5 BLIŽNJIC IZ KUHINJE

Polnovreden ali hiter obrok? Ni več dileme. Oboje! Prihrani dragoceni čas in ustvari jedi za prste obliznit!

 

Slaba vest ne da miru

Vsakodnevni ritem ti velikokrat ne pusti dihati. Služba, nato nujne obveznosti, opravki in, seveda, tu so še dragi otroci … In ob vsem tem je potrebno še nekaj skuhati! Hm, kaj bi sploh jedli danes? Ali ne bi raje nekaj naročili na dom? Tako si slabe vesti obljubimo, da je to zadnjič in da bo jutri res, ampak res, vse dugače. Vsi vemo, da je takšne obljube težko držati. Vendar je popolnoma razumljivo, da nam vsem ob polno zasedenih urnikih preprosto zmanjka časa ali motivacije za pripravo obroka. Zato – slaba vest, skrij se! Ke zdaj je čas, da nekaj ukrenemo glede tega!

Obrok za polnejši želodček … in življenje

Pa ne zgolj iz slabe vesti. Za dobro prehrano je potrebno poskrbeti zaradi našega telesa, da zmore napore vsakdana, zaradi naših družin in zaradi denarnice. Ne smemo pozabiti, da so vnaprej pripravljeni obroki mnogo dražji od naše domače, okusne kuhe. Če primerjamo ceno sestavin za določeno jed, vidimo, da si lahko enak obrok ustvarimo sami in to veliko ceneje. Doma pripravljena hrana je običajno tudi energijsko manj bogata, vsebuje manj maščob in soli ter več zelenjave. Če izberemo dobre in kvalitetne sestavine, pa to pomeni predvsem boljši okus. Tu se skriva še en izjemno pomemben element kulinarike, ki ga pogosto zapostavljamo, saj ga preglasijo negativne misli o packanju, pomivanju in izgubi časa. Samostojna priprava obrokov zahteva učenje in aktivno sodelovanje, kar dolgoročno vodi v bolj uravnotežene prehranjevalne vzorce in način življenja. Naši možgani uživajo, ko se naučijo nekaj novega, ko so postavljeni v neznane situacije. In kako uživajo šele otroci, če lahko sodelujejo, bolj ali manj učinkovito pomagajo 🙂 in spoznavajo sestavine – od kod prihajajo, njihov vonj, uporabnost …

Zaboj Ki

Kdo je tu šef?

A zavedamo se, kako neverjetno naporno je usklajevanje natrpanega urnika. Le kam vključiti pripravo obroka? In kako kdaj pa kdaj najti čas, da kuhata partnerja skupaj ali kar cela družina in tako poglobiti vezi? S teboj delimo 5 trikov, s katerimi ti bo uspelo prihraniti čas v kuhinji, poskrbeti za uravnotežen jedilnik in tako postati šef dneva – v vsakem pomenu besede. 🙂

Pri nakupu svežega mesa izberi vrsto brez kosti, jo razdeli na več porcij in posamezno zamrzni. Kupiš lahko tudi meso, ki je že narezano na trakove ali kocke. Svež kruh nareži na rezine in po nekaj rezin skupaj zamrzni, ter si tako zagotovi, da bo vedno pri roki.  

Zamrzovalnik, zaveznik in zaupnik

Kupi nekaj več zelenjave, si za vikend ali ob priložnosti vzemi pol urice časa in jo ustrezno pripravi. Vključi toliko pomočnikov, kolikor jih premoreš. Zelenjavo dobro operi, po potrebi oščetkaj, nareži na manjše kocke oziroma poljubno velike kose, preloži v vrečko za zamrzovanje ali primerne posodice in shrani v zamrzovalnik. Tovrstna predpriprava ti bo med tednom olajšala pripravo obroka. Enako taktiko uporabi poleti, ko te doleti preobilje zelenjave na vrtu in ne veš kam z njo. To so prijetne skrbi. 🙂 Pri nakupu svežega mesa izberi vrsto brez kosti, jo razdeli na več porcij in posamezno zamrzni. Kupiš lahko tudi meso, ki je že narezano na trakove ali kocke in si tako prihraniš še kakšno dragoceno minuto. Pa ne pozabi na posamezno vrečko, posodo napisati ali kako drugače označiti, za kakšno vsebino gre! Čeprav se ti zdi, da ne moreš pozabiti, se bo zgodilo ravno to. Ko na plano privlečeš gmoto zamrznjenega mesa, težko razločiš ali so notri zrezki ali pečenka. Kaj vse še spada na led? Olupljeno in narezano sadje, zapakirano in pripravljeno za jutranje osvežilne smoothije, ko se zelo mudi. Svež kruh, narezan na rezine – po nekaj rezin skupaj zamrzni ter si tako zagotovi, da bo vedno pri roki. v hladilniku?

Skuhaj za pol bataljona!

To so modre besede izkušenih gospodinj. Ko pripravljaš jed zase ali za svojo družino, skuhaj dvojno ali celo trojno porcijo. Višek preloži v manjše nepredušne posodice in jih zaupaj v varstvo svojemu ledenemu prijatelju. Tako imaš hitro pri roki že pripravljeno kosilo za enega izmed prenapolnjenih dni. Na tak način lahko zamrzneš vse vrste enolončnic, golaž, omako za testenine, mesne kroglice, zelenjavno juho, polpete, cmoke, njoke idr. Jed lahko shraniš tudi v hladilnik in jo poješ za večerjo ali kosilo naslednji dan. Ne bo treba ponovno za štedilnik in tudi pomivanje ne bo potrebno. Tako se to dela. Med shranjevanjem hrane res pride do izgube nekaterih mikronutrientov, po drugi strani pa nekateri izmed njih ob ponovni toplotni obdelavi postanejo celo biološko bolj dostopni. Kljub rahlim izgubam določenih hranil ob shranjevanju in ponovnem segrevanju hrane, so ostanki povsem v redu – prednosti zagotovo nadvladajo slabosti.

Si še v redu?

Morda tako sprašuješ svojo kuhano hrano, ki te čaka v hladilniku, jo vohljaš in se ravnaš samo po občutku in lačnem želodcu. Da ti bo lažje, je tu zbranih nekaj koristnih podatkov o tem, kako dolgo zdrži že kuhana hrana v hladilniku.

◊ Toplotno obdelana zelenjava 3–5 dni. ◊ Kuhane stročnice do enega tedna.

◊ Kuhane testenine in žitarice, kot so ajdova kaša, kvinoja, ječmen, kus kus … 3 dni.

◊ Tudi kuhan riž zdrži v hladilniku do 3 dni, a ga je v primerjavi z drugimi žiti potrebno ohladiti in shraniti v hladilnik že v roku ene ure po kuhanju.

◊ Mleto meso in perutnina 1–2 dni.

◊ Druge vrste mesa do 3 dni. 

◊ Ribe in školjke do največ 3 dni.

◊ Trdo kuhana jajca do 5 dni.

◊ Juhe in enolončnice z mesom ali ribami do 3 dni, brez mesa pa tudi dan ali dva več. 

A kljub temu – previdno!

 Če opaziš spremenjen izgled, teksturo, če je prisotna plesen ali če zaznaš neprijeten vonj jedi, je NE uživaj in jo zavrzi! Hrana je lahko že pokvarjena, še preden to opazimo glede na videz ali vonj jedi, zato je dobro, če si zapišemo datum ali si zapomnimo, kdaj smo hrano shranili.

Recept ala Jaz/Recept “po moje”

So si otroci ali tvoja boljša polovica zaželeli posebno jed, za katero so našli recept na internetu ali v babičini knjigi receptov? Ob pogledu na dolžino recepta, število postopkov in količine potrebnih sestavin pa je tebe, družinskega šefa, kar streslo? Le mirno. Brez problema si lahko recept prirediš »malo po svoje«, pa se ne bo nihče pritoževal. Sploh, če jim prijazno razložiš, da je iznajdljivost mati vseh izumov. 🙂 Recepti ponavadi vključujejo veliko postopkov in konkreten spisek sestavin. Pogosto lahko več postopkov med seboj združiš ali kakšnega izpustiš. Kot primer: zelenjavo prepražiš kar vso skupaj in naenkrat. Če na zalogi nimaš določene začimbe, vina ali omake, jih preprosto izpusti ali nadomesti z nečim drugim, da se bo le lepo ujelo z okusom preostalih dodatkov.

Ustvarjalnost in novi okusi

Zmanjkalo riža? Nadomesti z ajdovo kašo ali ječmenom. Zmanjkalo čičerike, v shrambi pa imaš fižol? Uporabi fižol. Zmanjkalo kisle smetane? Dodaj žlico grškega jogurta. Že res, da bo v teh primerih končna jed malo drugačna, ampak, hej, saj smo že rekli. Iznajdljivost je čudovita lastnost. Preizkusili boste nove kombinacije, nove okuse in širili svoje zdrave prehranjevalne navade. Poleg tega pa: delaj s tem, kar imaš, nima smisla zapravljati denar za sestavine, ki jih uporabiš le enkrat na leto in nato zavržeš. In zdaj … Na mizi je topel obrok po izbiri družine. Vsi ste se zbrali, na vrsti so pogovor in smeh in cmokanje. Bravo, šef!

Olupek – to je to!

Preden porabiš ogromno minut za lupljenje, naj te opomnimo, da je veliko sadja in zelenjave fantastičnega okusa tudi z olupkom. Ker se večina hranil nahaja ravno v olupku, imaš za to še en dodaten razlog, da olupek pustiš kar tam, kjer je. Ne pozabi pa ga prej dobro oprati pod tekočo vodo in oščetkati, če je to potrebno. Tu imamo v mislih predvsem krompir, sladki krompir, korenje, peso …

Vsi za enega, eden za vse

Čiščenje gore posode je res zadnja stvar, ki jo želiš početi po dolgem dnevu, zato so obroki v enem loncu resnično prava (od)rešitev. Testenine z omako, rižote, enolončnice, juhe, kaše … lahko enostavno pripraviš v isti posodi. Vse, kar prijetno pogreje telo in je prava hrana za dušo, ponavadi pride iz enega lonca. 🙂

Na zalogi imej nekaj pločevink kuhanih stročnic, paradižnikovo omako, bučno olje, oreščke in semena. Dodaj jih, kadar se ti bo zdelo, da jed potrebuje piko na i. Pri juhah ali enolončnicah so enostavni krutoni z olivnim oljem odlična popestritev, poleg tega tako porabiš star kruh. Če zato pride do kakšne umazane posode več, nič hudega. Kot pravi mušketirje stopite skupaj in se spopadite z njo!

Zdrav Obrok
Dostava po vsej Sloveniji

Brezplačna dostava v Ljubljani nad 39€

Enostavna zamenjava izdelka

100% garancija na zadovoljstvu

100% VAREN NAKUP

PayPal / MasterCard / Visa