Zakaj si tak?
Kivi je sadež neugledne zunanjosti, ki pod lupino skriva sočno bogastvo je dobil svoje ime zaradi nenavadne podobnosti novozelandskemu endemitu – po kiviju, ptici brez peruti s puhom rjavega perja. Plodovi kivija imajo ponavadi res rjavo-zeleno lupino, prekrito z dlačicami, znotraj pa najdemo meso sladko-kislega okusa zelene barve z užitnimi črnimi semeni. Poznamo tudi zlati kivi z rumeno sredico. Kivi raste na ovijalki in ga pri nas najdeš predvsem na Primorskem.
Zrel sadež je mehak na otip in ga lahko takoj užiješ, trdnejše pa spraviš v posodo ali vrečo z jabolki, da hitreje dozori. Če se kivija ne lotevaš najraje, ker ga težko olupiš, ga morda naslednjič poskusi prerezati na pol in izdolbsti sočno sredico z žlico. Če ti tudi ta način povzroča preglavice, ti naj zaupam, da kivija sploh ne rabiš lupiti, saj je njegova lupina užitna. Kar v mikser z njim!
Kivi – kako ga pripraviti?
Seveda lahko kivi olupiš in si ga poješ za malico. Odlično pa se poda tudi v smoothie, ki si ga pripraviš za v službo ali šolo. Pomagal ti bo prebroditi dan :).