https://sadjevpisarni.si/

PREHRANJEVALNE NAVADE IN NAČIN ŽIVLJENJA: SI NA PRAVI POTI?

Ali tvoje prehranjevalne navade ustrezajo tvojemu načinu življenja?

Si že kdaj poskusil/a z določenim shujševalnim programom le zato, ker je z njo sodelavec uspešno izgubil nekaj odvečnih kilogramov ali morda tisto, ki jo je priporočila znana hollywoodska igralka?

Pa se je po končanem (neuspešnem) poskusu kdaj porodilo vprašanje, ali je tovrsten program res ustrezal tvojemu načinu življenja in tvojim željam?

V poplavi nasvetov in informacij o prehrani, ki so danes praktično vsem na dosegu roke, je občutek zmede nekaj pričakovanega. Se čudiš, kako je mogoče, da določene prehranjevalne navade tebi ustrezajo, nekomu drugemu pa ne?

Ljudje smo si različni in prav vsak od nas se po nečem razlikuje od drugega. Tako kot se razlikujemo po življenjskem slogu, vrednotah in željah, tako se tudi po prehranjevalnih navadah.

Kar ustreza meni, ne pomeni, da bo ustrezalo tudi tebi.

Zavedati se pomena individualnosti pri snovanju prehranjevalnih navad, ima visoko vrednost. Verjetno pa se v en glas strinjamo, da je za omenjeno potrebno veliko vloženega truda in dobro poznavanje samega sebe.

https://sadjevpisarni.si/

V nadaljevanju bomo s teboj delili 5 znakov, ki kažejo, da s trenutnimi prehranjevalnimi navadami nisi na pravi poti.

 

VEČKRAT SE MORAŠ »VRNITI NA PRAVO POT«

Eden očitnih znakov, s katerim lahko zagotovimo, da trenutne prehranjevalne navade ne ustrezajo tvojemu življenjskemu slogu, je stalno prisoten občutek, da se moraš »vrniti nazaj na pravo pot«.

Pri sebi premisli, ali kdaj razmišljaš, da ti nikakor ne uspe ohraniti zastavljenih prehranjevalnih navad? Je ponedeljek tisti nesrečni dan, za katerega si večkrat rečeš »Danes pa res začnem!«? So tvoje prehranjevalne navade podobne tudi med dopustom, med vikendi ali v stresnih situacijah?

Če na zgoraj zastavljena vprašanja zmajuješ z glavo, če komaj čakaš vikend, saj bo takrat »dovoljeno« si privoščiti najljubšo jed in/ali si trenutnega načina prehranjevanja ne znaš predstavljati tudi čez nekaj let, je to več kot jasen signal, da se trenutni prehranjevalni vzorci, prav zares s tabo ne skladajo. Prehranjevanje ne bi smelo predstavljati stresa in še dodatne »službe za polovični delovni čas«. Ob svojem načinu prehranjevanja bi ti moralo biti udobno in dati občutek, da bo take navade z lahkoto ohraniti celo življenje.

IZBIRA DOLOČENE HRANE V TEBI VZBUJA KRIVDO

Včasih morda še kar nadaljuješ s hranjenjem, čeprav lakote že več ne občutiš, včasih je izbor jedi energijsko bolj obilen in/ali hranilno reven, spet drugič pa si želiš le uživati v tebi najljubšem obroku. S tem ni nič narobe in nobena hrana ti ne bi smela vzbujati občutka krivde ali sramu. Občutek krivde naj te opomni, da so trenutne prehranjevalne navade preveč toge.

Hrana je vir energije, ampak ne samo to. Hrana je tudi užitek, predstavlja udobje, je del kulture, tradicije in način povezovanja z drugimi. Najdi svoj način, v katerem boš užival in kateri bo vključeval tudi tebi najljubše jedi (izjema so seveda alergije in določena zdravstvena stanja). Sočasno pa se zavedaš pomena zmernosti.

FIZIČNO IN/ALI PSIHIČNO SE NE POČUTIŠ NAJBOLJE

Hrana igra eno glavnih vlog na vsakodnevno počutje. Če opažiš manj energije kot ponavadi, pogostejše nihanje razpoloženja, pomanjkanje koncentracije ali slabo prebavo, je lahko vzrok v tvojem trenutnem načinu prehranjevanja. Seveda so lahko še številni drugi vzroki, prav zato pa jih je še toliko bolj pomembno poiskati in prepoznati. Pri tem ti lahko pomaga metoda čuječnosti, s pomočjo katere ti bo lažje ozavestiti svoje telo in mu prisluhniti.

Načela čuječnosti ti pomagajo izboljšati prehranjevalne navade in v hrani bolj uživati. 

NEPRESTANO RAZMIŠLJAŠ O HRANI

V začetnem obdobju (pri nekaterih srečnežih lahko to obdobje traja le nekaj dni ali tednov, pri drugih tudi več mesecev) je ob spremembi in sprejetju novih prehranjevalnih vzorcev, normalno občutiti rahel stres. Le-tem je na začetku seveda potrebno nameniti več pozornosti in o njih pogosteje razmišljati, ne morejo se kar zasidrati v dnevno rutino in tam ostati.

A če že daljše obdobje opažaš, da ti razmišljanje o hrani krade veliko energije, bo potrebno nekaj spremeniti. Lahko je tvoja trenutna dieta preveč omejujoča, lahko si želiš spremeniti preveč stvari naenkrat, morda zaužiješ premalo hrane glede na tvoje dnevne energijske potrebe ali pa je izbor živil neprimeren … seznam je neskončno dolg.

Tudi, ko te na drugih področjih življenje postavi pred nov in še nepoznan izziv, se pojavijo podobni občutki. Ampak večkrat, ko greš čez tak izziv, vse lažje postaja in sčasoma neprijeten občutek izgine. Če ti novi prehranjevalni vzorci ustrezajo, se bo zgodilo enako.

OB OBROKIH VEČ NE OBČUTIŠ VESELJA IN ZADOVOLJSTVA

Zadnje kar želimo izpostaviti je doživljanje občutkov ob hranjenju. Se ti zdi, da ob obrokih ne uživaš več kot si včasih ali pa ti je kuha le še ena dodatna obveznost, čeprav ti je bila nekoč pri srcu? Tudi to dvoje nakazuje na neusklajenost prehranjevalnih navad s tvojim osebnim jaz-om.

Čas za obrok mora biti prijeten, pa naj ga uživaš samostojno, s sodelavci, prijatelji ali družino. Hrana, ki jo uživaš pa tako kot nasitna, tudi (izredno pomembno) tebi okusna.

Ko naslednjič poskusiš z na novo zadanim prehranjevalnim vzorcem ali navado, si določi časovno obdobje in v njem opazuj, kako ti odgovarja in ali se pojavijo kateri od zgoraj omenjenih znakov. Če se, je čas za ponoven razmislek in drugačen pristop.

V tem primeru je jasno, da moraš določeno navado opustiti in raje poskusiti z nečim drugim. In naj še enkrat poudarimo pomen individualnosti – kar ustreza meni, ni nujno, da bo ustrezalo tudi tebi. Prisluhni si in odkrij kaj odgovarja tebi.

https://sadjevpisarni.si/

Prehranjevalne navade in način življenja: Si na pravi poti? 63316ab4586a0

Prehranjevalne navade in način življenja: Si na pravi poti? 63316ab4586c8

0
  0
  Vas zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrnite se v trgovino
   Preračunaj poštnino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si/

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri