https://sadjevpisarni.si/

SVEŽE ALI ZAMRZNJENO SADJE IN ZELENJAVA

Je sveže vedno boljše?

Že ptički na veji čivkajo kako pomembno za zdravje je zadostno uživanje sadja in zelenjave. Dnevno naj bi jih zaužili vsaj pet porcij, čimbolj raznolikih vrst in različnih barv. Večkrat so ljudje prepričani, da s tem ciljamo le na sveže sadje in zelenjavo, zamrznjeno pa se pogosto obravnava kot ‘slabše’. Ali to res drži?

 

Ali ima zamrznjeno sadje in zelenjava manj hranil kot sveže? 

Kadar primerjamo sveže sadje in zelenjavo z zamrznjenim, nas najbolj zanima kakšne so razlike v vsebnosti hranil, kot so vitamini, minerali in antioksidanti.

Stopnja zrelosti ob obiranju pridelka

Večino svežega sadja in zelenjave, predvsem tisto, ki ne raste v naših krajih ali trenutno pri nas ni sezonsko, poberejo še preden dozori. Ker dozori šele kasneje med transportom, je na voljo manj časa, da bi se vitamini in minerali v popolnosti razvili.

Nasprotno pa sadje in zelenjavo, ki jo pozneje zamrznejo, poberejo ob popolni zrelosti, kar ohrani vsebnost hranil. Ko pridelek poberejo, ga v nekaj urah operejo, narežejo, zapakirajo in zamrznejo. Nekatero zelenjavo navadno še blanširajo, ne pa sadja, saj bi to močno vplivalo na njegovo teksturo. Da preprečijo kvar sadja, nekaterim dodajo askorbinsko kislino ali zelo poredko sladkor.

Čas transporta

Včasih je lahko zamrznjeno celo boljša izbira od svežega, saj svež pridelek izgubi nekaj hranil že med obiranjem, samim transportom in shranjevanjem na policah v trgovini, pa tudi med shranjevanjem doma v hladilniku ali na kuhinjskem pultu. Izguba hranil je posledica povsem naravne aktivnosti encimov in oksidacije, kadar je ta izpostavljen zraku in/ ali svetlobi.

Zamrzovanje je precej zaželjeno tudi z vidika daljšega roka uporabnosti, saj proces upočasni rast bakterij, plesni, kvasovk in drugih patogenov, ki bi poslabšala sadež ali zelenjavo.

Brez dvoma pa ste zmagovalci, če spadate v skupino srečnežev, ki ima doma svoj vrtiček in si sadje ter zelenjavo pridelujete sami. Ni ga čez sezonski pridelek, ki je obran ob njegovi popolni zrelosti in kmalu zatem tudi zaužit.

Ali ima zamrznjeno sadje več sladkorja kot sveže?

Kot že zgoraj omenjeno, zamrznjenemu dodajo askorbinsko kislino, s katero ustavijo aktivnost encimov, ki bi spremenila barvo, okus in teksturo sadeža ter tako preprečijo, da bi še naprej zorelo. Običajno proizvajalci ekstra sladkorja ne dodajajo, a vseeno raje še enkrat preverite na deklaraciji.

Vso zamrznjeno sadje, ki je brez dodanega sladkorja, ima vsebnost naravno prisotnih sladkorjev enako kot sveže.

 

Kakšna je vsebnost aditivov v zamrznjenem sadju in zelenjavi?

Še ena korist zamrznjene zelenjave in sadja je, da nima dodanih aditivov, saj se že s samim postopkom zamrzovanja prepreči rast in razvoj bakterij ter drugih patogenov. Po odmrzovanju pa so ta živila izpostavljena zraku in okoljskim patogenom, zato jih je dobro čimprej skuhati in pojesti.

A vseeno, bodite pozorni …

 

Berite deklaracije na embalaži.

Vedno preberite deklaracijo in bodite pozorni, da izdelek (zlasti zelenjava) ni paniran, ne vsebuje dodanega olja in je brez omak. 

 

Pomembna je tudi sama priprava.

Med kuhanjem zelenjave, tako sveže, kot zamrznjene, se izgubi določenega deleža hranil ne moremo izogniti. Na drugi strani pa se bo npr. likopen iz paradižnika po toplotni obdelavi celo lažje absorbiral (likopen je svetlo rdeči pigment, ki daje barvo paradižniku, in je eden najmočnejših naravnih antioksidantov. (Več o tem, ali je potrebno jemati antioksidante tudi v obliki tablet, si lahko preberete tukaj.) 

Da boste iz zelenjave dobili čimveč koristi za zdravje jo skuhajte nad soparo, na hitro prepražite ali podušite, pred serviranjem pa za okus dodajte nekaj začimb ali zelišč. Ne pa je razkuhati, cvreti, gratinirati, pripravljati z veliko maščobe ali prekriti s kupom slano-sladke omake ali preliva. Zamrznjeno sadje pa lahko dodate v smoothie ali ga na hitro segrejete v ponvi ter prelijete čez kosmiče, ga uporabite kot nadev za palačinke, vmešate v jogurt ali skuto.

KLJUČNE UGOTOVITVE

 • – Zagotovo ga ni čez poln okus sezonskega svežega sadja in zelenjave, ki ga zaužijemo tik po obiranju. Zamrzovanje sicer lahko poslabša teksturo ali okus, a so zamrznjeni izdelki še vedno zelo vsestranski.
 •  
 • – Razlike v vsebnosti hranil med svežo in zamrznjeno zelenjavo ter sadjem so majhne. Tako pri svežem, kot tudi zamrznjenem je nemogoče povsem preprečiti izgubo deleža hranilnih snovi. Pri svežem zaradi zgodnejšega obiranja, daljšega transporta in shranjevanja, pri zamrznjenem pa blanširanja in kasnejše priprave. Ker je pridelek, ki ga zamrznejo, obran ob njegovi popolni zrelosti, je vsebnost hranil primerljiva s svežim in včasih celo višja.
 •  
 • – Ker je sveže sadje in zelenjava izven sezone dražje, je takrat zamrznjeno odlična alternativa.
 •  
 • – Zamrznjeno sadje in zelenjava je zelo priročno tudi z vidika shranjevanja. Občutno lahko zmanjšate količino odpadne hrane, saj ga iz zamrzovalnika preprosto vzamete takrat, ko ga potrebujete in v taki količini kot jo potrebujete. Hitrejša je tudi priprava, saj vam ga ni potrebno umivati in rezati.
 •  

Na koncu koncev je najbolj pomembno, da dnevno zaužijete zadosti (že omenjenih vsaj 5 porcij) zelenjave in sadja, pa naj bo sveže, zamrznjeno ali kombinacija obojega.

Temperatura v zamrzovalniku, ki je okoli –18 ° C, ohranja hrano varno za nedoločen čas. Vseeno pa je splošno priporočilo shranjevanja v zamrzovalniku nekje 12 do 18 mesecev, kar bo ohranilo kvaliteto, barvo, okus in teksturo izdelka.

Zamrznjeno sadje in zelenjava je že umito pred postopkom zamrzovanja, zato ga pred zaužitjem ni treba ponovno. Zamrznjeno zelenjavo po odmrzovanju običajno tudi skuhamo, s čimer se uničijo še morebitno prisotni patogeni.

Kot že omenjeno, naj izdelek ne vsebuje dodanega olja, omake, sladkorja ali soli. Poleg tega mora biti zamrznjeno sadje in zelenjava trdo na otip, ne sme biti mehko, kašasto, vlažno ali odtajano. Občutiti morate posamezne zamrznjene koščke sadja in zelenjave, ne pa trdnih kock, kar bi pomenilo, da je bila vsebina odmrznjena in ponovno zamrznjena. Znak ponovnega odmrzovanja so tudi ledeni kristalčki ali spremenjena barva.

https://sadjevpisarni.si/

Sveže ali zamrznjeno sadje in zelenjava 628617af7310d

Sveže ali zamrznjeno sadje in zelenjava 628617af73134

0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si/

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri