https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

PREHRANA, ZDRAVJE IN MODA

Vedno znova nas preseneti, da imata zadnje čase prehrana in moda več skupnega kot prehrana in zdravje …

V tem ne vidimo nikakršne koristi zate. Oziroma za nas, potrošnike. Je pa veliko koristi za medije, proizvajalce, marketing in kakšne samooklicane prehranske guruje.

PREHRANA CRISTIANA RONALDA

“Poskusi to dieto! Še ne poznaš tega vitamina? Preglej ta prehranjevalni načrt s stotimi navodili in zapletenimi recepti … Jej to! Jej tisto! Dodaj še ono …”  Vsak želi nekaj povedati.

Samo malo … Umik, prosim, malo prostora … Tako!

Zdaj se pa še jaz vrinem v ospredje in nekaj povem. Khm.

POZOR, POSLUH, JAZ IMAM PRAV!

Dajmo, uporabimo taktiko pametnjakovičev, a tokrat za nekaj dobrega.😊 Ker je dovolj! Nočemo se kar naprej spopadati s takšno zmedo.

Zaradi poplave informacij na področju prehrane bolj ali manj uspešno iščemo razne rešitve. Najbolj enostavno je izbrati kakšno znamko, trgovino ali nekoga, ki se nam zdi vreden zaupanja, in mu predati svoje odločitve. A glavna novica, ki jo želi ta blog sporočiti, je ravno nasprotna. Naša prehrana je zgolj in samo naša odgovornost. Nihče drug se ne sme odločati namesto nas.

In ne! Ni res … Ko prevzamemo to odgovornost, še ne pomeni, da se moramo zakopati v vse strokovno znanje nutricistov tega sveta. Ne potrebujemo neštetih raziskav. Osvojiti moramo le nekaj korakov, ki naj postanejo nekakšna navada, ko vstopamo v trgovino, prebiramo priporočila ali gledamo reklame … Tako bomo prihranili dragoceni čas, precej živcev in denarja. Juhej!

Še prej pa razčistimo tole …

https://sadjevpisarni.si/

Prehrana za hujšanje

V teh vrsticah ne bo govora o tem, da moramo shujšati in kako je treba shujšati. Res je: naša teža in ITM sta najpomembnejša. Ne pa hujšanje.

Hujšanje nikoli ne sme postati cilj. Je lahko samo stranski produkt. Nekaj, kar se nam zgodi na poti do cilja. Naš cilj naj bodo dobro počutje, energičnost in uživanje v dobri, kvalitetni hrani, ki resnično nahrani naše telo.

KAJ JE TOREJ RES POMEMBNO?

Da ne postanemo pametnjakoviči! 😊

Kako se temu izognemo?

Tako, da se odrečemo slepemu sledenju modnim smernicam in jih ne vsiljujemo drugim. Najbolje je, da zavzamemo premišljeno držo in znanstven pristop. 

Hja, kaj pa zdaj to pomeni? Ne zveni ravno enostavno …

SAMO ENO VPRAŠANJE

Tako kot znanstveniki, si lahko tudi mi postavimo samo ENO vprašanje. Vprašajmo se: Zakaj?

Zakaj bi vzeli ta prehranski dodatek? Zakaj bi kupili te vitamine? Zakaj smo izbrali ta produkt?

Za vse, kar kupimo, naj obstaja tehten razlog. Ne zato, ker nam ga svetuje trg ali proizvajalci … Ozirajmo se samo na dejanske potrebe našega telesa in na mnenja neodvisnih prehranskih strokovnjakov.

Nekaj več na to temo smo zapisali v blogu – indeks telesne mase.

Prehrana človeka – Sam svoj šef

Ko dobro razmislimo, zakaj kupujemo določene izdelke, začnemo razumeti, kako prehrana vpliva na naše življenje. Kako neverjetno je prepletena z našim vsakdanom in počutjem. Takrat postanemo človek, ki ve, kaj je in kaj jé. 😉

Drage trgovine, razne oznake, etikete in ponudbe čudežnih hranil nas tako ne morejo več zavesti. Ker dobro vemo, na kaj moramo biti pozorni … 

Kaj je torej tisto, kar moramo vedno preveriti? Koliko maščob, soli in sladkorja izdelek vsebuje. Na podlagi tega podatka se nato mnogo lažje odločimo.

Prehrana – Kako dobro izberemo?

Ko se to vprašamo, se naš nakupovalni seznam lahko močno spremeni ali celo skrajša. Takrat prenehamo kupovati nizkokalorična živila, saj vemo, da so polna slabih nasičenih maščob. In hkrati začnemo spoznavati, da nam t.i. energijska ploščica ne da potrebne energije, temveč nas naredi razdražljive in debelušne. Prav tako izkusimo, da čokolada ni vsemogočna … Da slabega razpoloženja, utrujenosti ali celo znakov depresije z njo ne moremo popraviti. In da so zdravju prijazni sladki kosmiči samo pravljica.  

Tako ugotovimo, da ponavadi vsak izdelek, ki nam je ponujen kot rešitev, za seboj povleče še več problemov in zapletov za naše zdravje …

A vse le ni tako črno. Obstaja namreč druga možnost. Ta se skriva drugje … V  zelenih grmovjih, na visokih vejah in v rjavi zemlji.😊 Za vsako bolezen rož’ca raste, so rekli včasih. Sedaj lahko rečemo: za vsako utrujenost, pomanjkanje zagona, za izčrpanost in slabo voljo, raste sadež … ali zelenjava … ali orešček. 😀

SPOZNAJMO SAMI SEBE

Namen tega zapisa je predvsem poudariti, kako pomembno je, da razmišljamo s svojo glavo. Da poznamo svoje telo! Ko poznamo vrednosti maščob (holesterola in trigliceridov) in sladkorja v svoji krvi in ko spremljamo svoj krvni pritisk, se lahko izognemo usodnim posledicam. Srčnemu napadu, diabetesu, debelosti … Pri tem nam vitamini  in prehranska dopolnila ne bodo pomagala.

Naša preventiva so predvsem naše dobre odločitve, ko stojimo pred polnimi policami, doma ali v trgovini.

TALE BLOG O PREHRANI NI PAMETNJAKOVIČ

O tem blogu si seveda lahko misliš, kar hočeš. 😊 In tako je prav! Vsako informacijo je potrebno dobro premisliti in pretehtati.

A dejstvo je, da nam je mar in da hočemo preprečiti slabe kompromise in naporne odločitve o tem, kaj je prava prehrana. Izbira na trgu je ogromna in ogledovanje ponujenih produktov nam vzame veliko časa, energije, ki pa ju nimamo na pretek. V Sadjevpisarni.si se tega zelo zavedamo in si iz srca želimo olajšati tvoje prehranjevalske izzive. Že tako ali tako te dovolj bremenijo delo, opravki in obveznosti. Ni prav, da sredi naporov ali na pa koncu dneva ostaneš še brez kvalitetne hrane, ki lahko nahrani in okrepi tvoje telo za nove izzive. 

O ne, nič ne pametujemo, brez skrbi! 😀 

Pridi, oglej našo ponudo bi si naberi sveže sadje in zelenjavo!

Tam lahko vse preveriš, prebereš. In seveda narediš še kakšen poskus z našo zalogo … Tako, po znanstveno, preden se odločiš, kaj je dobro zate.  😊

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri

   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE