ITM + AJZ
Nekaj besed o tem, kako lahko preverimo, če jemo zdravo. Kaj ima pri tem neslavni ITM. In kdo je AJZ? Dajmo, rešimo to enačbo! Ali gre bolj za ljubezensko zgodbo?
ITM ALI ISKRENO TAKO MENIM
Hm, ne, to ne bo šlo. Dajmo še enkrat.
ITM ali indeks telesne mase
To je že bolje. Tako, tukaj se vse začne.
No, no, no … Nič vzdihovanja. Nekateri so že prevečkrat slišali zanj in mogoče se jim je zameril …
Že res, da ITM nima ravno bleščečega ugleda in da nam lahko vzbuja slabo vest. Vendar si nima smisla zatiskati oči pred dejstvi in resnico. Izračun razmerja med našo višino in maso je tisti prvi pokazatelj pravilne ali nepravilne prehrane.
Če se torej sprašujemo ali jemo zdravo, najprej pokukajmo, kakšen je naš ITM. Ta lahko postane naše vodilo in nas usmerja pri izbiri hrane. Seveda, brez skrajnosti, lepo prosim.
ITM se zdi višja matematika
Pravzaprav izračun tega podatka ni tako zahteven. Najprej moramo vedeti, kako visoki smo in koliko smo težki. Nato potrebujemo kalkulator …
Zdaj pa se spopadimo s tole formulo: telesna teža (kg) / (višina (m))2
Kar pomeni: telesno težo delimo s kvadratom višine.
Rezultati
Naša naloga je, da svoj rezultat ohranjamo med 18.5 in 24.9, v razponu normalne oziroma idealne telesne teže. Nižji rezultat kaže na to, da smo presuhi, višji indeks pa nam pove, da smo predebeli.
Temu se moramo izogniti v širokem loku. Prevelika telesna teža namreč pošteno zaplete življenje. Ne samo naše, ampak tudi življenja vseh okrog nas, vseh, ki nas imajo radi.
Kaj se zgodi?
Debelost poseže v naše bistvo, v naše zdravje. Nevarno se nam zviša srčni pritisk, pojavi se lahko sladkorna bolezen. Izpostavimo se visokemu tveganju za srčni napad. Povišajo se možnosti, da nas zadane kap, prav tako je večje tveganje za rakava obolenja.
ZAČETEK ZGODBE
Seveda, smo šele na začetku. Najprej smo morali oprati ugled ITM-ja. Pojasniti, da ITM ni nikakršen bav bav. Je naš zvesti pomočnik, ko se lotimo problema zdrave, uravnotežene prehrane.
A poleg njegove ključne vloge se moramo zavedati še nečesa izredno pomembnega. Tu nastopi AJZ.
AJZ = Ali jemo zdravo?
Ko ugotavljamo ali jemo zdravo, se ne smemo ustaviti pri tem, da pozorno nadzorujemo vnos vitaminov in mineralov v naše telo. To ni dovolj. Vitamini in minerali so samo del prehrane. Mi pa moramo na to nujno gledati celostno!
Pohvalno je, da v trgovini vzamemo v roke izdelek in pred nakupom preverimo njegove sestavine in malo tabelico. V njej so zapisane količine hranilnih snovi, ki jih produkt vsebuje. A na žalost se pogled večine ljudi osredotoči zgolj na vsebnost ogljikovih hidratov in proteinov.
Zato se zdi, kot da so za naše zdravje pomembni samo vitamini, minerali ter ogljikovi hidrati in proteini. Vendar pa smo najbrž že vsi opazili, da eden glavnih vzrokov za smrt nista ne vitaminska podhranjenost ne pomanjkanje beljakovin.
Na vrhu črne statistike prednjačijo bolezni srca in ožilja. Zato se mora naš fokus usmeriti k maščobam, soli, (dodanim) sladkorjem in številu kalorij.
Grami in procenti
Ko tako stojimo med policami in seciramo tabelo hranilnih snovi, se lahko počutimo precej trapasto.😊 Da nam bo šlo pregledovanje in računanje hitreje od rok, si lahko pomagamo z aplikacijo VešKajJeš, ki jo je ustvarila Zveza potrošnikov Slovenije. Tole nam zadevo res zelo olajša.
POMEMBNOST ODNOSA
Sredi vsega napisanega naj kraljuje tole dejstvo. Oziroma vprašanje: Kakšen je naš odnos do prehrane? Tako, tako. Zdaj smo prišli do sočnih stvari.
Vemo, kaj hočemo
Kolikokrat se nam zgodi, da nakupujemo povsem instinktivno, refleksno? Kako pogosto na naše odločitve vplivajo visokoleteče obljube in razne oznake “bio, naravno, brez maščobe, z manj sladkorja, nič kalorij, več vlaknin …”? Ali pa nas prepričajo fraze, kot so “super hrana” in “brez aditivov”?
Raje začnimo pri svojih odločitvah uporabljati bolj znanstven pristop, ki je osnovan na preverljivih dokazih. Tako nam bo uspelo spregledati marketinške prijeme in se osredotočiti na gola dejstva.
Kdo ima prav?
Se kdaj vprašamo, kdo bi smel določiti, kaj pomeni “zdrava hrana” ali “zdravo prehransko dopolnilo”? To ne bi smela biti naloga tovarn, pridelovalcev, kmetov, trgovin, marketinga ali medijev. Njihova naloga je prodaja izdelkov, zato so v svojih ocenah, kaj je dobro za nas, izjemno pristranski.
Do definicij in razlag o tem, kaj je zdravo, so upravičeni samo tisti, ki niso denarno motivirani. Samo neodvisni raziskovalci, za katere v igri o “zdravi prehrani” ni denarnega profita.
V slovenskem prostoru se lahko za pridobitev objektivnih podatkov obrnemo na neodvisne prehranske strokovnjake, na nacionalni portal Prehrana.si in, seveda, na Zvezo potrošnikov Slovenije.
Svoboda!
Ko vemo, kako preveriti podatke in ko si lahko sami izoblikujemo svoje mnenje, dosežemo posebno svobodo.
Nič več nas ne morejo premamiti reklamni zapisi o “čisti hrani” in podobne floskule. Sami in na podlagi svojih dognanj si ustvarimo jedilnik, ki nam bo pomagal jesti zdravo. Dejstvo, da za nek izdelek plačamo višjo vsoto denarja namreč še ne pomeni, da je ta stvar tudi bolj zdrava. Prav tako ni nujno, da ima večjo prehransko vrednost. Zato nakupovanje v dragih, butičnih trgovinah, specializiranih za zdravo prehrano ni smiselno. Važno je predvsem, da preverimo tabelice in njihove skrivnosti – maščobe, soli, sladkorje in kalorije.
Tako bomo videli, da lahko polnovredno in zdravo hrano najdemo tudi v “navadnih trgovinah”.
ZA VSE ŽIVLJENJE
Ko razmišljamo o naši prehrani, se ne ozirajmo samo na posamezne obroke. V pregled zajemimo vse, kar pojemo čez teden – tudi na to moramo gledati celostno. Ugotovimo, kakšen je naš tedenski prehranjevalni vzorec in na podlagi tega vpeljimo spremembe.
Poskušajmo se ves čas zavedati, da s svojimi odločitvami o prehrani močno vplivamo na ljudi okrog sebe. Naša dejanja imajo posledice za nas in za druge, saj postanejo del navad, ki jih prenašamo na svoje otroke, družino, službeno okolje …
A učenje o prehrambenih lastnostih, spoznavanje zdravih prehranjevalnih navad je proces za celo življenje. V njem uživajo predvsem tisti, ki se radi neprestano razvijajo, se opazujejo. Tisti, ki razmišljajo in si ustvarijo svoje mnenje.
To zahteva nekaj našega truda in pozornosti. Vendar nam ni potrebno hiteti. Lahko delamo majhne, premišljene in učinkovite korake. Ti so ponavadi najboljši način, kako spremeniti stvari na bolje.
Eden teh korakov je lahko drobno presenečenje za sodelavce ali prijatelje, ko jih pričaka zaboj svežega sadja in zelenjave. Ali pa ko ljubljena oseba prejme paketek jagod … Drug drugemu lahko pomagamo oblikovati zdrave navade – za več energije, dobrega počutja in žive pozitive! … Pa še bolj zabavno je, če jemo zdravo skupaj. 😊