https://sadjevpisarni.si/
loader image
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

7 NASVETOV ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Večina med nami se verjetno ne zaveda letne količine zavržene hrane – vse od nepojedenih ostankov, pretečenih rokov uporabe do pokvarjenih živil. Evropska komisija poroča o kar približno 88 milijonih ton živilskih odpadkov letno in to samo v Evropski uniji. Odpadna hrana ni le etičen in gospodarski problem, ampak tudi izčrpavajoča za okolje. Prispeva k emisijam toplogrednih plinov, porabi sveže vode, kmetijskih zemljišč in drugih naravnih virov.

Čeprav kot potrošniki v primerjavi z večjimi korporacijami nismo (tako velik) onesnaževalec okolja, pa lahko z zmanjšano količino odpadne hrane veliko pripomoremo. S trajnostnim ravnanjem:

♥ prispevamo pomemben delež k ohranjanju virov za prihodnje generacije,

♥ zmanjšamo lakoto in podhranjenost,

♥ podpremo boj proti podnebnim spremembam,

♥ sočasno pa prihranimo še nekaj denarja.

KAKO LAHKO ENOSTAVNO ZMANJŠAM KOLIČINO ODPADNE HRANE?

Reševanje problema se začne pri končnem potrošniku. Z upoštevanjem nekaj preprostih ukrepov, ki ti jih predstavimo v nadaljevanju, lahko prav vsak od nas zmanjša količino odpadne in zavržene hrane.

 

1. PREMIŠLJENI IN PAMETNI NAKUPI

Sliši se preprosto, a to je zares ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko narediš. Ko nakupuješ hrano, bodi pozoren/a, da ne nakupiš preveč. (Pre)poln hladilnik je morda res videti privlačen, a je pri tem tudi večja verjetnost, da vse hrane ne boš uspel/a pojesti še preden bi se kaj pokvarilo.

Vnaprej načrtuj obroke, razmisli za koliko oseb boš kuhal/a, nato preglej kaj in koliko še imaš na zalogi v shrambi, hladilniku in zamrzovalniku, na koncu pa napiši nakupovalni seznam. In ko boš v trgovini, se tega seznama res drži. Potreboval/a boste kar nekaj discipline, a se bo na koncu izplačalo.

Verjetno se ti je že kdaj zgodilo, da si pridno napisal/a seznam vsega kar potrebuješ, nato pa listek pozabil/a doma? No, na srečo danes že obstajajo mobilne aplikacije, ki nadomestijo nakupovalni listek in te rešijo iz take neprijetne zagate.

Še en priročen nasvet .. nakupovalnega seznama se boš lažje držal/a, če se v trgovino odpraviš sit/a.


2. STAREJŠA ŽIVILA POSTAVI PRED NOVEJŠA

Malo discipline boš potreboval/a tudi pri zlaganju živil iz nakupovalnih vrečk v omare. Kolikokrat si že pozabil/a na neko živilo, ki je bilo potisnjeno čisto v kot na vrhnji polici hladilnika?

Pri tem ti lahko pomaga organiziranost po principu »kar prvo vstopi, prvo izstopi«. Ko boš novo nakupljena živila zlagal/a v omare in v hladilnik, v ospredje premakni starejše izdelke, nove pa zloži zadaj. To te bo opomnilo, da boš starejše izdelke prej uporabil/a in pojedel/a.

Ne pozabi, da tudi hrana v zamrzovalniku ne traja večno. Zamrznjeno hrano razvrsti po enakem principu.


3. PRAVILNO SHRANJEVANJE HRANE

Shranjevanje hrane na pravem mestu je žal zares podcenjeno. Ljudje so pogosto presenečeni, ko vidijo za koliko lahko zmanjšajo količino zavržene hrane samo s shranjevanjem le-te na pravih mestih.

Rok trajanja živil lahko podaljšaš tako da:

→ Temperaturo hladilnika ohranjaš pod 5 °C.

→ Že kuhano hrano postaviš nad surovo.

→ Hrano shranjuješ v dobro zaprti posodi.

→ Ostanke iz pločevinke prestaviš v drugo primerno posodo in jih ne hraniš v odprti pločevinki.

→ Sadja in zelenjave ne hraniš v plastični vrečki ali ovoju.

→ Jagodičevje opereš šele tik pred zaužitjem, saj bo v nasprotnem primeru hitreje začelo plesneti.

→ Jabolka, banane in avokado shranjuješ ločeno od drugega sadja in zelenjave.

Nekatere vrste sadja (banane, jabolka, avokado, pa tudi hruške, kivi, fige in nekatere druge) ob zorenju oddajajo naravni plin etilen, zaradi katerih sadje in zelenjava v njihovi bližini hitreje zori in se posledično hitreje pokvari. V izogib temu, omenjeno sadje raje shranjuj ločeno.

~ Preveri, kje shranjevati sveže sadje, da bo ostalo dalj časa sveže in okusno.


4. PRED PRIPRAVO JEDI, OCENI POTREBNO KOLIČINO POSAMEZNE SESTAVINE

Zamisel o enormnih porcijah izvira iz restavracij, a se je že začela vrivati v naše domače kuhinje. Ko pripravljaš obrok, pomisli za koliko oseb kuhaš, nato pa oceni ali natehtaj potrebno količino posamezne sestavine. S tem se lahko izogneš, da bi nakuhal/a dvakrat toliko, kot boste pri obroku pojedli.

Ko riž stresemo v vodo, ga izgleda tako malo, na koncu pa se nakuha za še tri dodatne porcije. Komu kaj znano?


5. LOČI POMEN IZRAZOV »UPORABNO NAJMANJ DO« IN »PORABITI DO«

Veš v čem se razlikujeta izraza »uporabno najmanj do« in »porabiti do«? Ker so številni še zmeraj zmedeni glede njunega pomena, se na ta račun zavrže veliko hrane, ki je še povsem neoporečna in primerna za zaužitje.

»Uporabno najmanj do« označuje datum, do katerega živilo ohrani pričakovano kakovost. Če upoštevaš navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, je živilo varno za uporabo tudi po tem datumu, lahko pa začne izgubljati primaren okus in teksturo.

Preden zavržeš živilo, ki mu je potekel rok »uporabno najmanj do«, preveri embalažo, vonj in videz. Če ne opaziš sprememb, je tako živilo povsem primerno za zaužitje. Tak napis boš našel/a na številnih zamrznjenih, ohlajenih in konzerviranih živilih, tudi testeninah, rižu in čokoladi.

»Porabiti do« pa označuje datum, do katerega je živilo varno za uporabo. Po preteku roka »porabiti do« živila ne uporabljaj. Tak napis boš našel/a na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, meso, jajca, mleko in mlečni izdelki.

Rok uporabnosti je lahko daljši od roka »porabiti do« le v primeru, da živilo s tovrstnim napisom kmalu po nakupu pravilno zamrzneš. Pri tem pa vedno upoštevaj morebitna dodatna navodila, kot je na primer ‘iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo’.

Zaupaj svojim čutom. Pokvarjeno hrano boš hitro prepoznal/a po neprijetnem vonju, izgledu in samem okusu, a kadar nisi povsem prepričan/a in te obdajajo dvomi, pa živilo raje zavrži.


6. OSTANKE HRANE SHRANI ZA NASLEDNJI OBROK

Hrano, ki ostane pri obroku, shrani za pozneje. S tem ne boš le zmanjšal/a količino zavržene hrane, prihranil/a boš tudi nekaj denarja in naslednji obrok pripravil/a v krajšem času.

Včasih boš ostankom od prejšnjega obroka dodal/a le nekaj sestavin in dobil/a povsem nov obrok (in to v ekspresno hitrem času). Zelenjavo lahko vmešaš v jajčno omleto, sendvič ali testenine, kuhan krompir narežeš na solato ali ga pretlačiš, piščanca dodaš v zelenjavno mineštro .. Star kruh porabiš za kruhove cmoke, iz zrelih avokadov narediš guacamole namaz, rjave banane pa so kot nalašč za pripravo bananinega kruha.

Če si pripravil/a večjo količino goveje juhe, zelenjavne enolončnice ali lazanje, nekaj porcij za naslednjih nekaj dni shrani v hladilnik, višek pa zamrzni. Jedi, ki jih boš shranil/a v hladilnik, zapri v nepredušno posodo in pojej v roku 2 do 3 dni.

Da na ostanke hrane ne pozabiš, jih v hladilnik postavi na vidno mesto. Tako se boš nanje spomnil/a vsakič, ko boš odprl/a vrata hladilnika.

7. VIŠEK HRANE ZAMRZNI

Zamrzovanje je izjemno priročna metoda za zmanjšanje količine odpadne hrane. Postopek zamrzovanja živila ohrani primerna za kasnejšo uporabo in prepreči njihov kvar. Večina svežega sadja in zelenjave se zamrznjeno dobro ohrani in jim tako podaljša rok uporabnosti.

~ Zamrznjeno sadje in zelenjava pomaga zmanjšati količine odpadne hrane.

V zamrzovalniku se dobro ohranijo tudi druga živila, kot je kruh, meso, mlečni izdelki in nekatere že pripravljene jedi. Še posebej koristno je zamrzovanje tistih izdelkov, ki jih uporabljaš manj pogosto, kot so na primer zelišča.

Živila in že pripravljeno hrano zamrzni v manjših količinah, za shranjevanje uporabi zamrzovalne vrečke ali nepredušne posode in vsak mesec preveri, kaj imaš še na zalogi. No saj veš, kako rado se zgodi, da na izdelke v zamrzovalniku malce, malček, malenkost pozabimo.

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino
   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE