https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

4 VELIKE SPREMEMBE NAŠIH NAVAD

Naše nakupovalne in prehranjevalne navade se ves čas razvijajo in spreminjajo. Običajno se to dogaja počasi, v zadnjem letu pa so se nekatere stvari spremenile zelo na hitro.

Si morda že pri sebi ali drugih družinskih članih opazil/-a kakšne spremembe v prehranjevalnih navadah? So malice bolj pogoste, se je število obiskov v trgovino zmanjšalo, se je povečala skrb za ohranjanje zdravja, je želja po tolažilni hrani večkrat prisotna? Omenjene spremembe navaja veliko število ljudi, tako mlajši kot starejši.

V nadaljevanju se bomo osredotočili na nekaj tistih najpogostejših in dodali ideje, kako le-te obrniti sebi v korist.

BOLJ POGOSTO POSEGANJE PO PRIGRIZKIH

Več je dela od doma, sedenja in dela za računalnikom, s tem pa je dan morda tudi bolj monoton, kot je bil včasih. In ker je delo od doma za nekatere postala nova rutina, so prigrizki še bolj na dosegu roke.

Na drugi strani pa k pogostejšim prigrizkom pogosto vodi tudi stres ali občutek zdolgočasenosti. V obeh situacijah si bomo raje kot kos sadja privoščili piškote, kajne?

Če pri sebi opaziš pogosto željo po nečem sladkem ali slanem, a obenem veš, da je od prejšnjega obroka minilo še premalo časa za resnično lakoto, lahko poskusiš z naslednjim trikom. Vprašaj se, kako se v tistem trenutku počutiš. To ti bo pomagalo ugotoviti, ali je resnično vzrok v lakoti ali pa je občutek neizmerne želje le posledica stresa, osamljenosti, morda zdolgočasenosti.

No, ampak prigrizkov nikakor ne smemo označiti kot nekaj slabega. Prigrizek je odličen način za zmanjšanje lakote med glavnimi obroki, pomaga povrniti energijo, koncentracijo in voljo za nadaljnje delo.

Njegova energijska vrednost naj bi bila v primerjavi z glavnimi obroki približno dvakrat manjša, hkrati pa želimo, da je njegova hranilna vrednost čim večja. Izvirajoč iz tega, ni vseeno kaj izbereš za prigrizek ali malico. Vrečko čipsa ali čokoladni rogljiček naj zamenja kos svežega sadja s kefirjem ali pest oreščkov.

Oreščki – okusna in zdrava malica na delovnem mestu.

Prigrizke načrtuj in si jih pripravi že vnaprej. Ne le, da ti bo omenjeno prihranilo nekaj časa, ampak te bo tudi lažje odvrnilo od energijsko bolj bogatih in hranilno manj ugodnih izbir.

Še nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali ohraniti zdravo rutino prehranjevanja med delom od doma.

 

MANJ POGOSTI, A VEČJI NAKUPI

Čeprav se je v zadnjem času število obiskov v trgovino zmanjšalo, pa so nakupi večji kot so bili včasih. Večji nakupi so pogosto tudi razlog za več odpadne hrane, zlasti tiste, ki ima krajši rok uporabnosti in se hitreje pokvari.

Kako enostavno zmanjšati količino odpadne hrane? 

Živila z daljšim rokom uporabnosti lahko brez problema kupiš v večji količini in dalj časa hraniš v hladnem in suhem prostoru, večjo pozornost pa nameni tistim, ki se hitreje pokvarijo. Tukaj imamo v mislih predvsem meso in ribe, jajca, mesne in mlečne izdelke. Pri teh upoštevaj naveden rok uporabnosti, zaupaj in zanesi pa se tudi na svoja čutila.

Da preprečiš njihovo kvar, še preden ti jih uspe pripraviti za obrok, svetujemo nakup v manjši količini – količini, za katero veš, da ti jo bo uspelo pravočasno pojesti.

Sadja in zelenjave pa sploh ne potrebuješ kupovati na zaloge. Raje si vedno svež zabojček naroči v naši spletni ponudbi in dostavili ti ga bomo že v roku 24-ih ur.

Želim svoj zabojček svežega sadja.

Nekaj dela ti pri tem olajša tudi zamrzovalnik. Sadje in zelenjavo, meso in ribe lahko kupiš že zamrznjene in jih čimprej ob prihodu iz trgovine ponovno zamrzneš. Meso in ribe lahko kupiš tudi sveže, jih enako takoj ob prihodu domov zamrzneš in na tak način podaljšaš njihov rok uporabnosti. Tako lahko storiš tudi z večjo količino zelenjave, zlasti v sezonskih mesecih.

Ali je sveže sadje in zelenjava vedno boljša izbira od zamrznjenega? 

Kar radi večkrat poudarimo in moramo še enkrat ponovili, pa je nakupovalni seznam. Pred odhodom v trgovino dobro poglej po hladilniku, omarah in shrambi, ter preveri katera živila še imaš na zalogi. Premisli, kaj bo na tvojem jedilniku v prihodnjih dneh in zapiši manjkajoča živila. Nakupovalni seznam te bo prijazno opomnil, kaj vse potrebuješ in česa zares ne smeš pozabiti.

 

VEČ KUHANJA DOMA

Zaprtje restavracij nas je prisililo, da si več obrokov pripravimo in skuhamo sami doma.

In to je naravnost odlično. Naj ti bo kuhanje v veselje, preizkusi nove jedi in se na zabaven način poveži s partnerjem/-ko in otroci. Jedi, ki jih skuhamo sami doma, so običajno bolj sveže pripravljene, vsebujejo manjšo količino soli, nasičenih maščob, na drugi strani pa vsebujejo več sestavin, ki so dober vir prehranske vlaknine, in so na splošno bolj uravnotežene. Povrhu vsega je kuhanje doma odličen način, s katerim ti lahko uspe prihraniti nekaj denarja.

Pri svojih obrokih se osredotoči na »5 na dan«. Tovrsten pristop je eden najbolj preprostih, s katerim ti bo končno uspelo pojesti zadostno količino sadja in zelenjave.

Kako enostavno pojesti 5 porcij sadja in zelenjave na dan?

V nasprotju z dietami, ki so ponavadi precej omejujoče in izključujejo številna živila, je zastavljen cilj »zaužiti 5 porcij sadja in zelenjave dnevno« naravnost odličen in pozitiven pristop za izboljšanje svojih prehranjevalnih navad.

Naj ti okusno in vedno sveže sadje in zelenjavo dostavimo kar pred tvoja vrata.

Kuhanje pa ne rabi biti zapleteno ali vzeti veliko časa. Polovico krožnika napolni z raznoliko, raznobarvno in tebi najljubšo zelenjavo, v sveži, kuhani, dušeni ali pečeni obliki. Eno četrtino krožnika napolni z živilom, ki je dober vir beljakovin, preostalo četrtino pa z živilom iz skupine ogljikovih hidratov (zaradi večje vsebnosti vlaknin, izbiraj polnozrnata žita in različne kaše). Nekaj porcij žita in zelenjave imaš lahko pripravljene že vnaprej in tadaaaaam, obrok je en dva tri gotov.  

BOLJ POGOSTO SPLETNO NAROČANJE HRANE

Do velike spremembe je prišlo na področju spletnega nakupovanja. Čeprav ti je bilo morda pred nekaj leti spletno nakupovanje tuje in/ali se ti je zdelo manj varno, pa so se časi do danes spremenili in tudi nakupovanje se vse bolj seli na splet. Kot kaže, nam ta nov pristop ustreza, saj prihrani kar nekaj časa.

Tudi mi smo se prilagodili. Ne rabiš se več odpraviti do bližnje trgovine ali tržnice za nakup svežega sadja in zelenjave, to delo sedaj namesto tebe opravi kar naša pridna ekipca. Vsak sadež ročno pregledamo in poskrbimo, da je sadje v zabojčku vedno sveže in najboljše kvalitete. A ni to super?

Kar v miru si oglej našo pestro spletno ponudbo in si svoje najljubše sadeže naroči že danes.

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Vaš zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri

   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE