Fižol – Tetovec 0,5kg

3.90

Količina: 0,5kg
Poreklo: Kirgizistan

(cena na kg 7,80€)

Ni na zalogi

 

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

  • Odprema naročila v istem dnevu v kolikor je naročilo oddano do 12:00 ure.
  • 100% garancija na zadovoljstvu
  • Plačilo možno preko PayPal, kreditne kartice, Valu, GoCrypto ali po predračunu.

 

Image 2

Na planincah …

Po spustu z enega od naših gorskih vrhov, si želiš odpočiti v planinski koči, se še malo naužiti čudovitega razgleda in poklepetati z družbo … Nato zadiši jota! Tako, tako … To je eden tistih slovenskih načinov, kako se preživi lep vikend. 😊

Fižol sodi na naš jedilnik, to velja kot pribito! Na slovenskih tleh je do sedaj raslo že več kot 1000 različnih vrst fižola. Ja, več kot 1000! Neverjetno. In kaj je še bolj presenetljivo? Kar 20 sort je avtohtonih! Ne samo naši predniki, kmetje po celem svetu so se zavedali njegove pomembnosti. Prvim naseljencem ameriškega ozemlja je, poleg koruze in buč, pomenil osnovno prehrano. Lepo je, da na to stročnico nismo pozabili in da jo na leto v Sloveniji pojemo kakšnih 4000 ton. Kar nekaj je razlogov za priljubljenost fižola: je izredno hranljiv, vsestransko uporaben, poleg tega pa tudi cenovno dostopen in dolgo zdrži v naših shrambah. Je ena tistih jedi, po katerih se takoj počutimo bolje in svet se nam zdi lepši. 😊 Pa napenjanje? Eh! Če ga pravilno pripravimo, nimamo s tem nikakršnih težav!

Fižol tetovec? V vodo z njim!

Prav vse vrste fižola lahko pripraviš na podoben način. Poglej, kako enostavno je!

Fižol operi in namoči, saj bo ravno to pomagalo iz njega odstraniti nekaj snovi, ki povzročajo napenjanje. Namakaš lahko na dva načina … 1.) Fižol položi v veliko skledo in ga zalij s hladno vodo, tako da bo kakšnih 2-3 cm pod gladino. Če kakšno zrno priplava na površje, ga odstrani. Pusti, da se namaka 8 ur ali preko noči. 2.) Fižol zalij s hladno vodo. Lonec postavi na štedilnik in vse skupaj počasi zavri. Naj vre kakšne 2-3 minute, nato lonec odstavi in pusti stati dobro uro.

Verjamem, da je najlažje pri kuhanju uporabiti pločevinko fižola … Vendar pa pločevinka po okusu, teksturi in cenovni ugodnosti ne seže niti do kolen našemu doma pripravljenemu fižolu! 

Kaj pa potem?

Namočiš in skuhaš ga lahko v večjih količinah. Kar ne uporabiš takoj, shrani v hladilniku ali zmrzni. Shrani tudi vodo, v kateri se je fižol kuhal in jo uporabi za osnovo fižolovi ali kakšni drugačni juhi. Njamsa! Kam vse še lahko podtaknemo te dišeče in kremaste fižolčke? Odlični so kot priloga ali del nadevov za tortilje, tacose in quesadille. Pripravimo lahko 1001 enolončnico ali pire. Naredimo še chili con carne, pasulj in prebranec! Vsak teden nekaj novega! 

Zato ti kar povem – ne čakaj na fižol gor v planinah, skuhaj si ga tudi doma! Izberi naš prvovrsten fižol in ustvari kakšno izmed številnih jedi, ki ogrejejo telo in duha. Zase in za svojo izbrano družbo – to je še en način, kako se imeti lepo za konec tedna. 😀

Fižol tetovec

Najprej trenutek za geografijo! Kje je Kirgizistan? To je republika v gorovju Srednje Azije.

Žal se nam o tem ni niti sanjalo, dokler ni k nam prišel tale fižolček. Kirgizijški fižol, skrbno gojen na poljih Talasa, velja za enega najboljših na svetu. Tudi ta fižol tetovec je odlična izbira za pasulj, prebranec in vse vrste kuhanih jedi. Kuha se lepo enakomerno in je ravno prave velikosti. Ko ga okusiš, te lahko preplavi močan občutek nostalgije, sploh če nosiš s seboj v srcu kakšne lepe spomine iz Jugoslavije. 😊

Poskusi ga tudi pečenega ali pripravi narastek. Napiši nam, kako ga najraje pripraviš!