https://sadjevpisarni.si/
loader image
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

Rumena koleraba 2kos

 

Količina: 2 kos (cca. 0,9kg)
Poreklo: Nizozemska

 

(cena na kg 3,65€)

3.29

    Pregled

    Rumena koleraba je prezrt biser

    Mnogokrat prezrta rumena koleraba, si utira pot na naše krožnike s sočnim in čvrstim mesom oranžno-rumene barve ter sladkastega okusa. Vsebuje veliko glukoze, saharoze in eteričnih olj, ki ji dajejo značilen okus. Podobna je repi. V časih pred prihodom krompirja je bila glavna hrana za revne kmete in njihovo živino.

    Njen izvor je še vedno nekoliko vprašljiv, vendar večina ljudi verjame, da je doma v Skandinaviji in Rusiji. V Angliji so jo začeli kultivirati v 19. stoletju, vendar obstajajo dokazi o nabiranju kolerab tudi v Severni Ameriki v začetku 19. stoletja, kar kaže na možno skandinavsko poreklo in da je sprva rasla v Kanadi, nato pa se je razširila po celini. 

     

    Prepusti fantaziji prosto pot

    Ščepec kulinaričnega navdiha in ta pravega razpoloženja in smo že nared za ustvarjanje v kuhinji. Rumena koleraba ima nežen okus, za kar se lahko zahvali vsebnosti gorčičnega olja. Nekateri okus surove kolerabe opisujejo kot miks brokolija in radiča, kuhana pa je slajša. 

    Zaradi edinstvenega okusa je zelo koristna za izboljšanje okusa različnih jedi po vsem svetu, številne kulture pa so jo vključile v svoje osnovne obroke ali nacionalne dobrote. Velja za alternativo krompirju. Tako lahko namesto krompirčka v pečici pripraviš na kocke narezano rumeno kolerabo.  

    Če jo narežeš na palčke je lahko čudovita predjed. Iz nje lahko narediš tudi čips. Primerna je za pripravo pireja, priloge in kremne juhe. Odlična je tudi kot dopolnitev zelenjavne omake, nekatere kulture pa jo uporabljajo kot dopolnilo v različnih enolončnicah in zraven k jedem iz mletega mesa.

    Rumeno kolerabo lahko uporabiš na zares veliko načinov. Lahko jo na primer spečeš na žaru, olju, jo uporabiš kot dodatek juhi ali pa jo celo postrežeš kot prilogo. Ta zanimiva zelenjava je celo glavna sestavina tradicionalne božične jedi na finskem (swede casserole) 🙂 .

    Najbolje je, da jo shranjuješ v hladnejših kletnih prostorih. Če te možnosti nimaš, jo lahko brez slabe vesti shraniš tudi v hladilniku. V kolikor pa želiš, da bi bila rumena koleraba “na zalogi” dalj časa, jo lahko tudi zmrzneš.

    0
      0
      Tvoj zabojček
      Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
        Preračunaj poštnino

        Rumena koleraba 2kos 16806

        paypal-iconCreated with Sketch.
        visa-iconCreated with Sketch.
        INFORMACIJE