https://sadjevpisarni.si/
Rumena koleraba 2kos

Rumena koleraba 2kos

2.37

 

Količina: 2 kos (cca. 0,9kg)
Poreklo: Italija

 

(cena na kg z ddv: 2,63€)

  Rumena koleraba je prezrt biser

  Mnogokrat prezrta rumena koleraba, si utira pot na naše krožnike s sočnim in čvrstim mesom oranžno-rumene barve ter sladkastega okusa. Vsebuje veliko glukoze, saharoze in eteričnih olj, ki ji dajejo značilen okus. Podobna je repi. V časih pred prihodom krompirja je bila glavna hrana za revne kmete in njihovo živino.

  Njen izvor je še vedno nekoliko vprašljiv, vendar večina ljudi verjame, da je doma v Skandinaviji in Rusiji. V Angliji so jo začeli kultivirati v 19. stoletju, vendar obstajajo dokazi o nabiranju kolerab tudi v Severni Ameriki v začetku 19. stoletja, kar kaže na možno skandinavsko poreklo in da je sprva rasla v Kanadi, nato pa se je razširila po celini. 

   

  Prepusti fantaziji prosto pot

  Ščepec kulinaričnega navdiha in ta pravega razpoloženja in smo že nared za ustvarjanje v kuhinji. Rumena koleraba ima nežen okus, za kar se lahko zahvali vsebnosti gorčičnega olja. Nekateri okus surove kolerabe opisujejo kot miks brokolija in radiča, kuhana pa je slajša. 

  Zaradi edinstvenega okusa je zelo koristna za izboljšanje okusa različnih jedi po vsem svetu, številne kulture pa so jo vključile v svoje osnovne obroke ali nacionalne dobrote. Velja za alternativo krompirju. Tako lahko namesto krompirčka v pečici pripraviš na kocke narezano rumeno kolerabo.  

  Če jo narežeš na palčke je lahko čudovita predjed. Iz nje lahko narediš tudi čips. Primerna je za pripravo pireja, priloge in kremne juhe. Odlična je tudi kot dopolnitev zelenjavne omake, nekatere kulture pa jo uporabljajo kot dopolnilo v različnih enolončnicah in zraven k jedem iz mletega mesa.