https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

NA POMOČ, SADJE GRE!!

Ko govorimo o prehrani, slišimo ogrooomno različnih in pogosto nasprotujočih si informacij. »Ne jej preveč sadja«, »Ne jej po 18h«… In nič nenavadnega ni, če se kdaj počutiš zmedeno in ne veš več, kaj verjeti in kaj ne.

Zagotovo poznaš koga, ki je prepričan, da bi morali sadje omejevati ali celo pozabiti nanj »ker vsebuje sladkor«.

Ker se pogosto opozarja pred posledicami (pre)visokega vnosa sladkorja, se glede na dejstvo, da sadje vsebuje naravno prisotne sladkorje, zdi povsem smiselno, da bi morali njegov vnos omejiti …

»Ker je sladkor ‘slab’, potem je ‘slabo’ tudi sadje?«

Pa je to res?

…No… ne tako hitro!

SLADKOR V SADJU

Vso sadje vsebuje naravno prisotne sladkorje, v različni količini in različnem razmerju, odvisno katere vrste je sadje in od stopnje njegove zrelosti.

Sadje vsebuje naravno prisotna sladkorja – glukozo in fruktozo. Ta dva sladkorja se v našem telesu različno presnavljata. Glukoza lahko v celice vstopi s pomočjo hormona inzulina, fruktoza pa se za razliko od glukoze presnavlja v jetrih. Čeprav ne vpliva na porast glukoze v krvi, pa prekomeren vnos vodi do pretvorbe v trigliceride.

 

ZAKAJ STRAH PRED SLADKORJEM V SADJU?

Vso večjo željo po sladkem je prehranska industrija s pridom izkoristila in že proti koncu 60. let prejšnjega stoletja začela s proizvodnjo visoko fruktoznega koruznega sirupa, ki je sestavljen iz glukoze in fruktoze v različnih razmerjih. Ta je postal pogosta alternativa namiznemu sladkorju, danes pa ga najdemo v večini gaziranih pijač in številnih živilih, kot so piškoti, sladoled, kosmiči za zajtrk, celo prelivi in omake.

In, ker vemo, da tudi sadje vsebuje fruktozo, se je začelo širiti prepričanje in strah glede uživanja sadja.

 

SADJE JE VELIKO VEČ KOT LE SLADKOR

Naravno prisotni sladkorji v sadju so le majhen del celote in šele, ko sestavimo vse delčke, vidimo širšo sliko in dejstvo, da jih ne moremo enačiti s sladkorjem, dodanim v nekateri predelani hrani in pijači.

Strah, da bi nam fruktoza, ki je v sadju naravno prisotna, škodovala, je povsem odveč. Skupna vsebnost sladkorjev v sadju se nikakor ne more primerjati z vsebnostjo v gaziranih pijačah ali recimo slaščicah.

Prav tako pa …

… sadje poleg 5–20% deleža sladkorjev in 75–95% deleža vode, vsebuje še številne vitamine, minerale, fitokemikalije, sadne kisline in prehranske vlaknine. Znano je po svoji nizki energijski in visoki hranilni vrednosti.

Vlaknine so tiste, ki upočasnijo absorpcijo sladkorjev v kri in poskrbijo za občutek sitosti v želodčku.

 

KAJ PA SADNI SOKOVI?

Pogosto dobimo vprašanje, kako pa je s sadnimi sokovi? »Je enako, če zaužijem celo pomarančo ali pa iz nje iztisnem sok?«

Ni enako. In vzrok ponovno tiči v že prej omenjeni prehranski vlaknini.

Ko poješ celo pomarančo, hkrati zaužiješ tudi vlaknine, ki upočasnijo absorpcijo in te tudi bolj nasitijo.

No, verjetno se strinjaš z nami, da je precej bolj enostavno (in manj nasitno) popiti 2 dcl pomarančnega soka, kot pa pojesti 5 pomaranč 😜?

KAJ PRAVIJO SMERNICE?           

Smernice za uravnoteženo prehrano poudarjajo zadosten dnevni vnos sadja, Slovenci pa ga v povprečju še zmeraj zaužijemo premalo. V svojo prehrano ga dnevno vključi 150–250 gramov, kar predstavlja 2 do 3 porcije.

Nekaj idej, kako lahko v svoje obroke enostavno vključiš več sadja. 

Izbiraj čimbolj raznoliko, raznobarvno in sezonsko sadje.

Sadni tek ti želimo!♥

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri