Zmaga nad zmajem
Legenda pravi, da je zmaj v zadnjem izdihljaju v boju s cesarjem iz svojih ust poslal zmajev sadež. Cesar je sadež takoj proglasil za simbol zmage. Pitaja oz. zmajev sadež raste na kaktusu, ki cveti le eno noč, po čemer je dobila vzdevek kraljica noči in lunina roža.
Ta razkošen sadež ne le, da očara s svojo živahno zunanjostjo, razvaja nas tudi z nežnim okusom, ki še najbolj spominja na miks kivija in hruške. Zunanjost je rožnate barve, sočno meso pa je bele barve z užitnimi črnimi semeni. Manj znane vrste imajo lahko zeleno in rumeno lupino ter rožnato meso. Kakšna kreacija matere narave, kaj praviš?
Zmagovalne kombinacije
Za pripravo pisane sadne solate, pitaji odreži vrh in jo po dolgem prereži na pol. Osvežilno sredico kar z rokami vzemi ven in jo nareži na majhne kocke, ki bodo solati dali piko na i. Če pa želiš prirediti brunch na res instagramabilen način, v kokosovo posodico na vrh jogurta položi kolute pitaje, kivi, mango, jagode. Zapri oči in v mislih odplavaj v Tulum na belo peščeno plažo, kjer se stopijo še tako velike skrbi.
KAKO PRIPRAVITI “PITAJA (DRAGON FRUIT)” V SOLATI ?
Pitaja ali kar dragon fruit… vrhunsko tropsko sadje, ki ga lahko uživaš na sto in en način. Ta sadež izhaja iz Mehike in centralne Amerike. Nekateri trdijo, da jih okus pitaje spominja na mešanico kivija in hruške. Kaj pa tebe?
ALI VEŠ… ?
…da pitaja raste na kaktusu?
…da kaktus, na katerem raste ta ognjen sadež, cveti zgolj eno noč v sezoni?
…da pitajo nekateri imenujejo tudi jagodna hruška?
…da je pitaya izvrsten dodatek različnim solatam?… Preizkusi 😉
KAKŠNE SO KORISTI SOLATE S PITAYO ?
To bo slastna in osvežilna poletna solata, ki te bo nasitila in navdušila s svojim okusom. Prijetna tekstura pitaje bo dopolnila celotno jed, jo naredila lahkotno in posebno.
KATERE SESTAVINE POTREBUJEMO ZA TO SOLATO ?
Mi pri pripravi solate uporabljamo:
- Mlado špinačo
- Češnjev paradižnik
- Pitayo
- Limetin sok
- Sol
- Poper
- Olivno olje
KAKO PRIPRAVIŠ SOLATO S PITAJO?
Priprava solate je res enostavna! Pitajo olupi in jo nareži na koščke (za nasvet, kako olupiš pitajo poglej v TIPS&TRICKS). Poskrbi za to, da bo špinača oprana, paradižniki pa narezani na polovice. Vse skupaj premešaj v skledi. Začini z oljem, soljo in poprom – prav po svojem okusu. Da bo solata zares osvežilna, ji dodaj še limetin sok. Po naši presoji bosta dve jedilni žlici limetinega soka zadostovali, seveda pa lahko solato začiniš popolnoma po svojem okusu.
<h2ALI LAHKO SOLATO S PITAJO SHRANIM TUDI ZA KASNEJE?
Sicer ti priporočamo, da solato poješ svežo, saj je takšna tudi daleč najbolj okusna. Lahko pa solata predstavlja tudi okusno malico. Zapakiraj jo v neprodušno posodico in jo postavi v hladilnik. Ko bo tvoj želodec oznanil čas za malico, bo le-ta že pripravljena. 🙂
KAJ LAHKO NAREDIMO ZA ENOSTAVNEJŠO PRIPRAVO
Če si želiš, da bo tvoja solata zares vrhunskega okusa, je potrebno poskrbeti tudi za vrhunske sestavine. Pri tem je dobro biti še posebej pozoren na pitajo. Izberi takšno, ki ima enakomerno obarvano lupino. Lupina pitaye se mora ob pritisku nekoliko podati – vendar ne preveč. Če se lupina podaja preveč, pomeni, da je ognjeni sadež preveč zrel.
Pitajo najenostavneje razkosaš in olupiš tako, da jo prerežeš najprej po sredini in nato vsako polovico narežeš na krhlje (kot melono). Nato pa postrgaš meso pitaje z njene lupine. Če pripravljaš solato, krhlje nareži na manjše koščke in dodaj preostalim sestavinam solate.
Če želiš še nekoliko popestriti teksturo solate, ji lahko dodaš še peške granatnega jabolka. 🙂
Kako pripraviti Pitajo / Dragon fruit?
Pripraviti pitajo velikokat predstavlja manjši izziv, saj je lupina sadeža zelo trda. Vendar je sadež vreden tvojega truda! Pitajo najprej operi. Nato odreži zgornji del, približno pol centimetra pod vrhom. Ko je vrh odstranjen, sadež prereži po dolžini – najbolje je, če režeš po sredini sadeža. Prikazala se ti bo bela sredica s črnimi semeni. Sedaj bo lupino enostavno olupiti.