https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

ANTIOKSIDANTI

Bi jih morali jemati?

Hiter in kratek odgovor je NE, še zlasti, če imate v mislih neko prehransko dopolnilo z visoko vsebnostjo antioksidantov ali novo superživilo, ki mu pripisujejo močan antioksidativen učinek.

Antioksidanti so snovi, ki celice v našem telesu ščitijo pred napadom prostih radikalov. Prosti radikali pa nastajajo kot posledica številnih zunanjih dejavnikov, kot je sevanje, onesnaženost, kemikalije, pesticidi, določena zdravila, virusi, in tudi v povsem normalnih okoliščinah kot stranski produkt življenjsko pomembnih procesov.

Problem nastane, ko je tvorba prostih radikalov prevelika in/ali preseže učinkovitost antioksidativnih sistemov.

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo je, da se raje kot na posamezne molekule, osredotočite na uživanje celih živil. Tako boste zaužili na stotine, morda celo na tisoče različnih molekul, izmed katerih so nekatere namenjene pridobivanju energije, spet druge podpirajo normalno delovanje telesa. Pogost problem prehranskih dopolnil je lahko tudi slaba biorazpoložljivost, kar pomeni, da kljub vnosu, telo molekule oziroma antioksidanta ne more učinkovito absorbirati ali ga izkoristiti.

Antioksidanti niso hrana ali skupina živil. Sadje, zelenjava, žitarice, meso, stročnice – to so skupine živil. Obstaja velika razlika med uživanjem sadja ali prehranskega dopolnila.

Če za primer vzamemo jabolko, je ta bogat z vlakninami, vsebuje številne vitamine in minerale, nizka pa je vsebnost kalorij, maščob in natrija. Zato ima zaužitje jabolka veliko prednost, saj z njim v telo vnesemo en kup hranil, ki igrajo vsaka svojo vlogo.

Velja prepričanje, da so oksidanti nekaj slabega in, da je odstranjevanje teh z antioksidanti dobro, celo nujno. A to ne velja vedno. Kot smo že na začetku omenili, majhna količina prostih radikalov nastaja tudi v normalnih okoliščinah med fiziološko presnovo celic. Sinteza nekaterih hormonov vključuje tvorbo radikalov, proizvajajo jih tudi nekatere vrste levkocitov kot orožje za uničenje bakterij, kar zagotavlja pomemben obrambni mehanizem pred okužbami.

 

Najbolj osnoven primer oksidacije v telesu je pridobivanje energije iz hrane, ki jo zaužijemo. S tega vidika so radikali nenadomestljivi, brez oksidacije življenje ni mogoče. Na drugi strani pa oksidacija napačne biološke spojine, kot je na primer naš genetski material, povzroča škodo. Oksidante potrebujemo, a na točno določenem mestu in v pravi količini. Ker je oksidacija za življenje esencialna, je telo samo razvilo več sistemov, ki skrbijo za odstranjevanje prostih radikalov in ohranjanje oksidacije pod nadzorom. Sami pa lahko s primerno in raznovrstno prehrano telesu pri tem pomagamo.

Namesto da svoj čas in denar zapravljate za iskanje ‘molekul’, ga raje investirajte v nakup sezonskega sadja in zelenjave, raznolike in nepredelane hrane, s katero boste v telo vnesli cel kup hranilnih snovi, med njimi pa so tudi antioksidanti.

Med vitamini so najboljši antioksidanti beta-karoten (predhodnik vitamina A), vitamin C in vitamin E. Dnevnim potrebam boste zlahka zadostili z uživanjem raznolikega sadja in zelenjave različnih barv, zlasti rumene, oranžne, rdeče, modre in vijolične. Z vitaminom E pa so bogati še oreščki, semena, rastlinska olja in zelenjava zelene barve.

Med sadeži zasedajo vodilno mesto borovnice, jagode, maline, brusnice in robide.

V prehrani velja, da več ni zmeraj tudi bolje. Uživanje prehranskih dopolnil z visoko vsebnostjo antioksidantov je lahko celo škodljivo, saj v telesu delujejo ravno nasprotno od želenega. Potrebam po antioksidantih boste povsem zadostili z rednim uživanjem sadja, zelenjave in poudarkom na nepredelani hrani.

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri

   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE