PASIJONKA – MARAKUJA – PASSIONFRUIT
Tropski afrodiziak
Že samo ime človeku prebudi domišljijo in ga ponese pod palmo v Copacabano. Kako že… sadje strasti? Eno kilo, prosim!
Kakih petsto let nazaj so misionarji v Amazoniji cvetu pasijonke nadeli ime “cvet petih ran”. S svojimi čašnimi in venčnimi listi naj bi jih spominjal na Kristusovo križanje, sadež pa so poimenovali pasijonka, ponekod po Sloveniji pa ji pravijo tudi trpljenka. V Evropo so pasijonko prinesli kot dekorativno rastlino, a je mnogo več kot to.
Občutek toplih poletnih dni
Očara nas že sam belo – vijoličasti cvet razposajenega videza. Najdemo pa tudi rdeče in roza cvetove. Vijolično obarvan sadež se ponaša z blagim kislim okusom, rumeno obarvan pa je malce bolj sladek. Cveti tri mesece, nakar oberemo užitne, okoli nekaj centimetrov velike plodove, ki so polni gubastih semen, obdani pa so s sladkim pulpastim mesom. Sočna vsebina spominja na vino. Zrele si jih lahko spraviš v hladilnik, kjer še en teden ostanejo sveže.
Izjemno priljubljena je v kulinariki, iz nje lahko pripravimo smoothie, mousse, torte, sladoled, koktejl, na katerega prisega sam Jamie Oliver, omake, poda pa se tudi k lososu. Če je drznost zapisana v tvojem DNK, se poigraj s pasijonko v solatah in svinjini, obljubimo, da ravnodušnosti ne bo na sporedu. Kdo je za osvežilno pasijonkino Caipirinho? Roke gor.