https://sadjevpisarni.si/
loader image
https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

TOP 4 nasveti za višjo motivacijo zaposlenih

Kako z vzgledom navdihovati svoje zaposlene za dosego globljega zaupanja in razumevanja vašega podjetja, ter vidnejših rezultatov

Motivacije zaposlenih že dolgo ne enačimo več s tem, kar se steče na transakcijski račun posameznikov, ampak jo razumemo kot delček mozaika uspeha podjetja. Posel smo ljudje, ki predstavljamo največji potencial podjetja. Če prepoznamo potrebe in želje zaposlenih, ter jih znamo uspešno motivirati, bodo sami od sebe predajali svoje znanje in kreativnost. 

Torej, kako se tega lotiti?

Z nagrado ne moreš razočarati, le očarati

Eden izmed ključnih gradnikov motivacije vaših zaposlenih je to, da prepoznate njihov trud in kvalitetno opravljeno delo.

Pohvalite jih in podprite pohvalo z nagrado.

Različne raziskave namreč kažejo na to, da 70% zaposlenih po tem, ko je bil njihov trud in njihovo delo prepoznano, dela še z večjim zagonom, rezultati pa se še izboljšajo.

Nagrade pa niso nujno le denarne, poznamo tudi intrinzične nagrade, kot so: izobraževanja, napredovanja, dodatni prosti dnevi, javna izpostavitev dosežkov pred drugimi sodelavci, omogočanje soudeležbe pri dobičku, omogočanje večjih izzivov pri delu ali druge bonitete kot so: plačilo šolnine, službeni avto, parkirišče, služben prenosni računalnik in podobno.

Fokus na oprijemljivih ciljih

Postavljanje in doseganje ciljev je sestavni del osebnega razvoja. A ste se kdaj vprašali, zakaj se zdi, da nekateri dosežejo tako rekoč vse, kar so si zadali, drugi pa se mučijo na vse kriplje in jim nikakor ne uspe? Kljub temu da ni čarobnega recepta, ki bi vam zagotovil enostavno dosego ciljev, pa se lahko sistematično in usklajeno lotite tega izziva in vzpostavite SMART cilje. Zelo frustrirajoče zna biti namreč, kadar delamo na nečem, česar rezultata ali celo cilja pravzaprav ne poznamo. Takšno delo se vleče, vsekakor pa zaposlene navdaja z dolgočasjem in brezvoljnostjo.

SMART postavljanje ciljev pomeni specifično, merljivo, dosegljivo, realistično, časovno omejeno (v angleščini sestavljajo kratico: specific, measurable, attainable, relevant in time-based). S pomočjo SMART ciljev boste natančno opredelili, zakaj se vaši zaposleni z določeno nalogo ukvarjajo, koliko časa jim bo ta naloga vzela in kakšen izid naj pričakujejo. Vse to bo pri vaših zaposlenih vzbudilo zaupanje, s tem pa se bo dvignila tudi njihova motivacija in pripravljenost za delo. Ko dosežete enega izmed določenih ciljev, ga z ekipo skupaj proslavite. Tudi to bo pripomoglo k izboljšanju motivacije v vašem podjetju.

Vse se začne in konča pri zdravju

Poskrbite, da vaš kolektiv ostane poln energije, pozitivno naravnan …in… ZDRAV! Če ostanemo pozitivni tudi v negativnih situacijah, smo jih že vsaj do polovice premagali. Res pa je, da je v razmeroma stresnem okolju precej težko ostati pozitiven. Vsaj ves čas. Zato je nujno, da kot vodje kolektiva poskrbite za pozitiven odnos vaših zaposlenih do izzivov s katerimi se soočajo. 

Osredotočite se na vsak izziv posebej. Če se bodo vaši zaposleni potopili v kopico izzivov, jih bodo ti pogoltnili, počutili se bodo, kot da situacije ni več moč obvladati, vse skupaj pa bo vodilo v veliko mero slabe volje. Da lahko vaši zaposleni ostanejo motivirani, poskrbite za njihovo energijo. To lahko storite tudi v obliki zdravih prigrizkov. Poskrbite, da jim bo na voljo sadje in oreščki, ki ga lahko zaužijejo med krajšimi odmori. Odmorov naj bo več, le-ti pa naj bodo aktivni.

Odmori, kjer se iz gledanja v ekran računalnika od le-tega za trenutek odlepimo in naslednjih par minutk gledamo v ekran mobilnega telefona,.. to niso odmori, ki bi posameznika napolnili z energijo. Poskrbite, da bodo vaši zaposleni tudi vstali, se razgibali, se morda sprehodili po dvorišču. Ko bodo sedli nazaj za delovno mizo, bodo lažje zbrali misli, delo pa bo opravljeno veliko kvalitetneje, kot bi bilo sicer.

Če ostanemo pozitivni tudi v negativnih situacijah, smo jih že vsaj do polovice premagali. Res pa je, da je v razmeroma stresnem okolju precej težko ostati pozitiven. Vsaj ves čas. Zato je nujno, da kot vodje kolektiva poskrbite za pozitiven odnos vaših zaposlenih do izzivov s katerimi se soočajo. Osredotočite se na vsak izziv posebej. Če se bodo vaši zaposleni potopili v kopico izzivov, jih bodo ti pogoltnili, počutili se bodo, kot da situacije ni več moč obvladati, vse skupaj pa bo vodilo v veliko mero slabe volje.

Da lahko vaši zaposleni ostanejo motivirani, poskrbite za njihovo energijo. To lahko storite v obliki zdravih prigrizkov. Poskrbite, da jim bo na voljo sadje in oreščki, ki ga lahko zaužijejo med krajšimi odmori. Odmorov naj bo več, le-ti pa naj bodo aktivni. Odmori, kjer se iz gledanja v ekran računalnika od le-tega za trenutek odlepimo in naslednjih par minutk gledamo v ekran mobilnega telefona,.. to niso odmori, ki bi posameznika napolnili z energijo. Poskrbite, da bodo vaši zaposleni tudi vstali, se razgibali, se morda sprehodili po dvorišču. Ko bodo sedli nazaj za delovno mizo, bodo lažje zbrali misli, delo pa bo opravljeno veliko kvalitetneje, kot bi bilo sicer.

https://sadjevpisarni.si/

Vizija in dober zgled na piedestalu

Motivacija zaposlenih bo bliskovito narasla, če boste z njimi delili vizijo, ki jo imate za svoje podjetje. Ne samo, da z njimi delite svojo vizijo – vključite jih v ustvarjanje vizije celotnega podjetja. Zaposleni bodo tako precej bolj prizadevni in veliko bolj motivirani, saj bodo dobili prijeten občutek, da so pomemben člen pri ustvarjanju celotne podobe družbe. Pri tem jim ne pozabite pokazati rezultatov, ki jih je njihovo delo doprineslo.


Pri vsem skupaj pa je zelo pomembno, da ostanete transparentni. Vsak odnos bi moral temeljiti na jasno zastavljenih pričakovanjih, medsebojnem spoštovanju in predvsem zaupanju. Zaposleni morajo zaupati vam, vi pa se morate naučiti zaupati njim. Samo tako boste lahko v odnosu vzpostavili transparentnost, ki jo v želji po izboljšanju motivacije vaših zaposlenih tako nujno potrebujete. Če je transparentno vodstvo podjetja, se bodo tega zaposleni navadili in sledili vzgledu, ki ga vodstvo ponuja. To nujno vodi tudi v izboljšanje odnosov v samem kolektivu.

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino
   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE