https://sadjevpisarni.si/
loader image
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

SVEŽE ALI ZAMRZNJENO SADJE IN ZELENJAVA

Je sveže vedno boljše?

Že ptički na veji čivkajo kako pomembno za zdravje je zadostno uživanje sadja in zelenjave. Dnevno naj bi jih zaužili vsaj pet porcij, čimbolj raznolikih vrst in različnih barv. Večkrat so ljudje prepričani, da s tem ciljamo le na sveže sadje in zelenjavo, zamrznjeno pa se pogosto obravnava kot ‘slabše’. Ali to res drži?

 

Ali ima zamrznjeno sadje in zelenjava manj hranil kot sveže? 

Kadar primerjamo sveže sadje in zelenjavo z zamrznjenim, nas najbolj zanima kakšne so razlike v vsebnosti hranil, kot so vitamini, minerali in antioksidanti.

Stopnja zrelosti ob obiranju pridelka

Večino svežega sadja in zelenjave, predvsem tisto, ki ne raste v naših krajih ali trenutno pri nas ni sezonsko, poberejo še preden dozori. Ker dozori šele kasneje med transportom, je na voljo manj časa, da bi se vitamini in minerali v popolnosti razvili.

Nasprotno pa sadje in zelenjavo, ki jo pozneje zamrznejo, poberejo ob popolni zrelosti, kar ohrani vsebnost hranil. Ko pridelek poberejo, ga v nekaj urah operejo, narežejo, zapakirajo in zamrznejo. Nekatero zelenjavo navadno še blanširajo, ne pa sadja, saj bi to močno vplivalo na njegovo teksturo. Da preprečijo kvar sadja, nekaterim dodajo askorbinsko kislino ali zelo poredko sladkor.

Čas transporta

Včasih je lahko zamrznjeno celo boljša izbira od svežega, saj svež pridelek izgubi nekaj hranil že med obiranjem, samim transportom in shranjevanjem na policah v trgovini, pa tudi med shranjevanjem doma v hladilniku ali na kuhinjskem pultu. Izguba hranil je posledica povsem naravne aktivnosti encimov in oksidacije, kadar je ta izpostavljen zraku in/ ali svetlobi.

Zamrzovanje je precej zaželjeno tudi z vidika daljšega roka uporabnosti, saj proces upočasni rast bakterij, plesni, kvasovk in drugih patogenov, ki bi poslabšala sadež ali zelenjavo.

Brez dvoma pa ste zmagovalci, če spadate v skupino srečnežev, ki ima doma svoj vrtiček in si sadje ter zelenjavo pridelujete sami. Ni ga čez sezonski pridelek, ki je obran ob njegovi popolni zrelosti in kmalu zatem tudi zaužit.

Ali ima zamrznjeno sadje več sladkorja kot sveže?

Kot že zgoraj omenjeno, zamrznjenemu dodajo askorbinsko kislino, s katero ustavijo aktivnost encimov, ki bi spremenila barvo, okus in teksturo sadeža ter tako preprečijo, da bi še naprej zorelo. Običajno proizvajalci ekstra sladkorja ne dodajajo, a vseeno raje še enkrat preverite na deklaraciji.

Vso zamrznjeno sadje, ki je brez dodanega sladkorja, ima vsebnost naravno prisotnih sladkorjev enako kot sveže.

 

Kakšna je vsebnost aditivov v zamrznjenem sadju in zelenjavi?

Še ena korist zamrznjene zelenjave in sadja je, da nima dodanih aditivov, saj se že s samim postopkom zamrzovanja prepreči rast in razvoj bakterij ter drugih patogenov. Po odmrzovanju pa so ta živila izpostavljena zraku in okoljskim patogenom, zato jih je dobro čimprej skuhati in pojesti.

A vseeno, bodite pozorni …

 

Berite deklaracije na embalaži.

Vedno preberite deklaracijo in bodite pozorni, da izdelek (zlasti zelenjava) ni paniran, ne vsebuje dodanega olja in je brez omak. 


Pomembna je tudi sama priprava.

Med kuhanjem zelenjave, tako sveže, kot zamrznjene, se izgubi določenega deleža hranil ne moremo izogniti. Na drugi strani pa se bo npr. likopen iz paradižnika po toplotni obdelavi celo lažje absorbiral (likopen je svetlo rdeči pigment, ki daje barvo paradižniku, in je eden najmočnejših naravnih antioksidantov. (Več o tem, ali je potrebno jemati antioksidante tudi v obliki tablet, si lahko preberete tukaj.) 

Da boste iz zelenjave dobili čimveč koristi za zdravje jo skuhajte nad soparo, na hitro prepražite ali podušite, pred serviranjem pa za okus dodajte nekaj začimb ali zelišč. Ne pa je razkuhati, cvreti, gratinirati, pripravljati z veliko maščobe ali prekriti s kupom slano-sladke omake ali preliva. Zamrznjeno sadje pa lahko dodate v smoothie ali ga na hitro segrejete v ponvi ter prelijete čez kosmiče, ga uporabite kot nadev za palačinke, vmešate v jogurt ali skuto.

KLJUČNE UGOTOVITVE

 • – Zagotovo ga ni čez poln okus sezonskega svežega sadja in zelenjave, ki ga zaužijemo tik po obiranju. Zamrzovanje sicer lahko poslabša teksturo ali okus, a so zamrznjeni izdelki še vedno zelo vsestranski.
 •  
 • – Razlike v vsebnosti hranil med svežo in zamrznjeno zelenjavo ter sadjem so majhne. Tako pri svežem, kot tudi zamrznjenem je nemogoče povsem preprečiti izgubo deleža hranilnih snovi. Pri svežem zaradi zgodnejšega obiranja, daljšega transporta in shranjevanja, pri zamrznjenem pa blanširanja in kasnejše priprave. Ker je pridelek, ki ga zamrznejo, obran ob njegovi popolni zrelosti, je vsebnost hranil primerljiva s svežim in včasih celo višja.
 •  
 • – Ker je sveže sadje in zelenjava izven sezone dražje, je takrat zamrznjeno odlična alternativa.
 •  
 • – Zamrznjeno sadje in zelenjava je zelo priročno tudi z vidika shranjevanja. Občutno lahko zmanjšate količino odpadne hrane, saj ga iz zamrzovalnika preprosto vzamete takrat, ko ga potrebujete in v taki količini kot jo potrebujete. Hitrejša je tudi priprava, saj vam ga ni potrebno umivati in rezati.
 •  

Na koncu koncev je najbolj pomembno, da dnevno zaužijete zadosti (že omenjenih vsaj 5 porcij) zelenjave in sadja, pa naj bo sveže, zamrznjeno ali kombinacija obojega.

Temperatura v zamrzovalniku, ki je okoli –18 ° C, ohranja hrano varno za nedoločen čas. Vseeno pa je splošno priporočilo shranjevanja v zamrzovalniku nekje 12 do 18 mesecev, kar bo ohranilo kvaliteto, barvo, okus in teksturo izdelka.

Zamrznjeno sadje in zelenjava je že umito pred postopkom zamrzovanja, zato ga pred zaužitjem ni treba ponovno. Zamrznjeno zelenjavo po odmrzovanju običajno tudi skuhamo, s čimer se uničijo še morebitno prisotni patogeni.

Kot že omenjeno, naj izdelek ne vsebuje dodanega olja, omake, sladkorja ali soli. Poleg tega mora biti zamrznjeno sadje in zelenjava trdo na otip, ne sme biti mehko, kašasto, vlažno ali odtajano. Občutiti morate posamezne zamrznjene koščke sadja in zelenjave, ne pa trdnih kock, kar bi pomenilo, da je bila vsebina odmrznjena in ponovno zamrznjena. Znak ponovnega odmrzovanja so tudi ledeni kristalčki ali spremenjena barva.

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino
   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE