https://sadjevpisarni.si/
loader image
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

Nasveti za večjo produktivnost med delom od doma

Za večino je služba služba in dom je dom. Ko pa dom nenadoma postane delovni prostor, ju je marsikdaj težko ločiti. Trenutna sitacija je številne prisilila v povsem nov način dela in nedvomno prehod ni enostaven. Pričakovanja ostajajo enaka, okolje pa ne.

Ključ do uspeha pri delu od doma je ustvariti okolje, ki vam omogoča, da se osredotočite na zadane naloge. Razmišljati je potrebno o strategijah in metodah, s katerimi boste bolj produktivni in se uspešno izognili motečim dejavnikom.

Ne glede na to, ali je za vas delo od doma novost ali le potrebujete malo osvežitve, smo pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boste ustvarili funkcionalen, a produktiven prostor za delo v vašem domu:

LOČEN PISARNIŠKI PROSTOR

Doma najdite primeren prostor za delo. Izberite sobo, v kateri preživite najmanj svojega prostega časa, kar bo ključno za ohranjanje profesionalnosti in hitrosti pri delu, kot ste je vajeni v pisarni. Četudi v tem prostoru ne boste povsem sami, je bolj pomembno, da ste v prostoru, ki je pospravljen (tako ne boste razmišljali o gospodinjskih opravilih) in odmaknjen od motečih dejavnikov (kot je televizor ali hladilnik). Ustvarite prijetno okolje, ki ustreza vašemu slogu dela. Dodajte elemente, ki na vas delujejo sproščujoče in navdihujoče, kot je sveže cvetje, sobne rastline ali morda dišeče svečke.

BODITE IZPOSTAVLJENI SVETLOBI

S tem mislimo na dnevno svetlobo. Ko se odpravimo na delo, smo na poti izpostavljeni naravni svetlobi, ki prispeva k našemu cirkadianemu ritmu, naravnemu ciklu, ki uravnava vzorec spanja in budnosti. Svetloba telesu sporoča, da se je dan začel in nas pripravi na delo. Zjutraj pojdite na kratek sprehod ali na svež zrak za vsaj nekaj minut, enako storite popoldan. Prostor za delo naj ne bo osvetljen samo z lučjo ali namizno svetilko, vanj spustite vsaj nekaj naravne svetlobe.

ORGANIZIRAJTE SI ČAS IN DELO

Časovno si organizirajte dnevne obveznosti, vključno s časom za delo in časom za rekreacijo ali počitek. Urnik naj bo čimbolj podoben tistemu, kot ste ga imeli med delom v pisarni, le sedaj v drugem okolju. Zapišite seznam del, ki jih morate na tisti dan opraviti. Lahko uporabite beležko, si nastavite opombe na telefonu ali uporabite spletne programe. Brez načrta boste bolj zmedeni, se težje osredotočili na eno delo in opravljali več nalog »na pol«, večja verjetnost je tudi, da boste pozabili dokončati projekt, ki mora biti zaključen v določenem roku. A ne zadajte si kup opravil, ki jih je nemogoče obkljukati v enem dnevu. Bodite realni in si zadajte toliko dela, kot ste vajeni in veste, da zmorete.

OMEJITE ČAS NA TELEFONU

Socialni mediji in nenehen naval obvestil na telefonu so pri delu eni največjih motilcev produktivnosti. Telefon prestavite v drug prostor in ga preverite le ob določenem času. Če pa ga za delo potrebujete ob sebi, si lahko izklopite obvestila za tiste aplikacije, ki jih ne potrebujete. Obstaja tudi nastavitev, s katero si časovno omejite dostop do nekaterih aplikacij.

NAČRTUJTE ODMORE

Ko ste zakopani v delo, lahko minejo ure in ure, preden se spomnite na krajši predah. Posledično se počutite bolj izčrpane, pojavijo se bolečine v hrbtu, imate suhe oči, pozabite celo na kozarec vode. Nastavite si alarm ob določeni uri in v teh odmorih odgovorite na sporočila, si skuhajte čaj ali kavo, se sprehodite po hiši ali na hitro raztegnite. Sprehod ali raztezne vaje bodo pospešile pretok krvi in obnovile raven energije.

VEDITE, KDAJ JE DOVOLJ

Med delom morate prepoznati, kdaj telo in um več nista povezana in kdaj je čas, da se ustavite. Prišli bodo dnevi, ko bo koncentracija slabša in posledično produktivnost nižja. Nič zato! Ponovna ocena situacije vam bo pomagala prepoznati ovire, ki vas oddaljujejo stran od učinkovitega dela. Če ste večino dneva že presedeli za računalnikom, pa je morda res čas, da ga ugasnete in z delom nadaljujete naslednji dan.

IMEJTE VNAPREJ PRIPRAVLJENE OBROKE

Kako se zdravo prehranjevati med delom od doma, smo podrobneje že povzeli v nedavni objavi. –› 9 nasvetov za zdravo prehranjevanje med delom od doma ‹– Kvaliteta zaužitih obrokov je ključna za ohranjanje produktivnosti, motivacije in energije za delo. Vnaprej pripravljeni obroki vam bodo prihranili nekaj časa za načrtovanje in kuhanje, preostanek boste lahko porabili za druga opravila. Narežite in/ali prepražite nekaj vrst zelenjave, pripravite enolončnice, popecite nekaj kosov pustega mesa in skuhajte izbrano vrsto škrobnega živila za prilogo. Jedi shranite v hladilnik. Lahko imate pripravljenih več živil, nato pa jih po okusu kombinirajte in si iz njih sestavite obrok. Ne pozabite na zdrave prigrizke, ki bodo ukrotili volčjo lakoto med obroki in vas uspešno držali stran od piškotov ali čipsa. Nekaj hitrih in okusnih idej najdeš tukaj. –› Oreščki – okusna in zdrava malica na delovnem mestu ‹– Z veseljem tu vskočimo tudi mi! Kadar ste zelo na tesnem s časom ali preprosto nimate ideje za hiter in zdrav obrok, lahko svoje brbončice razvajate z našimi izvrstnimi solatami. Izbrali smo samo sveže sestavine in oblikovali okuse, za katere smo prepričani, da bodo postali stalnica pri marsikateri družini (in podjetju). Pisane barve in bogat okus bosta zagotovo navdušila tudi bolj zahtevne. In kar je pri tem najboljše … dostavimo vam jih kamorkoli!! –› Solata za malico, ki napolni z energijo ‹–

POSKRBITE ZA SVOJE MENTALNO ZDRAVJE

Tedni družbenih in kulturnih sprememb so pri mnogih vplivali na duševno zdravje. Pomanjkanje interakcije, rekreacije in drugih dejavnosti uničujejo notranji mir in dobro počutje, na drugi strani pa so pogost vzrok za tesnobo. Pomembno si je vzeti čas za dejavnosti, s katerimi boste premostili oddaljenost z zunanjim svetom in si pomagali zbistriti misli. Nekateri najdejo veselje v dolgih sprehodih, jogi, meditaciji, branju knjig, kreiranju novih receptur, slikanju, pogovoru s prijatelji in družino, kvačkanju ali učenju novega jezika. Poskusite z nečim novim, kar pred pandemijo niste nikoli počeli. Morda najdete nov najljubši hobi. To obdobje nam vsem ponuja lekcijo za boljše spoznavanje samo/samega sebe in boljšo porabo (prostega) časa.
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino
   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE