Vaš zabojček

Moj otrok ne jé zelenjave!

Videti otroka, kako zdrav, nasmejan in bos stoji sredi vrta, zagrize v sveže utrgan paradižnik in si umaže belo majico … Sanje vsakega starša.

Pa da ne bo pomote – majica tu sploh ni problem. 😊

Kaj naj storim?

To je najbrž najpogostejše vprašanje, ki ga mama ali oče premlevata v svojih mislih, ko razmišljata, kako najbolje vzgajati svojega otroka. In to isto vprašanje se pojavi tudi, ko mali družinski član noče jesti zelenjave. Kaj storiti?


Nihče ne pozna vašega otroka bolje kot vi. Zato ni nič narobe, če dobronamerne predloge in nasvete prijaznega znanca ali znanke vzamete z rezervo. Nekaj pa vendarle zagotovo drži. Vaš otrok vas ima najraje na svetu 😊, zato vas vedno opazuje, se uči od vas in vam želi biti podoben. Ste njegov prvi in primarni zgled, na vseh področjih življenja. Tako nam ne preostane drugega, kot da se nehamo spraševati: “Kako naj pripravim svojega otrok, da bo jedel več zelenjave?” Nikakor. Tu ne morete storiti popolnoma nič. Pravo vprašanje je precej drugačno. In ko spremenimo perspektivo, se rešitev ne zdi več tako daleč in nemogoča.

Moj Otrok Ne Je Sadja

Tega ne želi slišati vsak …

Ker otrok išče vzorce in zglede v svoji okolici, je pomembno, da je obkrožen z ljudmi, ki imajo z zelenjavo, sadjem, žitaricami … dober odnos. Številne raziskave so pokazale, da na tak način dosežemo največje spremembe pri otrokovi prehrani. Seveda ste v prvi vrsti najpomembnejši vi. Pravo vprašanje tako postane: “Kako naj jaz pojem več zelenjave?”

Če se na vašem jedilniku ne pojavijo redno kakšna solata, zelenjavna priloga, enolončnica ali zelenjavni prigrizek, potem otroku ne gre zameriti, da je do vsega zelenega (in rdečega in oranžnega😊) razvil odklonilen odnos. Morda tudi vi vihate nos nad ohrovtom in grahom … Morda se kolerabi in cvetači v trgovini izognete v širokem loku. Ali to drži? Potem le pogumno! Skupaj z otrokom lahko napravite nekaj malih korakov k polnovrednejši prehrani. Pri tem drug drugega vzpodbujajta in se tudi smejta! Predvsem ob smešnih grimasah, ko boste kakšno zelenjavo poskusili prvič. 😀

Nekaj prvih korakov

Kako se lotiti te življenjsko pomembne naloge, ki je del starševskih odgovornosti? Precej preprosto. Začne se z nakupovalnim listkom.

1. Kupimo pravo hrano

Tako je. Kupit moramo hrano, ki bo otroku pomagala dobro živeti in se razvijati. Na embalažah pogosto vidimo oznake “zdravo”, “visoka vrednost vlaknin”, “manj maščob” … Vendar vse to ne pomeni nič, če preberemo, da je v jedi ogromno sladkorja. “Zdrava” sladka pijača, bogata s kalcijem in vitamini, ne obstaja. Prav tako ni nikjer “zdravih” sladkih polnozrnatih kosmičev. Včasih se nam zdi, da se proizvajalci šalijo z nami. 

2. Dobrodošla pomoč

Naj sodeluje! Otrok lahko napiše svoj nakupovalni seznam ali dopolnjuje vašega. Dajte mu možnost, da se odloči med produkti, ki mu jih daste na izbiro. Naj sam nabira reči v voziček, jih poišče ali naj bere s seznama … Prilagodite nalogo njegovi starosti in sposobnosti in skupaj opravita odličen nakup! A tu naj se njegova pomoč ne konča. 

3. Priprava hrane

Vse dogajanje okrog hrane naj bo čim bolj sproščeno, spontano, brez siljenja ali ukazovanja. Otrok rad preživlja čas s svojim starši in jih opazuje. Če ga kdaj pa kdaj povabite zraven, se vam bo vsaj enkrat zagotovo pridružil. Pa četudi bo na vrsti dolgočasen opravek. Recimo, lupljenje krompirja. 😊 

Naš odnos do stvari se spremeni, ko vidimo, od kod izhajajo, kako so ustvarjene. Kaj vse je bilo potrebno za njihov nastanek … Podobno je pri otroku. Veliko več možnosti je, da bo zelenjavo ali določeno hrano vsaj poskusil, če bo aktivno sodeloval pri njeni pripravi. Ne pozabimo: ljubezen gre skozi želodec! Čas kuhanja ob klepetu, smehu in učenju je čudovit in mimogrede se pohrusta kakšen grižljaj korenčka … 😊

4. Brez podkupovanja

Vsi jejte isto hrano! Tudi vi! To je izjemnega pomena. 

Vsak dobi isti krožnik, vsakemu je ponujeno vse. Otrok morda ne bo pojedel ničesar, morda bo košček samo polizal … Ni važno. Sčasoma bo drugače. Pomembno je, da se ne pogajamo in ne podkupujemo. Drugače se lahko zgodi, da otrok še bolj vzljubi posladek in še bolj zasovraži zelenjavo. 

Potrebna je velika mera potrpežljivosti. In razumevanja. Otroški okus je bolj občutljiv kot okus odraslega in se razvija postopoma.  

5. Otroški vrt

Vrt, poln zelenja in pridelka … Odlična zamisel! Kaj pa otroški vrt? Lonček z začimbo? Gredica bučk? Paradižnik na balkonu? Kaj če bi poskusili vzgojiti vse potrebno za slastne špagete bolognese? Ali omamno dišečo juhico? Vsakega prežame občutek ponosa, ko prvič okusi svoj pridelek. 

6. V pravi formi!

Zdrav duh v zdravem telesu – to je to! Ena največjih popotnic, ki jih lahko predate svojemu malčku. Naj preko vas spozna, kako je pomembno poskrbeti zase. Skupaj aktivno preživljajte čas in tako okrepite tudi svoje telo in kondicijo. Kvaliteten prosti čas je vedno odlična zamisel – če se pri tem še razgibamo in nadihamo svežega zraka, toliko bolje. 

Tu se naši predlogi končajo. Kot že veste: vi najbolje poznate vašega otroka. In sebe. Odkrijte načine, kako skupaj z otrokom zaživeti polno, zdravo življenje. In mu tako pomagajte osvojiti navade srečnih ljudi.  

Zdrav duh v zdravi družbi se začne z nami … In z našimi malčki. 😊

Dostava po vsej Sloveniji

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

Enostavna zamenjava izdelka

100% garancija na zadovoljstvu

100% VAREN NAKUP

PayPal / MasterCard / Visa