Medeno. Očarljivo. Pravljično.
Vse to je jabolko Zlati delišes, ampak žal ne na policah supermarketa. Nekaj let je bilo po krivici zapostavljano, saj smo se navadili, da nas to jabolko ne more presenetiti. Kako daleč od resnice! Opaziš lahko, da je v trgovini ta sorta jabolk naprodaj v zeleni barvi. Nikar ne izberi takšnega nezrelega sadeža. Če jabolku pustimo, da dozori na svoji ljubi jablani, potem se spremeni v očarljivo rumeno-zlato barvo. V medeno jabolko. Vedno znova nas navduši.
V zadnjem času se je jabolko zopet zavihtelo med priljubljene in si povrnilo davni sloves s konca 19. stoletja, ko se je prvič pojavilo v Zahodni Virginiji. Njegova prednost je tudi v tem, da dlje ko čepi v naši shrambi, boljši postane! Prav tako se odlikuje po vsestranski uporabi, odličen je v pitah, zavitkih in drugih sladicah. Vendar se včasih nam zdi škoda kuhati in peči take popolne sadeže, saj so odlični že sami po sebi. Na kakšen jesenski večer, ko zunaj močno piha, lahko v medenem jabolku začutiš celo cimet in vse dišave pravljično bele zime.