Boj v džungli
Papaja raste na drevesu brez vej, čeprav spada med jagodičevje. Čakaj, kako?.. ja, ja.. in potem svizec zavije čokolado….
Ja, bo že držalo. Papaja je en izmed najslajših sadežev na svetu asociiramo ga z zdravjem in notranjim mirom. Že samo grižljaj papaje lahko človeku izriše nasmeh na ustnicah. Papaja je tako postala simbol zdravja, eksotičnih krajev, pustolovščin, strasti, ljubezni in dobrih odnosov. Ko zori, se zaradi svoje tanke lupine komaj otresa žuželk, ki si želijo sladkega nektarja. In kaj naredi? Zagrozi jim z vgrajenim kemičnim orožjem imenovanim encimi.
Nič skrbet, za ljudi je papajino meso več kot užitno, ampak to ni vse. Tudi listi so pogosto v igri, ponekod kuhajo čaj iz listov, spet drugje surove za solato in skuhano kot prilogo. Če ti zmanjka črnega popra, lahko zmelješ semena papaje in uporabiš kot nadomestek.
Kako se uporablja papaja v kulinariki?
Papaja je v kulinariki zelo priljubljena. Najpogosteje se uporablja meso tega sadeža. Papajo lahko uživaš surovo ali pa jo termično obdelaš. Ker lupina ni užitna, moraš sadež najprej olupiti. Od sonca razvajene sladke sadeže papaje lahko uživaš za zajtrk in malico. Iz papaje lahko narediš tudi sok, smoothie ali solate. Pripraviš lahko tudi odlično marmelado. Ponekod papajo kuhajo tudi kot zelenjavo, mlade liste pa pripravljajo podobno kot mi špinačo. Uporabiš lahko zelo cvetove papaje, saj so odlična začimba različnim jedem.
Papaja je na prvi pogled sicer nekoliko nenavaden sadež, vendar njena priprava ni nič posebnega. Njena priprava se ne razlikuje veliko od priprave melone.
Papajo po sredini prereži po dolžini. Z žlico izdolbi semena in jo nareži na krhlje. Krhlje nato z majhnim nožem loči od olupa in jih nareži na koščke in prični s poslastico 🙂 ..
Kako se papaja shrani?
Najbolje je, če papajo uživaš svežo. Sveža pa je najboljša hladna, zato ti priporočamo, da jo shraniš v hladilniku.