https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

Moj otrok ne jé zelenjave!

Videti otroka, kako zdrav, nasmejan in bos stoji sredi vrta, zagrize v sveže utrgan paradižnik in si umaže belo majico … Sanje vsakega starša.

Pa da ne bo pomote – majica tu sploh ni problem. 😊

Kaj naj storim?

To je najbrž najpogostejše vprašanje, ki ga mama ali oče premlevata v svojih mislih, ko razmišljata, kako najbolje vzgajati svojega otroka. In to isto vprašanje se pojavi tudi, ko mali družinski član noče jesti zelenjave. Kaj storiti?


Nihče ne pozna vašega otroka bolje kot vi. Zato ni nič narobe, če dobronamerne predloge in nasvete prijaznega znanca ali znanke vzamete z rezervo. Nekaj pa vendarle zagotovo drži. Vaš otrok vas ima najraje na svetu 😊, zato vas vedno opazuje, se uči od vas in vam želi biti podoben. Ste njegov prvi in primarni zgled, na vseh področjih življenja. Tako nam ne preostane drugega, kot da se nehamo spraševati: “Kako naj pripravim svojega otrok, da bo jedel več zelenjave?” Nikakor. Tu ne morete storiti popolnoma nič. Pravo vprašanje je precej drugačno. In ko spremenimo perspektivo, se rešitev ne zdi več tako daleč in nemogoča.

Tega ne želi slišati vsak …

Ker otrok išče vzorce in zglede v svoji okolici, je pomembno, da je obkrožen z ljudmi, ki imajo z zelenjavo, sadjem, žitaricami … dober odnos. Številne raziskave so pokazale, da na tak način dosežemo največje spremembe pri otrokovi prehrani. Seveda ste v prvi vrsti najpomembnejši vi. Pravo vprašanje tako postane: “Kako naj jaz pojem več zelenjave?”

Če se na vašem jedilniku ne pojavijo redno kakšna solata, zelenjavna priloga, enolončnica ali zelenjavni prigrizek, potem otroku ne gre zameriti, da je do vsega zelenega (in rdečega in oranžnega😊) razvil odklonilen odnos. Morda tudi vi vihate nos nad ohrovtom in grahom … Morda se kolerabi in cvetači v trgovini izognete v širokem loku. Ali to drži? Potem le pogumno! Skupaj z otrokom lahko napravite nekaj malih korakov k polnovrednejši prehrani. Pri tem drug drugega vzpodbujajta in se tudi smejta! Predvsem ob smešnih grimasah, ko boste kakšno zelenjavo poskusili prvič. 😀

Nekaj prvih korakov

Kako se lotiti te življenjsko pomembne naloge, ki je del starševskih odgovornosti? Precej preprosto. Začne se z nakupovalnim listkom.

1. Kupimo pravo hrano

Tako je. Kupit moramo hrano, ki bo otroku pomagala dobro živeti in se razvijati. Na embalažah pogosto vidimo oznake “zdravo”, “visoka vrednost vlaknin”, “manj maščob” … Vendar vse to ne pomeni nič, če preberemo, da je v jedi ogromno sladkorja. “Zdrava” sladka pijača, bogata s kalcijem in vitamini, ne obstaja. Prav tako ni nikjer “zdravih” sladkih polnozrnatih kosmičev. Včasih se nam zdi, da se proizvajalci šalijo z nami. 

2. Dobrodošla pomoč

Naj sodeluje! Otrok lahko napiše svoj nakupovalni seznam ali dopolnjuje vašega. Dajte mu možnost, da se odloči med produkti, ki mu jih daste na izbiro. Naj sam nabira reči v voziček, jih poišče ali naj bere s seznama … Prilagodite nalogo njegovi starosti in sposobnosti in skupaj opravita odličen nakup! A tu naj se njegova pomoč ne konča. 

3. Priprava hrane

Vse dogajanje okrog hrane naj bo čim bolj sproščeno, spontano, brez siljenja ali ukazovanja. Otrok rad preživlja čas s svojim starši in jih opazuje. Če ga kdaj pa kdaj povabite zraven, se vam bo vsaj enkrat zagotovo pridružil. Pa četudi bo na vrsti dolgočasen opravek. Recimo, lupljenje krompirja. 😊 

Naš odnos do stvari se spremeni, ko vidimo, od kod izhajajo, kako so ustvarjene. Kaj vse je bilo potrebno za njihov nastanek … Podobno je pri otroku. Veliko več možnosti je, da bo zelenjavo ali določeno hrano vsaj poskusil, če bo aktivno sodeloval pri njeni pripravi. Ne pozabimo: ljubezen gre skozi želodec! Čas kuhanja ob klepetu, smehu in učenju je čudovit in mimogrede se pohrusta kakšen grižljaj korenčka … 😊

4. Brez podkupovanja

Vsi jejte isto hrano! Tudi vi! To je izjemnega pomena. 

Vsak dobi isti krožnik, vsakemu je ponujeno vse. Otrok morda ne bo pojedel ničesar, morda bo košček samo polizal … Ni važno. Sčasoma bo drugače. Pomembno je, da se ne pogajamo in ne podkupujemo. Drugače se lahko zgodi, da otrok še bolj vzljubi posladek in še bolj zasovraži zelenjavo. 

Potrebna je velika mera potrpežljivosti. In razumevanja. Otroški okus je bolj občutljiv kot okus odraslega in se razvija postopoma.  

5. Otroški vrt

Vrt, poln zelenja in pridelka … Odlična zamisel! Kaj pa otroški vrt? Lonček z začimbo? Gredica bučk? Paradižnik na balkonu? Kaj če bi poskusili vzgojiti vse potrebno za slastne špagete bolognese? Ali omamno dišečo juhico? Vsakega prežame občutek ponosa, ko prvič okusi svoj pridelek. 

6. V pravi formi!

Zdrav duh v zdravem telesu – to je to! Ena največjih popotnic, ki jih lahko predate svojemu malčku. Naj preko vas spozna, kako je pomembno poskrbeti zase. Skupaj aktivno preživljajte čas in tako okrepite tudi svoje telo in kondicijo. Kvaliteten prosti čas je vedno odlična zamisel – če se pri tem še razgibamo in nadihamo svežega zraka, toliko bolje. 

Tu se naši predlogi končajo. Kot že veste: vi najbolje poznate vašega otroka. In sebe. Odkrijte načine, kako skupaj z otrokom zaživeti polno, zdravo življenje. In mu tako pomagajte osvojiti navade srečnih ljudi.  

Zdrav duh v zdravi družbi se začne z nami … In z našimi malčki. 😊

0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri

   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE