ALI JE PROTIVNETNA PREHRANA DOBRA PREHRANA?

Kaj vemo o vnetnih procesih v telesu in ali ti lahko protivnetna hrana pomaga?

Ključna dejavnika našega zdravja sta prehrana in življenjski slog. Veganska, keto, ločevalna dieta.. 

Ali se ti ne zdi, da je za vsako vrsto prehrane dandanes že spisana knjiga?

Pisanje knjig o prehrani je izgleda res dober vir zaslužka. A pa res misliš, da je potrebno jesti na en način za srce, drug za možgane, tretji za libido, četrti za staranje, peti za hormone in, kot ugotovljeno pred kratkim, protivnetno hrano za znižanje vnetja v svojem telesu?

Odgovor na to vprašanje je enostaven..

Izkazalo se je, da obstaja en zelo znan način zdrave prehrane in za to ne rabiš kupovati dragih knjig. In prav tako to ne bi smela biti tako velika novica za nikogar. 

Kaj torej lahko jem? 

Do zdaj je že kristalno jasno, da moraš jesti veliko sadja in zelenjave, tu pa tam kakšen orešček, ribe in polnozrnata živila, uživati rastlinsko prehrano, manj mesa z veliko maščobe in se izogibati ocvrtim jedem, hitri hrani in hrani polni sladkorja, soli, maščob in kalorij. Iskreno, če je to za koga novica, je verjetno padel z lune.

Ugotavljamo, da brezplačni in široko dostopni podatki o prehrani, ki temeljijo na dokazih, niso tako glamurozni in spletkarski, kot je lahko knjiga o prehrani z veliko pobožnimi željami in iluzijami. Velika doza teh želja je način, kako narediti knjigo oz. produkt zelo uspešen. Stimulira namreč domišljijo ljudi in impulze, da odprejo svoje denarnice.

Ali je možno na enostaven način ugotoviti, če v mojem telesu potekajo vnetni procesi? 

Poglejmo si primere: ena izmed “pobožnih želja” je, da obstaja enostaven, zanesljiv, specifičen in natančen krvni test, ki lahko spremlja vnetje v vašem telesu (CRP). Podobne želje vključujejo seznam posameznih živil, katerim se moramo izogibati. Za piko na i tega trženjskega pristopa, nekateri priporočajo tudi posebna prehranska dopolnila, zlasti tista, ki jih slučajno prodajajo.

Kaj sploh je CRP krvni test?

CRP test je med nami že leta in preučevalo ga je veliko ljudi. Je krvni test, ki je uporaben za vnetna stanja posameznika, vendar le pod določenimi pogoji. Če imaš bakterijsko okužbo, to sproži vnetni odgovor tvojemu telesu in CRP test lahko pomaga spremljati okužbo, predvsem če te zanima, ali gre zdravljenje okužbe v pravo smer. V tem primeru lahko uporabimo CRP test za spremljanje vnetja, povzročenega z bakterijsko okužbo. Vnetje pa ne povzroča bolezni. 

Če skočimo zdaj do uporabe CRP za spremljanje vnetja, ki lahko povzroči bolezni, kot so kardiovaskularne bolezni ali artritis – smo že spet pri pobožnih željah. Ravno zaradi tega znanstveniki niso enotni o tem, ali CRP meri znake tveganja za zdravje v splošni populaciji. Po drugi strani pa je CRP test lahko koristen pri spremljanju tveganja za ponovitev srčnega infarkta pri ljudeh, ki so ga že enkrat doživeli.

Ali je protivnetna hrana lahko zdravilo? 

Ideja, da lahko določena hrana in prehranska dopolnila igrajo vlogo zdravil, torej zdravijo ali pomagajo, da se izognemo vnetju, ni podprta z dokazi. Tvoj odnos do zdravja naj temelji na najboljših možnih dokazih v tem trenutku in ne na nečem, kar je “pred znanostjo” oz. se še komaj razvija.

Ali res obstaja kakšen trden dokaz, da posamezna hrana, kot so borovnice, zeleni čaj ali prehransko dopolnilo, kot je koencim Q10, lahko zniža vnetna stanja? Odgovor je ne. Ali obstaja trden dokaz da paradižniki in jajčevci povišajo vnetna stanja in se jih je potrebno izogibati? Prav tako ne.

Ko pride do vnetnih stanj, se je potrebno fokusirati na življenjski slog posameznika in njegove vzorce prehrane. Fokus torej ne sme biti na tem, katero hrano ješ, katera zelišča uporabljaš in ali jemlješ to in ono prehransko dopolnilo. 

Kateri so dejavniki življenjskega sloga?

Po vsej verjetnosti najpomembnejši dejavniki so biti fit oz. imeti normalno telesno težo, krvni tlak in diabetes. Prav tako ima telovadba velik učinek na tvoje zdravje, saj med drugim lahko zmanjša vnetna stanja. Nenadzorovane in nezdravljene bolezni dlesni, okužbe in kajenje lahko povečajo tudi tveganje za kronične bolezni, ki so lahko povezane z vnetji.

Možno je tudi, da po pogovoru s svojim osebnim zdravnikom dobiš navodila, da je treba vsak dan jemati aspirin in zdravila za zniževanje holesterola na osnovi statinov, kot dva načina za zmanjšanje tveganja za kronično bolezen in vnetno stanje. 

Ja, res je da statini zmanjšajo kardiovaskularno tveganje z zmanjšanjem LDL holesterola; kakorkoli, morda imajo tudi drug učinek, in sicer zmanjšanje vnetja v telesu. 

Ali vemo kateri način prehrane je zdrav? 

Precej sigurni smo, da vemo. In ali bo ta način prehrane zmanjšal tveganje za nastanek kroničnih bolezni, pomagal proti vidnemu staranju, možganih, srcu, ledvicah in morda zmanjšanju vnetja? Da. Kje najdeš te informacije? Brezplačno je na voljo na spletni strani USDA – “Choose my plate”. 

Kakšen je nasvet za pravilno prehrano? Če te skrbi glede vnetij in tveganja za nastanek kroničnih bolezni, potem se osredotoči na svoje splošne vzorce prehrane in življenjski slog,  ne pa na posamezno živilo, knjige ali televizijske oddaje. Ni ti treba biti svetlobna leta pred znanostjo. Bodi na vrhu, takoj za znanostjo.

Pa dober tek! No, zdaj pa smo tudi mi postali lačni. 

Protivnetna Hrana
Dostava po vsej Sloveniji

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

Enostavna zamenjava izdelka

100% garancija na zadovoljstvu

100% VAREN NAKUP

PayPal / MasterCard / Visa