https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

ALI JE PROTIVNETNA PREHRANA DOBRA PREHRANA?

Kaj vemo o vnetnih procesih v telesu in ali ti lahko protivnetna hrana pomaga?

Ključna dejavnika našega zdravja sta prehrana in življenjski slog. Veganska, keto, ločevalna dieta.. 

Ali se ti ne zdi, da je za vsako vrsto prehrane dandanes že spisana knjiga?

Pisanje knjig o prehrani je izgleda res dober vir zaslužka. A pa res misliš, da je potrebno jesti na en način za srce, drug za možgane, tretji za libido, četrti za staranje, peti za hormone in, kot ugotovljeno pred kratkim, protivnetno hrano za znižanje vnetja v svojem telesu?

Odgovor na to vprašanje je enostaven..

Izkazalo se je, da obstaja en zelo znan način zdrave prehrane in za to ne rabiš kupovati dragih knjig. In prav tako to ne bi smela biti tako velika novica za nikogar. 

https://sadjevpisarni.si/

Kaj torej lahko jem? 

Do zdaj je že kristalno jasno, da moraš jesti veliko sadja in zelenjave, tu pa tam kakšen orešček, ribe in polnozrnata živila, uživati rastlinsko prehrano, manj mesa z veliko maščobe in se izogibati ocvrtim jedem, hitri hrani in hrani polni sladkorja, soli, maščob in kalorij. Iskreno, če je to za koga novica, je verjetno padel z lune.

Ugotavljamo, da brezplačni in široko dostopni podatki o prehrani, ki temeljijo na dokazih, niso tako glamurozni in spletkarski, kot je lahko knjiga o prehrani z veliko pobožnimi željami in iluzijami. Velika doza teh želja je način, kako narediti knjigo oz. produkt zelo uspešen. Stimulira namreč domišljijo ljudi in impulze, da odprejo svoje denarnice.

Ali je možno na enostaven način ugotoviti, če v mojem telesu potekajo vnetni procesi? 

Poglejmo si primere: ena izmed “pobožnih želja” je, da obstaja enostaven, zanesljiv, specifičen in natančen krvni test, ki lahko spremlja vnetje v vašem telesu (CRP). Podobne želje vključujejo seznam posameznih živil, katerim se moramo izogibati. Za piko na i tega trženjskega pristopa, nekateri priporočajo tudi posebna prehranska dopolnila, zlasti tista, ki jih slučajno prodajajo.

Kaj sploh je CRP krvni test?

CRP test je med nami že leta in preučevalo ga je veliko ljudi. Je krvni test, ki je uporaben za vnetna stanja posameznika, vendar le pod določenimi pogoji. Če imaš bakterijsko okužbo, to sproži vnetni odgovor tvojemu telesu in CRP test lahko pomaga spremljati okužbo, predvsem če te zanima, ali gre zdravljenje okužbe v pravo smer. V tem primeru lahko uporabimo CRP test za spremljanje vnetja, povzročenega z bakterijsko okužbo. Vnetje pa ne povzroča bolezni. 

Če skočimo zdaj do uporabe CRP za spremljanje vnetja, ki lahko povzroči bolezni, kot so kardiovaskularne bolezni ali artritis – smo že spet pri pobožnih željah. Ravno zaradi tega znanstveniki niso enotni o tem, ali CRP meri znake tveganja za zdravje v splošni populaciji. Po drugi strani pa je CRP test lahko koristen pri spremljanju tveganja za ponovitev srčnega infarkta pri ljudeh, ki so ga že enkrat doživeli.

Ali je protivnetna hrana lahko zdravilo? 

Ideja, da lahko določena hrana in prehranska dopolnila igrajo vlogo zdravil, torej zdravijo ali pomagajo, da se izognemo vnetju, ni podprta z dokazi. Tvoj odnos do zdravja naj temelji na najboljših možnih dokazih v tem trenutku in ne na nečem, kar je “pred znanostjo” oz. se še komaj razvija.

Ali res obstaja kakšen trden dokaz, da posamezna hrana, kot so borovnice, zeleni čaj ali prehransko dopolnilo, kot je koencim Q10, lahko zniža vnetna stanja? Odgovor je ne. Ali obstaja trden dokaz da paradižniki in jajčevci povišajo vnetna stanja in se jih je potrebno izogibati? Prav tako ne.

Ko pride do vnetnih stanj, se je potrebno fokusirati na življenjski slog posameznika in njegove vzorce prehrane. Fokus torej ne sme biti na tem, katero hrano ješ, katera zelišča uporabljaš in ali jemlješ to in ono prehransko dopolnilo. 

Kateri so dejavniki življenjskega sloga?

Po vsej verjetnosti najpomembnejši dejavniki so biti fit oz. imeti normalno telesno težo, krvni tlak in diabetes. Prav tako ima telovadba velik učinek na tvoje zdravje, saj med drugim lahko zmanjša vnetna stanja. Nenadzorovane in nezdravljene bolezni dlesni, okužbe in kajenje lahko povečajo tudi tveganje za kronične bolezni, ki so lahko povezane z vnetji.

Možno je tudi, da po pogovoru s svojim osebnim zdravnikom dobiš navodila, da je treba vsak dan jemati aspirin in zdravila za zniževanje holesterola na osnovi statinov, kot dva načina za zmanjšanje tveganja za kronično bolezen in vnetno stanje. 

Ja, res je da statini zmanjšajo kardiovaskularno tveganje z zmanjšanjem LDL holesterola; kakorkoli, morda imajo tudi drug učinek, in sicer zmanjšanje vnetja v telesu. 

Ali vemo kateri način prehrane je zdrav? 

Precej sigurni smo, da vemo. In ali bo ta način prehrane zmanjšal tveganje za nastanek kroničnih bolezni, pomagal proti vidnemu staranju, možganih, srcu, ledvicah in morda zmanjšanju vnetja? Da. Kje najdeš te informacije? Brezplačno je na voljo na spletni strani USDA – “Choose my plate”. 

Kakšen je nasvet za pravilno prehrano? Če te skrbi glede vnetij in tveganja za nastanek kroničnih bolezni, potem se osredotoči na svoje splošne vzorce prehrane in življenjski slog,  ne pa na posamezno živilo, knjige ali televizijske oddaje. Ni ti treba biti svetlobna leta pred znanostjo. Bodi na vrhu, takoj za znanostjo.

Pa dober tek! No, zdaj pa smo tudi mi postali lačni. 

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri

   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE