https://sadjevpisarni.si/

RESNICA O RAZSTRUPLJEVALNIH DIETAH

Ali »detoks« diete delujejo?

Beseda »razstrupljanje« je v svetu diet ena najbolj priljubljenih. Ideja temelji na tem, da naj bi za ohranitev zdravja morali naša telesa občasno »očistiti strupenih odpadkov«, še zlasti v obdobju po praznikih.

Od čudežnih napitkov, »detoks« prehranskih dopolnil, izločitve glutena in mleka, do pitja izključno sadnih in zelenjavnih sokov, popolnega postenja ali znojenja v savni – je le nekaj najpogostejših. Vsem skupne pa so prazne obljube za prečiščenje telesa, čarobno izgubo telesne mase, boljšo prebavo, boljši videz nohtov, kože in las, višjo raven energije in okrepitev imunskega sistema, odpravo celulita in tako in tako naprej …

V nadaljevanju izveš zakaj so razstrupljevalne diete pravi nesmisel in kakšen pristop je zares učinkovit.

ZAKAJ SO RAZSTRUPLJEVALNE DIETE PRAVI NESMISEL

Ljudje si že po naravi želimo hitrih rešitev in na tak način »industrija razstrupljanja« lovi naše ranljivosti. Koncept razstrupljevalnih diet je povsem neracionalen in nepodprt z znanostjo. In to ni le še ena neškodljiva muha enodnevnica. Nekatere od teh metod so lahko precej nevarne za zdravje in imajo za posledico številne neželene učinke kot je omotica, glavobol, utrujenost, dehidracija in prebavne motnje.

S striktnim omejevanjem živil in/ali uživanjem dopolnil ter napitkov, ki obljubljajo »razstrupitev« telesa, lahko pride do pomanjkanja več vitaminov in mineralov.

Daljše obdobje prenizkega energijskega in beljakovinskega vnosa vodi v razgradnjo mišične mase, posluževanje tovrstnih načinov pa lahko resnično pokvari tudi tvoj odnos s hrano.

Če si morda po prebranem razočaran/a, naj te razveselimo z odlično novico! Tvoje telo sámo odlično opravlja delo razstrupljanja in to čisto gratis.

TVOJE TELO PRECEJ DOBRO OPRAVLJA DELO RAZSTRUPLJANJA

Ne glede na to ali živiš v mestu ali na podeželju, si vsak dan izpostavljen/a številnim toksinom, bodisi iz zunanjega okolja bodisi kot posledica stranskih produktov presnove.

Človeško telo je razvilo zelo dovršene mehanizme za odstranjevanje strupenih snovi. Zahvala gre jetrom, ledvicam, koži, prebavilom, limfnemu sistemu in pljučem. Oni so naši pravi superzvezdniki razstrupljanja in to počnejo vsak dan, brez navodil. Ne potrebuješ programa za razstrupljanje, saj so ti tvoji organi na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Jetra so odgovorna za odstranjevanje zdravil, alkohola in naravnih stranskih produktov presnove. Le-te nevtralizirajo in omogočijo varno odstranitev iz telesa. V jetra priteka kri iz prebavil ter drugih delov telesa in jetra ‘določijo’ katera hranila je potrebno predelati, kaj naj se iz telesa izloči in kaj ne.

Tudi ledvice opravljajo pomembno vlogo odstranjevanja »odpadkov« iz telesa. To naredijo s filtracijo krvi, pri čemer odstranijo odvečno vodo in odpadne snovi, ki so posledica uživanja hrane in običajnega razpada tkiv. Poleg filtriranja krvi imajo še druge pomembne naloge, kot je uravnavanje telesnih tekočin, krvnega tlaka in tvorba hormonov.

Pljuča iz telesa odstranjujejo ogljikov dioksid, črevesje filtrira škodljive snovi, jih pošlje v jetra na predelavo, nato pa predelane izloči iz telesa. Limfni sistem odstrani odpadne snovi, ki jih proizvede organizem sam, koža pa skrbi za proizvodnjo nekaterih encimov, ki strupene snovi pretvarjajo v obliko v kateri se lahko izločijo iz telesa. Strupi se izločajo tudi med znojenjem.

 

KAKŠEN PRISTOP ZARES UČINKUJE

Ko gre za »razstrupljanje«, namesto nakupa čudežnega detoks čaja ali posluževanja ekstremne diete, poskusi s pravim pristopom. Morda si misliš »dolgočasno« ali pa »ah, saj to že vem«, vendar verjemi na besedo, da je le to tisto kar zares učinkuje in bo na dolgi rok prineslo željene rezultate.

♥ Uživaj uravnoteženo, pestro in raznoliko prehrano, ki vključuje zadosti zelenjave in sadja, polnozrnatih žit, rib, nenasičenih maščob in beljakovinskih živil rastlinskega in živalskega izvora.

Kako lahko tudi tebi enostavno uspe pojesti 5 porcij sadja in zelenjave na dan?

⊗ Izogibaj se pogostega uživanja cvrte in hitre hrane, slanih in sladkih prigrizkov.

Slane in sladke prigrizke nadomesti s porcijo oreščkov.

♥ Ostani hidriran/a. Dnevno popij zadosti tekočine. Sladke in gazirane pijače nadomesti z vodo, nesladkanim čajem ali limonado. Izogibaj se prekomernemu uživanju alkohola.

♥ Redno se gibaj.

♥ Privošči si zadosti kvalitetnega spanca.

S preprostimi nasveti do urejene spalne rutine. ←

♥ Zavedaj se, da si ti in tvoje telo zaslužita hrano. Uživaj v obroku in si zanj vzemi dovolj časa.

→ Tvoj vodič do čuječnega prehranjevanja. ←

♥ Ohranjaj zdravo telesno maso.

⊗ Bodi pozoren/a pri jemanju zdravil. Pred jemanjem se vedno posvetuj s svojim zdravnikom in upoštevaj predlagano uporabo ali navodila.

Če si želiš v novem letu odreči samo eni stvari, se odreči razstrupljevalnim (t.i. detoks) dietam. Ni dokazov, ki bi podpirali posluževanje tovrstnih diet za uravnavanje telesne mase ali izločanje strupenih snovi. Tako imenovane detoks diete so bolj marketinški mit kot prehranska resničnost.

Čeprav se sliši kot odličen koncept in mamljiva ideja, ne nasedaj praznim obljubam. Raje se drži preprostih, razumnih in znanstveno utemeljenih nasvetov, ki usmerjajo k uravnoteženi prehrani in zdravemu življenjskemu slogu. Zdravje, telo in denarnica ti bodo hvaležni.

https://sadjevpisarni.si/

Resnica o razstrupljevalnih dietah 628c4f38db219

Resnica o razstrupljevalnih dietah 628c4f38db23e

0
    0
    Tvoj zabojček
    Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
      Preračunaj poštnino