Ohrovt 1kos

3.90

 

Količina: 1 kos
Poreklo: Italija

 

(cena na kg 6€)

Ni na zalogi

   

  Od kod se je vzel ohrovt?

  Ohrovt sicer kreše naša mnenja kot težko katera zelenjava. V ZDA je hkrati prehranski hit in tema stand-up komikov. Kljub trenutnemu izjemnemu porastu zanimanja zanj ohrovt obstaja že dolgo in seznama ene najbolj priljubljenih zelenjav kmalu ne bo zapustil. 

  Izvira iz Sredozemlja in Male Azije, kjer so ga gojili za hrano že pred nekaj tisočletji. Na Škotskem je ohrovt predstavljal osnovo tradicionalne prehrane, zato je kail (podobno današnji besedi kale, kar pomeni ohrovt) v nekaterih škotskih narečjih sinonim za hrano. Na Irskem ohrovt pomešajo s krompirjevim pirejem, da naredijo tradicionalno jed, ki jo najpogosteje dajo na mizo na noč čarovnic, ko jo postrežejo ob klobasah.

  Danes poznamo številne sorte ohrovta, od vijoličnih, sivkastih, zelenih z valovitim listnim robom in kodrolistni ohrovt z ožjimi listi, narebrenimi po vsej površini. Ima značilen prefinjen okus, ki se ga lahko privadiš in vzljubiš že v nekaj dneh. 🥰

  Dragocenost brez primere

  Ko se dnevi krajšajo in zunaj že postaja hladneje, se ohrovt ne vdaja v usodo, pač pa se še bolj okrepi, dobi še bolj intenziven okus. Izjemno robustna rastlina, ki je sorodnik zelja, je tako imenitno in dragoceno živilo, da bi ga bilo škoda ne uživati čim pogosteje. 

  Brez napora

  Kako ga pripraviti, da ga z veseljem snedemo? Vemo, da uživanje raznolike in čim bolj nepredelane hrane lahko dela čudeže. In obstaja razlog, zakaj ga običajno rahlo kuhamo in dušimo. Surovega lahko sicer uporabiš za solate in smutije v kombinaciji z banano in raznolikimi semeni, priljubljene so tudi juhe in enolončnice. Iz rahlo kuhanih in dušenih pa pripraviš mamljivo dišeče pite in narastke. 

  Brez velikega napora in zapletenih receptov si lahko pripraviš tudi okusen čips. Če ga postrežeš s slanino, sirom ali razkošnim prelivom, pa le še obogatiš že tako čudovite jedi. Kaj pa bo tvoja prepoznavna specialiteta? 😉