Zlati rez
Ali tudi tebi vzame dih? Kakšna popolnost … Geometrijski biser med zelenjavo! Nekaj s pridihom starodavnih azijskih templjev ali veličastnih gotskih katedral. Preden nas popolnoma zanese v iskanje matematične harmonije in simetrije, dajmo to nenavadno smrekico spoznati s kulinaričnega vidika. 😊 Ampak, daj, poglej še enkrat … Ali vidiš ta majhne brste, ki se spiralno zvijajo v obliko piramide? Vsako, malo in veliko socvetje je popolnoma enako … Neverjetno. 😲
Koralno zelje aka cvetača romanesco
Kako primerno in slikovito ime, kajne? Vendar, zakaj zelje? Preprosto. Cvetača romanesco botanično spada med križnice, kamor uvrščamo tudi zelje. In brokoli in cvetačo. Od tod prava mala zbirka raznolikih imen za ta čudež narave. A uveljavljeno poimenovanje je postalo cvetača romanesco. Po teksturi je bolj podobna cvetači kot zelju, po okusu in barvi pa je bližje brokoliju. Zaradi podobnega oreškastega okusa in kompaktne strukture lahko cvetačo romanesco uporabimo tudi kot njegovo nadomestilo.
Križanec med brokolijem in cvetačo naj bi izviral iz Rima. Aha, zdaj je že bolj jasno, čemu tako fascinantna oblika … Rimske katedrale in palače in te zadeve … 😊
Prelepo, da bi jedli
Ali: “Tako lepo, da bi kar pojedli!” Oboje se nam plete po glavi. Je še kaj, poleg lepote, da bi te ta zelenjava prepričala? O, seveda. Prepričala je tudi otroke! 1ma prijeten, sladkast okus, brez grenkobe, kar se odlično poda krepčilnim juhicam. Cvetačo lahko popečeš tudi na olivnem olju. Dodaj nekaj kapljic vode, limoninega soka in sladkorja. Pokrij, da se poduši. Na koncu soli in popraj po želji. Posuj še s ščepcem parmezana. Ali pa surovo cvetačo romanesco pusti sredi mize, kar tako, za okras. Mi te popolnoma razumemo. 😊