PREHRANA, ZDRAVJE IN MODA

Vedno znova nas preseneti, da imata zadnje čase prehrana in moda več skupnega kot prehrana in zdravje …

V tem ne vidimo nikakršne koristi zate. Oziroma za nas, potrošnike. Je pa veliko koristi za medije, proizvajalce, marketing in kakšne samooklicane prehranske guruje.

PREHRANA CRISTIANA RONALDA

“Poskusi to dieto! Še ne poznaš tega vitamina? Preglej ta prehranjevalni načrt s stotimi navodili in zapletenimi recepti … Jej to! Jej tisto! Dodaj še ono …”  Vsak želi nekaj povedati.

Samo malo … Umik, prosim, malo prostora … Tako!

Zdaj se pa še jaz vrinem v ospredje in nekaj povem. Khm.

POZOR, POSLUH, JAZ IMAM PRAV!

Dajmo, uporabimo taktiko pametnjakovičev, a tokrat za nekaj dobrega.😊 Ker je dovolj! Nočemo se kar naprej spopadati s takšno zmedo.

Zaradi poplave informacij na področju prehrane bolj ali manj uspešno iščemo razne rešitve. Najbolj enostavno je izbrati kakšno znamko, trgovino ali nekoga, ki se nam zdi vreden zaupanja, in mu predati svoje odločitve. A glavna novica, ki jo želi ta blog sporočiti, je ravno nasprotna. Naša prehrana je zgolj in samo naša odgovornost. Nihče drug se ne sme odločati namesto nas.

In ne! Ni res … Ko prevzamemo to odgovornost, še ne pomeni, da se moramo zakopati v vse strokovno znanje nutricistov tega sveta. Ne potrebujemo neštetih raziskav. Osvojiti moramo le nekaj korakov, ki naj postanejo nekakšna navada, ko vstopamo v trgovino, prebiramo priporočila ali gledamo reklame … Tako bomo prihranili dragoceni čas, precej živcev in denarja. Juhej!

Še prej pa razčistimo tole …

Prehrana Zdravje In Moda

Prehrana za hujšanje

V teh vrsticah ne bo govora o tem, da moramo shujšati in kako je treba shujšati. Res je: naša teža in ITM sta najpomembnejša. Ne pa hujšanje.

Hujšanje nikoli ne sme postati cilj. Je lahko samo stranski produkt. Nekaj, kar se nam zgodi na poti do cilja. Naš cilj naj bodo dobro počutje, energičnost in uživanje v dobri, kvalitetni hrani, ki resnično nahrani naše telo.

KAJ JE TOREJ RES POMEMBNO?

Da ne postanemo pametnjakoviči! 😊

Kako se temu izognemo?

Tako, da se odrečemo slepemu sledenju modnim smernicam in jih ne vsiljujemo drugim. Najbolje je, da zavzamemo premišljeno držo in znanstven pristop. 

Hja, kaj pa zdaj to pomeni? Ne zveni ravno enostavno …

SAMO ENO VPRAŠANJE

Tako kot znanstveniki, si lahko tudi mi postavimo samo ENO vprašanje. Vprašajmo se: Zakaj?

Zakaj bi vzeli ta prehranski dodatek? Zakaj bi kupili te vitamine? Zakaj smo izbrali ta produkt?

Za vse, kar kupimo, naj obstaja tehten razlog. Ne zato, ker nam ga svetuje trg ali proizvajalci … Ozirajmo se samo na dejanske potrebe našega telesa in na mnenja neodvisnih prehranskih strokovnjakov.

Nekaj več na to temo smo zapisali v blogu – indeks telesne mase.

Prehrana človeka – Sam svoj šef

Ko dobro razmislimo, zakaj kupujemo določene izdelke, začnemo razumeti, kako prehrana vpliva na naše življenje. Kako neverjetno je prepletena z našim vsakdanom in počutjem. Takrat postanemo človek, ki ve, kaj je in kaj jé. 😉

Drage trgovine, razne oznake, etikete in ponudbe čudežnih hranil nas tako ne morejo več zavesti. Ker dobro vemo, na kaj moramo biti pozorni … 

Kaj je torej tisto, kar moramo vedno preveriti? Koliko maščob, soli in sladkorja izdelek vsebuje. Na podlagi tega podatka se nato mnogo lažje odločimo.

Prehrana – Kako dobro izberemo?

Ko se to vprašamo, se naš nakupovalni seznam lahko močno spremeni ali celo skrajša. Takrat prenehamo kupovati nizkokalorična živila, saj vemo, da so polna slabih nasičenih maščob. In hkrati začnemo spoznavati, da nam t.i. energijska ploščica ne da potrebne energije, temveč nas naredi razdražljive in debelušne. Prav tako izkusimo, da čokolada ni vsemogočna … Da slabega razpoloženja, utrujenosti ali celo znakov depresije z njo ne moremo popraviti. In da so zdravju prijazni sladki kosmiči samo pravljica.  

Tako ugotovimo, da ponavadi vsak izdelek, ki nam je ponujen kot rešitev, za seboj povleče še več problemov in zapletov za naše zdravje …

A vse le ni tako črno. Obstaja namreč druga možnost. Ta se skriva drugje … V  zelenih grmovjih, na visokih vejah in v rjavi zemlji.😊 Za vsako bolezen rož’ca raste, so rekli včasih. Sedaj lahko rečemo: za vsako utrujenost, pomanjkanje zagona, za izčrpanost in slabo voljo, raste sadež … ali zelenjava … ali orešček. 😀

SPOZNAJMO SAMI SEBE

Namen tega zapisa je predvsem poudariti, kako pomembno je, da razmišljamo s svojo glavo. Da poznamo svoje telo! Ko poznamo vrednosti maščob (holesterola in trigliceridov) in sladkorja v svoji krvi in ko spremljamo svoj krvni pritisk, se lahko izognemo usodnim posledicam. Srčnemu napadu, diabetesu, debelosti … Pri tem nam vitamini  in prehranska dopolnila ne bodo pomagala.

Naša preventiva so predvsem naše dobre odločitve, ko stojimo pred polnimi policami, doma ali v trgovini.

TALE BLOG O PREHRANI NI PAMETNJAKOVIČ

O tem blogu si seveda lahko misliš, kar hočeš. 😊 In tako je prav! Vsako informacijo je potrebno dobro premisliti in pretehtati.

A dejstvo je, da nam je mar in da hočemo preprečiti slabe kompromise in naporne odločitve o tem, kaj je prava prehrana. Izbira na trgu je ogromna in ogledovanje ponujenih produktov nam vzame veliko časa, energije, ki pa ju nimamo na pretek. V sadjevpisarni.si/ se tega zelo zavedamo in si iz srca želimo olajšati tvoje prehranjevalske izzive. Že tako ali tako te dovolj bremenijo delo, opravki in obveznosti. Ni prav, da sredi naporov ali na pa koncu dneva ostaneš še brez kvalitetne hrane, ki lahko nahrani in okrepi tvoje telo za nove izzive. 

O ne, nič ne pametujemo, brez skrbi! 😀 

Pridi, oglej našo ponudo bi si naberi sveže sadje in zelenjavo!

Tam lahko vse preveriš, prebereš. In seveda narediš še kakšen poskus z našo zalogo … Tako, po znanstveno, preden se odločiš, kaj je dobro zate.  😊

Sadje Na Delovnem Mestu Ali V Pisarni
Dostava po vsej Sloveniji

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

Enostavna zamenjava izdelka

100% garancija na zadovoljstvu

100% VAREN NAKUP

PayPal / MasterCard / Visa