Fižol sivček
Pozdravljen, avtohtoni fižol! Vsaka izmed teh naših starih slovenskih sort pridobi nekaj na svoji vrednosti, če se le kdo zavzame zanjo – morda lokalna skupnost ali pa strokovnjaki. Fižol sivček je tako z leti postal dragocena dediščina preteklosti.
Sivček je priljubljeno in skorajda ljubkovalno ime za fižol sorte semenarna 22. Znan je po svoji sivi barvi, radi pa ga izberemo tudi zaradi krajšega časa kuhanja. Odličen je v juhah, za pripravo solat (mmm, skupaj s čebulo, morda z nekaj koščki slanine …) in kot priloga. Ravno pravšnja izbira pa je tudi za lonec ričeta, pasulja ali jote!
Surov fižol hranimo na temnem in v steklenih kozarcih. Lahko ga tudi vložimo za ozimnico ali zamrznemo. Ko ga kuhamo, mu dodajmo nekaj vejic timijana ali majarona, kumino in list lovorja. To je še eden preizkušenih trikov, kako zmanjšati napenjanje. Predvsem pa – jejmo fižol večkrat po malo in naše telo se ne bo nič pritoževalo! 😉