drobne kumarice vložiš. No, te pa so kisle! In tudi te pridejo še kako prav. Ko ti bo pozimi kdo rekel, da si kisla kumara, se spomni – klin se s klinom zbija. Vzemi en kozarec kislih kumaric iz svoje zaloge in se ga loti! Nikomur ga ne ponudi … Razen, če je v bližini nosečnica, takrat bo verjetno najbolje, da ji kozarec kar odstopiš. 😊
Kumare – Zelenjava 007
Kumara je resnično vsestranska, zelo poznana, priznana in odlična. In resnično je nič ne vrže iz tira. Če bi James Bond kdaj postal zelenjava, bi bil zagotovo kumara. Hladen, prefinjen, vedno svež in urejen. Čista kumara.