https://sadjevpisarni.si/

NAKUP IN SHRANJEVANJE SVEŽEGA SADJA

Na kaj biti pozoren pri nakupu sadja in kje ga shranjevati, da bo dalj časa sveže in okusno

Katere hrane v vašem gospodinjstvu največ zavržete? Če gre za sveže pridelke, verjetno niste edini. Da boste v prihodnje zaužili vso sadje (ali vsaj večino) še preden se pokvari, smo za vas pripravili ‘plonk’ listek kje in koliko časa hraniti posamezno sadje, da bo ostalo sveže dalj časa in imelo čim daljšo življenjsko dobo. Dodali smo še nekaj praktičnih nasvetov, da boste v prihodnje znali kupiti najbolj okusne in najbolj sočne sadeže.

Ananas

Kako prepoznati najboljši ananas? Ko ananas enkrat poberejo, se proces zorenja ne more več nadaljevati, zato je za njihov okus ključen čas pobiranja. Izberite tistega, ki je zlato rjave barve in izgleda najbolj svež, vseeno pa je ali mu listi zlahka odpadajo ali ne. Če lahko že zavonjate prijetno in sladko aromo, je ananas zagotovo sočen in okusen. Izogibajte se takim, ki so zelo zeleni, izgledajo stari in suhi, imajo porjavele liste in vlažno dno, so na nekaterih delih mehki in poškodovani, ali pa lahko že zavonjate vonj po kislem oziroma fermentiranem. Kje ga hraniti? Svež in še ne razrezan ananas lahko hranite na pultu 2 do 3 dni, v hladilniku pa 4 do 5 dni. Ko ga enkrat razrežete, ga hranite v hladilniku in porabite v 3 do 4 dneh, lahko pa narezanega tudi zamrznete do 5 mesecev.

Avokado

Čeprav avokado večinoma uporabljamo za solate, sendviče in namaze, je pravzaprav sadež, ki zraste na drevesu. Kako prepoznati ravno prav zrel avokado? Popolno zrel avokado ima lupino temno zelene barve, ob pritisku se le malo udre, ko ga odpremo pa je meso svetlo zelene barve. Če ima avokado črno lupino in ob nežnem pritisku pušča vdolbino, je verjeten znak, da je že pokvarjen. Očiten znak je tudi rjavo ali celo črno obarvano in nitkasto meso. V tem primeru ga raje zavržite. Kje ga hraniti, da bo ostal svež dalj časa? Svež in dozorjen avokado je najbolje hraniti v predalu hladilnika, saj bo v nasprotnem primeru na pultu še naprej zorel. Svež in še ne odprt bo na pultu zdržal 3 do 4 dni, v hladilniku pa rok uporabnosti lahko podaljšate na 7 do 10 dni.

Banana

Rok uporabnosti banan je težko določiti, saj ne boste našli zapisa do najmanj katerega datuma so uporabne. Najbolje se je ravnati po njihovem izgledu, lastnih čutilih in upoštevati datum nakupa. Barva banan variira vse od svetlo zelene do popolnoma rumene, ali že počasi nastajajoče rjave barve s temnimi pegami. Kakšna je ‘popolno zrela’ banana pa je povsem subjektivno mišljenje. Nekateri imajo raje še skoraj povsem zelene, drugi bolj zrele. Banane ob zorenju proizvajajo plin etilen, ki pospeši zorenje tudi drugega sadja v njihovi bližini, zato jih raje hranite ločeno. Kako prepoznati sveže banane? Sveže banane bodo najprej dobile rjave lise, šele nato se bodo zmehčale in postopno porjavele. Če jih boste pustili predolgo, bodo postale črne barve, začele bodo spuščati tekočino in na koncu plesneti. Banane običajno poberejo in odpošljejo še zelene, saj take razvijejo boljšo teksturo, barvo, aromo in okus, ter tako preprečijo, da bi preveč dozorele že med samim transportom. Kje jih hraniti, da bodo ostale sveže dalj časa? Banane zorijo pri sobni temperaturi, zato lahko proces zorenja ustavite tako, da jih shranite v hladilnik. Če želite podaljšati njihov rok uporabnosti pri sobni temperaturi, peclje tesno ovijte s plastično folijo. Lahko jih tudi zamrznete, a se bo spremenila njihova tekstura. Ob primernem skladiščenju bodo na pultu ostale sveže 2 do 7 dni, v hladilniku 2 do 9 dni, v zamrzovalniku pa tudi do 3 mesece.
https://sadjevpisarni.si/

Borovnice

Rok uporabnosti borovnic je odvisen od tega kdaj so bile pobrane in kako so bile hranjene. Izberite take, ki so temno modre barve, s srebrno glazuro po vrhu, lupino pa imajo gladko in napeto. NE kupujte borovnic, ki so razbarvane, poškodovane, imajo nagubano lupinico, so mehke ali kašaste teksture. Če opazite plesen, jih zavrzite. Kje hraniti borovnice, da bodo ostale sveže dalj časa? Borovnice je treba po nakupu hraniti v tesno zaprti posodi, da preprečite prisotnost vlage in drugih nečistoč. Na pultu bodo zdržale 2 do 3 dni, v hladilniku pa nekje 5 do 10 dni. Pod vodo jih nežno sperite šele tik pred zaužitjem. Dolgoročno lahko borovnice zamrznete za 6 do 8 mesecev. Če jih boste v zamrzovalniku hranili predolgo, bodo zaradi visoke vsebnosti vode začele tvoriti ledene kristalčke (primerjava sveže sadje vs zamrznjeno sadje ).

Breskve in nektarine

Kako prepoznati najbolj okusne breskve in nektarine? Izberite tiste, pri katerih ob rahlem pritisku začutite le malo mehkobe, blizu peclja pa oddajajo prijetno aromo. Izogibajte se sadežev z zelenim odtenkom, nagubano in poškodovano kožico, če so na več delih razbarvane ali pa so izjemno mehke. Kje jih hraniti? Na kuhinjskem pultu bodo ostale sveže 3 do 4 dni, kakšen dan več (4 do 5 dni) pa v hladilniku. Rok uporabnosti je odvisen predvsem od časa njihovega obiranja in shranjevanja. Največ svežine bodo ohranili shranjene na kuhinjskem pultu, najbolje položene na brisački, da dno sadeža ne bo postalo kašasto. Če so že (pre)zrele, jih raje preložite v hladilnik, da ustavite nadaljnji proces zorenja. V nasprotnem primeru, če breskev ali nektarina še ni zrela, jo pustite zunaj hladilnika v papirnati vrečki in dozorele bodo v nekaj dneh. A žal njihov okus zato ne bo nič slajši.

Češnje

Češnje so zaradi svojega sladkega okusa in široke uporabe med najbolj priljubljenimi sadeži. Rok uporabnosti je odvisen od časa njhovega obiranja in shranjevanja. Kje hraniti češnje, da bodo ostale sveže dalj časa? Takoj, ko jih prinesete iz trgovine, jih prestavite v drugo posodo, da preprečite kopičenje vlage. Najdlje (5 do 10 dni) bodo ostale sveže, če jih boste hranili v hladilniku. Za primerjavo, bodo na kuhinjskem pultu zdržale le 2 do 3 dni. Lahko jih tudi zamrznete in tako njihov rok uporabnosti podaljšate do 8 mesecev. Češnje zamrznete tako, da jih razporedite po pekaču in za 2 uri postavite v zamrzovalnik, nato pa prestavite v vrečko za zamrzovanje ali nepredušno zaprto posodo. Seveda zdržijo v zamrzovalniku mnogo dlje kot le 8 mesecev, vendar se bodo zaradi visoke vsebnosti vode hitreje tvorili ledeni kristalčki. Češnje vedno dobro sperite pod vodo, a šele tik preden jih boste pojedli. Tako boste podaljšali njihovo življenjsko dobo, saj bi v nasprotnem primeru vlaga pospešila proces gnitja.

Fige

Kako prepoznati stare ali že prezrele fige? Slabe fige boste najlažje prepoznali po njihovi aromi. Stare in prezrele bodo imele kisel vonj po fermentiranem. Na površini lahko opazite bel prah, kar je najverjetneje naravni sladkor, a vseeno bodite pozorni, da ga ne zamenjate s plesnijo. Če niste povsem prepričani, jih raje ne zaužijte. Kje jih hraniti? Ko fige enkrat utrgamo z drevesa, se ustavi njihov proces zorenja, zato morajo biti ob nakupu vedno dovolj zrele. To pa je tudi razlog za njihovo kratko življenjsko dobo. Najbolje jih je hraniti v hladilniku, kjer bodo ostale sveže 5 do 7 dni, lahko pa jih pustite tudi na sobni temperaturi, a bo njihov rok uporabnosti krajši, približno 2 do 5 dni. Vedno jih shranjujte eno zraven druge in nikoli ene na drugi, za dodatno zaščito jih lahko pokrijete z vlažno papirnato brisačko. Shranjujte jih ločeno od drugega sadja, saj proizvajajo večje količine plina etilena, kar bo povzročilo hitrejše zorenje in posledični razkroj drugega sadja. Pod vodo jih operite šele tik pred zaužitjem.

Grozdje

Kako prepoznati sočno grozdje? Ob nakupu vedno izberite šop s prožnim ter upogljivim zelenim steblom in polnimi debelušnimi grozdi. Če bo aroma po kislem in fermentiranem, je očiten znak, da je grozdje že staro. Še nekatere lastnosti slabega grozdja so mehki in rjavkasto obarvani grozdi, na katerih se bo sčasoma začela pojavljati plesen. Kje ga hraniti, da bo ostalo sveže dalj časa? Na sobni temperaturi bo grozdje ostalo sveže 3 do 5 dni, seveda je rok trajanja odvisen tudi od njegovega stanja ob nakupu. V hladilniku bo ostalo sveže nekje 5 do 10 dni. Najbolje ga je preložiti v nepredušno posodo ali v prezračevano plastično vrečko in hraniti v hladilniku. Ker nase zelo rado veže druge vonjave, ga ne shranjujte v bližini živil kot je npr. čebula. Tik preden ga pojeste, ga operite pod vodo.

Hruška

Kje hraniti hruške? Zrele hruške na kuhinjskem pultu ali v shrambi ne zdržijo prav dolgo, dalj časa se bodo obržale, če jih boste hranili v hladilniku. V shrambi zdržijo le 3 do 4 dni, v hladilniku pa običajno 5 do 12 dni. Hrušk ni priporočljivo zamrzovati. Če hruške še niso dozorele, jih preložite v papirnato vrečko in pustite na sobni temperaturi 1 do 5 dni. Med zorenjem jih vsak dan preverite, ker lahko nekatere dozorijo precej hitro, še hitreje pa se pokvarijo. Majhne nalepkice, ki so na njih pogosto nalepljene, odstranite šele tik pred zaužitjem, saj v nasprotnem primeru lahko poškodujete kožico, hruška pa bo zato hitreje neprimerna za uživanje. Ko so enkrat zrele, jih raje hranite v hladilniku.

Jabolko

Zaradi dolgega roka uporabnosti in relativno nizke cene, so jabolka ena izmed najbolj priljubljenih sadežev na svetu. Lahko jih pojemo takoj, ko jih utrgamo z drevesa ali pa jih v kuhinji uporabimo na stotine različnih načinov. Kako prepoznati slaba, pokvarjena ali gnila jabolka? Vaša čutila so najbolj zanesljiv instrument, s katerimi boste ugotovili, ali se je jabolko že pokvarilo. Slaba jabolka so ponavadi zrnate teksture, imajo mehko meso, naguban in na nekaterih delih razbarvan ter poškodovan olupek. Nikoli ne uživajte jabolk s plesnijo na spodnji strani. Kje jih hraniti, da bodo ostala sveža dalj časa? Jabolka bodo ostala sveža najdlje, če jih boste hranili v kleti, shrambi ali v hladilniku. Ob primernem skladiščenju je njihov rok uporabnosti približno 2 do 4 tedne, če jih boste hranili v shrambi ali 1 do 2 meseca v hladilniku. Nekatere sorte pa bodo v kleti zdržale tudi po več mesecev. Razpon je zelo širok, saj jih lahko kupite, hranite in pripravite na različne načine, od katerih ima vsak drugačen rok trajanja. Težko je zares ugotoviti koliko časa je preteklo od obiranja in kako dolgo so jih že pred vašim nakupom hranili v nadzorovanih pogojih in kasneje v trgovini. Rok trajanja je odvisen tudi od same sorte jabolka – trdnejše sorte, kot je Granny Smith zdržijo mnogo dlje kot mehkejše.

Jagoda

Kje hraniti jagode, da bodo ostale sveže dalj časa? Jagode po nakupu čimprej shranite v tesno zaprto posodico, da preprečite dostop vlage in drugih nečistoč. Da bodo ostale sveže dalj časa, jih pod tekočo vodo umijte šele tik pred zaužitjem. Če je v posodici kakšna že gnila, jo čimprej odstranite, da ne pride do okužbe še pri ostalih. Jagode so izredno občutljiv sadež, zato jih je dobro čimprej po nakupu pojesti, rok uporabnosti pa lahko podaljšate tako, da jih shranite v zamrzovalnik. Na sobni temperaturi bodo zrele jagode ostale sveže 1 do 2 dni, v hladilniku 5 do 7 dni, v zamrzovalniku pa jih lahko hranite do 8 mesecev.

Kivi

Kako prepoznati svež in ravno prav zrel kivi? Kljub rjavi in z majhnimi laski pokriti zunanjosti, je kivi zelo nežen in okusen sadež. Znotraj robustne kože se skriva čudovito zeleno meso z drobnimi semeni, ki so popolnoma užitna. Poiščite sadeže, ki na površini niso poškodovana, razpokana in so brez ureznin, nikakor pa ni prisotne plesni. Ob nežnem pritisku naj bodo malo mehkejši, a ne preveč, saj bi bila v tem primeru notranjost kašasta in temno zeleno obarvana. Kje ga hraniti? Kar nekaj časa po obiranju lahko traja da kivi dozori, a ko je enkrat zrel, ga je potrebno pojesti kar hitro. Dokler ni zrel, ga hranite na kuhinjskem pultu, ko dozori pa ga daljšo obstojnost prestavite v hladilnik. Ob primernem skladiščenju je rok uporabnosti svežega kivija na sobni temperaturi približno 7 do 14 dni, v hladilniku pa do 3 tedne. Za daljšo obstojnost ga lahko narežete, tesno zaprete v nepredušno posodo in zamrznete. Po odmrzovanju bo barva nekoliko temnejša, tekstura pa mehkejša, a ga tako lahko hranite kar 10 do 12 mesecev.

Limona

Limone so zaradi nizke cene, dolgega roka uporabnosti, visoke vsebnosti vitamina C in vsestranske uporabe pogost dodatek hrani in pijači. Vitamini – ali jih s prehrano zaužijemo zadosti? Kako prepoznati sveže limone? Sveža limona ima svetlo gladko lupino, na izgled pa deluje težka in čvrsta za svojo velikost. Slabe limone boste prepoznali po mehki teksturi in razbarvani lupini. Na mehkem delu se bo slej ko prej začela razvijati plesen, ki bo sprva bele barve. Takih limon ne uživajte in jih takoj zavržite. Kje jih hraniti, da bodo ostale sveže dalj časa? Svežino limon boste najdlje ohranili shranjene v hladilniku. Da preprečite zadrževanje vlage, jih po nakupu preložite ven iz plastične vrečke. Ko jih enkrat razrežete, jih dobro zaprite v nepredušno posodo in postavite v hladilnik. Na kuhinjskem pultu bodo sveže limone zdržale 2 do 4 tedne, v hladilniku pa 1 do 2 meseca. Narezane ali ožete porabite še isti dan, ali pa jih shranite v hladilnik za največ 3 dni.

Lubenica 

Kako prepoznati sočno lubenico? Poiščite lubenico simetrične oblike, brez poškodovanih delov ali zarez. Dno mora biti lepe rumene barve, kar kaže, da je ob zorenju na tistem delu ležala na tleh. Če je pega bele barve, je verjetno še premalo zrela, če pa je močne in izrazito rumene barve, je že prezrela in bo zato bolj kašasta. Ker največji delež lubenice predstavlja voda, mora biti težka, saj po tem vemo, da je sočna in ne presušena. Kje jo hraniti, da bo ostala dalj časa sočna in sveža? Še ne razrezana bo v shrambi ali na pultu pri sobni temperaturi ostala sveža 7 do 10 dni, v hladilniku pa kar 2 do 3 tedne. Ko jo enkrat razrežete, jo tesno zaprite v posodico, shranite v hladilnik in pojejte v največ 5 dneh. Lubenica ni primerna za zamrzovanje.

Marelica

Marelice so zelo občutljivo sadje, ki bo po obiranju zdržalo na pultu le nekaj dni. Njihov rok uporabnosti je odvisen od tega kdaj so bile pobrane in kako so bile shranjene. Kako prepoznati sveže in okusne marelice? Zdrave marelice so od svetlo rumene do svetlo oranžne barve, pogosto imajo tudi rdeče lise. Izogibajte se vsem zelenim odtenkom, saj take še niso zrele in bodo zato trde na otip, okus pa bo kisel. Marelice ne zorijo več, ko so enkrat utrgane z drevesa. Slabe marelice so na otip mehke in na več delih ranjene oziroma poškodovane. Starejše so zelo mehke in sočne, ter zato bolj primerne za predelavo v marmelado. Kje jih hraniti, da bodo ostale sveže dalj časa? Do zaužitja jih je najbolje hraniti v hladilniku. Ob ustreznem skladiščenju v hladilniku je rok uporabnosti svežih marelic približno 7 do 10 dni. Na pultu bodo zdržala le 1 do 3 dni, v zamrzovalniku pa jih lahko hranite tudi do 6 mesecev.

Melona

Kako prepoznati svežo melono? Meso je rumene do oranžne barve, tik pod lupino je kožica zeleno obarvana, vzdolž od enega do drugega konca pa ima zelene črte. Zrelo melono lahko s palcem nežno pritisnete na tistem delu, kjer je bila odtrgana, aroma pa je izredno prijetna. NE kupujte melone, ki je mehka na otip, razpokana ali na večjem delu poškodovana, še posebej ne, če je vidna prisotnost plesni. V preteklosti je bila melona že večkrat povezana z boleznimi, saj ima precej mehko zunanjo lupino, ki jo je zlahka preluknjati. Svetuje se, da jo pred začetkom rezanja sperete pod vodo. Kje jo hraniti, da bo ostala sveža dalj časa? Še ne razrezano in še ne popolnoma zrelo je najbolje hraniti na pultu. Ko enkrat dozori, jo lahko prestavite v hladilnik. Celo melono lahko hranite na pultu 5 do 7 dni, v hladilniku pa 10 do 12 dni. Ko jo enkrat razrežete, jo čimprej postavite v hladilnik, kjer bo zdržala 4 do 7 dni. V nasprotnem primeru pa že narezano na pultu hranite do največ 4 ure.

Pomaranča  

Pomaranče so zaradi relativno nizke cene, dolgega roka uporabnosti, vsestranske uporabe, visoke vsebnosti antioksidantov in vitamina C med najbolj priljubljenimi sadeži. Antioksidanti – ali bi jih morali jemati tudi v obliki tablet? Kako prepoznati slabe pomaranče? Tako kot pri večini sadja, tudi pri pomarančah ne boste našli podatka o roku uporabnosti, zato boste slabe najlažje prepoznali s pomočjo vaših čutil. Za slabe pomaranče je značilna mehka tekstura in rahla razbarvanost. Če je meso mehko in vlažno, se bo kmalu začela razvijati plesen, ki je sprva običajno bele barve. Imele bodo tudi izrazito kiselkast vonj in okus. Kje jih hraniti, da bodo ostale sočne dalj časa? Ko ste izbrali sočne pomaranče, jih boste ob pravilnem shranjevanju lahko doma hranili precej dolgo. Sveže bodo na kuhinjskem pultu zdržale 2 do 3 tedne, v hladilniku pa kar 1 do 2 meseca. Če jih boste narezali, jih porabite še isti dan, ali pa jih shranite v hladilnik v tesno zaprto posodo in porabite v 2 dneh.

Slive

Kje hraniti slive, da bodo ostale sveže dalj časa? Slive lahko dozorijo tudi, ko so že enkrat odtrgane z drevesa. Če ste kupili še ne popolnoma zrele, jih preložite v papirnato vrečko ter za 1 do 2 dni pustite na sobni temperaturi, da dozorijo. Med zorenjem na pultu naj ne bodo nesposredno izpostavljene sončni svetlobi. Ko so enkrat zrele, jih za daljšo obstojnost in svežino prestavite v hladilnik, kjer se bodo obdržale 3 do 5 dni. Iz večje količine zrelih in na otip že (pre)mehkih sliv lahko pripravite odlično marmelado, lahko jih tudi posušite, iz njih pripravite slivove cmoke ali pa izkoščičene polovičke zamrznete.

Za vas imamo odličen trik kako se znebiti sadnih mušic: Ponoči zraven košare s sadjem postavite posodo z vodo, v katero ste dali žličko kisa in že zjutraj boste lahko videli mušice plavati v posodi.

Nekatero sadje (ne le banane, ampak tudi avokado, breskve, fige, hruške, jabolka, kivi, marelice, nektarine, slive) ob zorenju oddaja večje količine plina etilena, kar pospeši zorenje drugega sadja in zelenjave, zato v izogib hitrejšemu zorenju te shranjujte ločeno.

Sadje, ki ga hranite zunaj hladilnika, postavite v posodo in na hladnejše mesto v kuhinji. Naj ne bo direktno izpostavljeno sončni svetlobi, saj bi toplota pospešila proces zorenja in tako skrajšala življenjsko dobo sadja.

https://sadjevpisarni.si/

Nakup in shranjevanje svežega sadja 633071167a9ca

Nakup in shranjevanje svežega sadja 633071167a9f3

0
  0
  Vas zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrnite se v trgovino
   Preračunaj poštnino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si/

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri