HRANA PROTI STARANJU - ALI LAHKO UPOČASNIM STARANJE?

Odgovor je enostaven: Ja in ne! Vidiš, kako preprosto je to?

Če misliš, da je možno upočasniti staranje s superhrano, prehranskimi dopolnili in tako imenovano hrano proti staranju, je odgovor en velik NE. Če pa razumeš, da si kar ješ skozi vse življenje in da tvoj življenjski slog vpliva na to, kako se staraš, potem je odgovor en velik DA.

Greva lepo po vrsti.  Si za? 😊

Kaj sploh vpliva na staranje in starostne spremembe?

Če me kdo vpraša, kateri dejavnik prehranjevanja je najpomembnejši ko govorimo o staranju, brez oklevanja povem: tvoja telesna teža. Prekomerna teža in debelost zaradi neaktivnosti postarata tvoje telo. Razmisli, kaj lahko storiš danes, da se boš vsak dan počutil kar se da dobro, v mislih se sprehodi v sedemdeseta ter si zadaj cilje, ki te bodo pripeljali v aktivno starost. 

Kaj pravi znanost? 

Znanstvena dognanja podpirajo predpostavko, da so ljudje z normalno telesno težo bolj zdravi in živijo dlje in predvsem boljše. Imeti previsoko telesno težo je lahko kaj hitro recept za probleme s sklepi, pa naj gre za kolena, gležnje ali kolke.

Poglej, kar lahko narediš za svoje sklepe, je to, da ne pridobiš odvečne telesne teže, ampak vzdržuješ normalno telesno težo ter na tak način ne preobremenjuješ sklepov. Zdravje sklepov nima nič za opravit s popularnimi prehranskimi dopolnili kot sta glukozamin in hondroitin. Pravzaprav znanstveni dokazi pravijo, da jemanje teh dopolnil nima bistvenega vpliva na zdravje sklepov, tj. niti ne preprečuje nastanka problemov, niti ne more popraviti sklepov, ko so enkrat že poškodovani.  

Na kaj je potrebno biti pozoren?

Živeti zdravo je pomembno tudi zaradi tega, da zmanjšaš tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni, v kolikor je ta prisotna v družini. Vsi dejavniki, ki so povezani s srčno-žilnimi boleznimi, možgansko kapjo, diabetesom so dejavniki za razvoj Alzheimerjeve bolezni in to so prekomerna telesna teža, visok holesterol in neaktivnost.  

Povedano je, da naj bi z miselnimi vajami, kot so reševanje križank in branje, preprečili nastanek Alzheimerjeve bolezni. Podatki kažejo nasprotno; čas je da odložiš nezdrave prigrizke, vstaneš iz stola in se greš razmigat. No, tako zase narediš resnično nekaj koristnega. Enako velja za tiste računalniške igre z miselnimi vajami.  Za takšne trditve dokazi ne obstajajo in jim raje ne nasedaj. 

O tem se ne preveč ne govori

Če želi moški še naprej imeti kvalitetno ljubezensko življenje, je boljše da ne  pretiravanja s hitro prehrano in se posveti gibanju, pa naj bo to sprehod, tek, kolesarjenje, plavanje ali nekaj čisto desetega. S staranjem so namreč kardiovaskularne bolezni glavni vzrok za erektilno disfunkcijo.  Biti zdrav in imeti nizko vrednost LDL holesterola je zato izjemnega pomena za dosego visokih “ljubezenskih rezultatov”. Nikar si ne zamaši arterij z maščobo, povzročeno s kajenjem, diabetesom ali visokim krvnim tlakom, ker potem se človek res hitro lahko počuti “resnično starega”.  

Okej, kaj pa kreme?

Eno največjih področij dezinformacij kar se tiče prehranjevanja in staranja je torej miselnost, da lahko z antioksidanti in prehranskimi dopolnili zaviramo staranje. Žal pač ne gre tako. Kakovost preostanka tvojega življenja določa kako si živel do sedaj, da bi pa lahko kaj spremenili s pitjem pomlajevalnih napitkov in uživanjem kapsul za to in ono, pa so bolj kot ne pobožne želje, iluzije.

Staranja pa ne moreš zavirati niti s kremami, obogatenimi z minerali in vitamini, ti pa predlagam, da uporabiš kremo za sončenje, ko se nastavljaš sončnim žarkom in tako narediš nekaj koristnega za svoje telo.

Kakšen zaključek lahko potem potegnemo iz tega? 

Na staranje telesa vpliva teža, telesna (ne)aktivnost in način življenja, ne pa dodatki ali superhrana. To je dejstvo. 

Glej, da dosežeš nekaj vrednega, v tem primeru krasno počutje v sebi, ki se kaže navzven, ne moreš ubirati bližnjic in hkrati pričakovati neverjetne rezultate.  Zato pravim: ne tiščimo glave v pesek in si ne delajmo utvar, ko se gre za tako življenjsko pomembne stvari. Prava pot ni vedno najlažja, je pa vredno hoditi po njej. Se strinjaš, kajne?

Dostava po vsej Sloveniji

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

Enostavna zamenjava izdelka

100% garancija na zadovoljstvu

100% VAREN NAKUP

PayPal / MasterCard / Visa